Πώς σχολιάζουν κυβέρνηση-κόμματα τις αναφορές Ακιντζί

Ο κυπριακός λαός είναι εκείνος που θα κληθεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

"Μέχρι στιγμής", σημείωσε, "έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικά θέματα, ωστόσο υπάρχει απόσταση και διαφωνία σε άλλα σημαντικότατα θέματα".
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνουν εκείνο που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ' επανάληψιν έχει αναφέρει, ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων.
"Το μήνυμα προς όλους", τόνισε, "είναι ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στον στόχο για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, αλλά και στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση".
Είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, στις 12 Οκτωβρίου, θα θέσει το θέμα των δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει πληροφορήσει την κυπριακή κυβέρνηση για πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού να έρθει στην Κύπρο μέσω του αερολιμένα Λάρνακας, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Μουσταφά Ακιντζί, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε έχει διαβιβαστεί ένα τέτοιο μήνυμα.
"Ένα μήνυμα προς την Τουρκία", είπε, "είναι να αφήσει τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται ίσως για να εξυπηρετήσουν οποιουσδήποτε στόχους ή σκοπιμότητες και ας επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις".

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα
Τις τελευταίες τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σχολιάζουν και αρχηγοί ή εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι οι θέσεις του Μουσταφά Ακιντζί δεν σημαίνει ότι είναι και θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη περί μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εγγυημένων πλειοψηφιών, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δεχθεί μόνιμες παρεκκλίσεις, οι οποίες αφορούν τις αρχές της.

Τις δύο πλευρές να είναι διπλά προσεκτικές καθώς η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καλεί το ΑΚΕΛ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι οι τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί για παρεκκλίσεις από το κεκτημένο και για περιουσιακές και πληθυσμιακές πλειοψηφίες θα έπρεπε να αποφευχθούν, γιατί δεν είναι υποβοηθητικές ούτε για τη διαδικασία ούτε για την ουσία.
"Το ΑΚΕΛ", είπε, "δεν αποδέχεται μόνιμες παρεκκλίσεις και εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης και εμμένει στη στη σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ για εφαρμογή των βασικών ελευθεριών σε όλη την επικράτεια της Κύπρου".

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι οι αξιώσεις του Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκφράζει και προβάλλει καθημερινώς τις πάγιες, αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας.
"Το ανησυχητικό", σημείωσε, "είναι ότι ο κ. Ακιντζί έχει την ανοχή και την ενθάρρυνση του προέδρου Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που επιμένουν να μιλούν ως συνήγοροί του".
Η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι είναι καιρός, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να αντιληφθούν ότι με αυτή την τακτική τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να απoενοχοποιούν την Τουρκία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει στο λαό κατά πόσον στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον Μουσταφά Ακιντζί περιλαμβάνονται και:
* Οι εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και περιουσιών.
* Οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο και μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Η απειλή πολέμου από την Τουρκία για τη διαχείριση του φυσικού μας αερίου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας σημείωσε ότι, με τις τελευταίες δηλώσεις του περί παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο και περί εγγυημένων πλειοψηφιών, ο Μουσταφά Ακιντζί απλώς σπέρνει αγκάθια στον δρόμο για τη λύση.

"Το κλίμα ευφορίας έχει αρχίσει σιγά σιγά να καταρρέει, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ακιντζί, ο οποίος προβάλλει καθημερινά και σταθερά την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό", δήλωσε ο προεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.
"Ελπίζουμε", είπε, "κάποιοι να έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα".
Ανέφερε επίσης πως ελπίζει να μην ενδώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις προκλήσεις της Τουρκίας και στις έμμεσες πιέσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα για χρονοδιαγράμματα.

Άκρως απογοητευτικές χαρακτήρισε τις τελευταίες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
"Αποδεικνύουν", είπε, "ότι επί της ουσίας του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί κινείται δυστυχώς μέσα στο πλαίσιο της πάγιας τουρκικής πολιτικής με τις πλέον ακραίες θέσεις".

Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου, Νίκος Κέττηρος, Ανδρέας Ιωσήφ
Πηγή: Ραδιόφωνο-Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:08

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο την υπόθεση Ναβάλνι
21:05
Σιλβέστρος: Δίδουμε ένα τιτάνιο αγώνα με τη διαδικασία ιχνηλάτησης- Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στα σχολεία
20:55
Έκρηξη κρουσμάτων: 852 νέα περιστατικά κορονοϊού και τρεις θάνατοι ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:32
ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία εάν πεθάνει ο Ναβάλνι
20:20
Συμμετοχή Δένδια στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
19:58
Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου στη Συρία
19:40
Στην Κύπρο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου για επιθεώρηση
19:30
Πήρε το ντέρμπι ο Απόλλωνας και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου
19:26
«Βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι
19:07
ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson&Johnson
18:53
Ελλάδα: 65 θάνατοι και 1829 νέα κρούσματα κορονοϊού
18:28
Μακρόν: Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν "σαφείς κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα
18:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand