Οργίλη παρέμβαση Κυπρίων-Ελλήνων ευρωβουλευτών για Τουρκία

Την έντονη αντίδραση Κυπρίων και Ελλήνων ευρωβουλευτών, προκάλεσαν τοποθετήσεις συναδέλφων τους για την Τουρκία, στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Γενικά, το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει τη συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, αλλά τονίζει και την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, επιμέρους αναφορές ευρωβουλευτών προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα όπου βρίσκονταν οι Κύπριοι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Απευθυνόμενος σε όσους συναδέλφους του επιχειρούν να αναβαθμίσουν την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε ότι δεν μπορεί μια χώρα που δεν σέβεται ευρωπαϊκές αρχές και αξίες να αντιμετωπίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικός εταίρους. Είπε χαρακτηριστικά: "Διερωτώμαι πως θα αντιδρούσατε όλοι εσείς, συνάδελφοι ευρωβουλευτές, αν η Τουρκία κατείχε τη δική σας χώρα και έκανε τους λαούς σας να υποφέρουν εδώ και 41 χρόνια, όπως υποφέρει η Κύπρος και ο λαός της. Δεν μπορούμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε καμία Τουρκία στρατηγικό εταίρο όσο συνεχίζει να περιφρονεί τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, όσο συνεχίζει παράνομα να κατέχει τη χώρα μου. Η Τουρκία απέδειξε διαχρονικά ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντά της, παραβιάζοντας αρχές και αξίες. Έχει γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων της το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο". Ο κ. Χριστοφόρου τόνισε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τους πάντες και τα πάντα προς ίδιο όφελος. "Διαδραμάτισε ύποπτο ρόλο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και με τη πρώτη ευκαιρία ισοπέδωσε τα κουρδικά χωριά και εξοντώνει τους Κούρδους που είναι οι μόνοι που πολεμούν την τρομοκρατία".

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι στην Τουρκία "η δημοκρατία έχει πάει ένα μικρό περίπατο. Δέχεται ξένους πρόσφυγες (με αδρά αμοιβή) και το αναγνωρίζουμε, αλλά την ίδια ώρα συγκρούεται κάθετα και ανελέητα με του Κούρδους. Ο πρόεδρος Έρντογαν έσπρωξε τα πράγματα στη σύγκρουση, προκειμένου η ανασφάλεια να μαντρώσει τους ψηφοφόρους πίσω στο κόμμα του". Για το Κυπριακό, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμποδίζει τους τουρκικούς ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς. "Υπάρχουν πράγματι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, θετικές πιθανότητες επίλυσης. Όμως σε μια λύση δεν νοείται οι Κύπριοι, όλοι οι Κύπριοι, να μην έχουν το δικαίωμα να κατοικούν όπου θέλουν, σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου. Και δεν νοείται λύση χωρίς να μπορεί ο κάθε Κύπριος να αγοράζει ό,τι θέλει και όποτε θέλει σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου. Οτιδήποτε αντίθετο συγκρούεται με βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση. Δεν γίνεται οι Κύπριοι να ζήσουν σε μια λύση όπου θα τους επιτρέπεται να κατοικούν όπου θέλουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, πλην της ίδιας της χώρας τους. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον φίλο μου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί".

Στη δική του παρέμβαση, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης απάντησε σε σχόλια που ζητούσαν αμέσως άνοιγμα κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο Ε.Ε.-Τουρκίας. Αναφερόμενος στην τελευταία έκθεση προόδου της Τουρκίας, η οποία εγκρίθηκε συντριπτικά από το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μαυρίδης είπε: "Όπως καταγράφεται στην έκθεση, μόλις εκπληρωθούν τα καθορισμένα κριτήρια, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια 23 (Δικαστικό και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια)". Και επανέλαβε δηκτικά: "Επομένως, αφού εκπληρωθούν τα κριτήρια". Για τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις είναι "πολύ περιορισμένος και πάντοτε βεβαίως υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας και του Έρντογαν". Προς επιβεβαίωση τούτου, ο Κώστας Μαυρίδης επικαλέστηκε μια φράση του Τουρκοκύπριου φίλου του -όπως είπε- και εκδότη εφημερίδας στα κατεχόμενα Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος περιγράφει πολύ παραστατικά την κατάσταση: "Ένα πουλί να πετάξει στα κατεχόμενα, χρειάζεται την άδεια του διοικητή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων".

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης διερωτήθηκε γιατί "φτάσαμε στο σημείο το προσφυγικό να αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, γιατί περιμέναμε πέντε χρόνια να ανοίξουμε τα μάτια για να δούμε το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων και γιατί κάποιοι εξόπλιζαν και έκαναν πλάτες στο ISIS μέχρι που έφτασαν στο σημείο να αποκεφαλίζουν πολίτες από δυτικές χώρες". Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι "την ίδια στάση τηρεί δυστυχώς η Ευρώπη και με την Τουρκία, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών της, έχει περίεργες σχέσεις με το ISIS, διεκδικεί εδάφη στη Συρία με το πρόσχημα δημιουργίας ουδέτερης ζώνης, βομβαρδίζει τους Κούρδους και συνεχίζει να κατέχει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας". Υπέδειξε επίσης ότι "αν ο κ. Έρντογαν θέλει ειλικρινά να καταστεί η Τουρκία μέλος της Ε.Ε., κάτι που εμείς επιθυμούμε πραγματικά, η Ευρώπη πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες της Ε.Ε., καλώντας την να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για τις οποίες δεσμεύεται. Διαφορετικά, οι σκοπιμότητες και η υποκρισία και πάλι θα επικρατήσουν, με οδυνηρά αποτελέσματα".

Στη δική του τοποθέτηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, είπε ότι η Τουρκία διολισθαίνει διαρκώς προς τον αυταρχισμό. "Τα γραφεία του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος έχουν γίνει στόχος συστηματικών επιθέσεων από παρακρατικά στοιχεία και ποινικές διώξεις με πολιτικά κίνητρα έχουν ασκηθεί κατά στελεχών του. Η κυβέρνηση χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης στον Τύπο και στο διαδίκτυο, προβαίνει σε μαζικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση και σε συλλήψεις αντιφρονούντων, ενώ συγκαλύπτει με τρομοκρατικές μεθόδους σκάνδαλα διαφθοράς που την αγγίζουν. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε 101 καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Τουρκίας, περισσότερες από ό,τι για κάθε άλλο κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός της Ρωσίας. Εκτός των συνόρων της, η Τουρκία συνεχίζει την κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγγέλλεται για στήριξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η Ευρώπη πρέπει να τερματίσει την ανοχή στο τουρκικό καθεστώς. Βοήθεια στους Σύριους πρόσφυγες ναι, στον Έρντογαν όχι".

Ο επίσης Έλληνας, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατήγγειλε ότι η Τουρκία "συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμποδίζει παράνομα την Κύπρο να αξιοποιήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πρέπει λοιπόν εδώ και τώρα να φύγουν από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής". Ο κ. Μαριάς κατήγγειλε επίσης την Τουρκία ότι συνεχίζει να διατηρεί το Casus -Belli κατά της Ελλάδας "σε περίπτωση που η πατρίδα μας ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο, ενώ τα τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας". Για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ο καθηγητής Μαριάς είπε ότι αυτό "οξύνει την κρίση, αφού με το πρόσχημα της δήθεν αντιμετώπισης του ISIS, βομβαρδίζει τους Κούρδους. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που επιβεβαιώνουν τη στήριξη της Τουρκίας προς τις δυνάμεις του ISIS και των τζιχαντιστών, όχι μόνο στη Συρία αλλά και στη Λιβύη". Για το προσφυγικό, ο Νότης Μαριάς είπε ότι "η Τουρκία έχει στήσει μια επικερδή εκστρατεία που συνίσταται στην καθοδήγηση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που κάνουν χρυσές δουλειές μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει".

Πηγή: Γραφείο ΕΚ, Λευκωσία

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:08

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.