Πάνετοιμες οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει η νέα πρέσβης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβεως των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κυπριακή Δημοκρατία κας Kathleen Ann Doherty.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η Αμερικανή Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επαινούν την ηγεσία και τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει τη χώρα. Ανέφερε δε ότι η Αμερική, ως φίλη χώρα της Κύπρου, είναι πανέτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της, τονίζοντας ότι η ειρηνική επανένωση της χώρας θα έχει απήχηση και πέρα από τα σύνορα του νησιού, καθώς, όπως σημείωσε, η Κύπρος θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όσους επιθυμούν να ορίσουν ένα νέο μέλλον μετά από ένα οδυνηρό παρελθόν.

Περιγράφοντας την Κύπρο ως ένα αξιόλογο φίλο και εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η κα Πρέσβης δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί προς την αναβάθμιση των υφιστάμενων διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, καθώς και προς την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και πέραν αυτής. «Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής κατατροφής, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, στην ενίσχυση της επιβολής του νόμου, καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέους τρόπους συνεργασίας σε ζητήματα μεγάλης σημασίας τόσο για την Κύπρο όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή», υπογράμμισε η κα Doherty.

Αναφερόμενη δε στους συνεχώς αναπτυσσόμενους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, η Αμερικανή Πρέσβης σημείωσε ότι αυτοί οι δεσμοί αποτελούν ακόμη μία απόδειξη της ισχυρής σχέσης ΗΠΑ-Κύπρου και αντιπροσωπεύουν ένα απτό παράδειγμα της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην τεράστια πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Κύπριοι στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση. Η κα Πρέσβης διαβεβαίωσε, εξάλλου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα παροτρύνει σθεναρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επισκεφθούν την Κύπρο, να μελετήσουν τις δυνατότητές της και να αποτελέσουν μέρος του λαμπρού μέλλοντός της και της αναπτυσσόμενης οικονομίας της, συμπληρώνοντας, τέλος, ότι «ταυτόχρονα, η ύπαρξη προόδου για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος θα έχει ένα ακόμα πιο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία ολόκληρου του νησιού».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τη νέα Πρέσβη των ΗΠΑ ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα της προσφέρει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση της αποστολής της.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί μέσω της δέσμευσης των δυο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, των παράνομων ναρκωτικών, της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:08

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
21:52
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
ΕΜΑ: Την Τρίτη, τα συμπεράσματα για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J
19:56
Χωρίς νικητή η αναμέτρηση στο "Τάσος Μάρκου"
19:55
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του
19:19
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας ζητά η «τριμερής» Γερμανίας-Γαλλίας-Ουκρανίας
19:15
Ιταλία: Από 26/4 το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων
18:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand