Η κόντρα καλά κρατεί - Νέα πυρά Χάσικου κατά Οδυσσέα

Επανέρχεται ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στο θεμα που προέκυψε χθες στη Βουλή, για τις αρμοδιότητες του γενικού ελεγκτή και τα όρια του θεσμικού ρόλου του.

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι εκείνο που προσδίδει αξιοπιστία στις θέσεις ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου είναι η πειστικότητα και η τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του και όχι απλώς η επίκληση αρχών και διακηρύξεων.
Ο Σωκράτης Χάσικος επικαλείται ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2011 και αφορά τη δημόσια διοίκηση και τους μηχανισμούς ελέγχου.
"Η άσκηση των εξουσιών ανεξάρτητων Αρχών και αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας", τονίζει, "είναι αυστηρά οριοθετημένη από το Σύνταγμα και τους Νόμους, κατά τρόπο που δεν θα είναι ασύδοτη η άσκησή τους, παρά μόνο για να ασκείται αποτελεσματικά προς όφελος της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος".
Σημειώνει επίσης ότι "εν κατακλείδι, το ψήφισμα το οποίο επικαλέστηκε και ο γενικός ελεγκτής, δεν μπορεί να καταλύει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Απάντηση Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, με αφορμή τη σημερινή γραπτή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "οι εξουσίες και αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθορίζονται στο Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, την οποία ο Υπουργός μπορεί εύκολα να δει στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας (www.audit.gov.cy: επιλογή "Νομικό Πλαίσιο"). Επιπρόσθετα, για το θέμα της δημόσιας σύμβασης της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Κόσιη, ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να ανατρέξει στους κανονισμούς που διέπουν τις διαδικασίες σύναψης και διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων, για να δει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η αναφορά στις αποφάσεις διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένης και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Απόφαση Α/66/209), έγινε από την Υπηρεσία μας για να καταδειχθεί ότι ο Υπουργός της ευρωπαϊκής Κύπρου αμφισβητεί αυτά που θεωρούνται δεδομένα ακόμα και σε τριτοκοσμικές χώρες".
Στην ανακοίνωση αναφέρεται περαιτέρω: "Είναι πάντως άξιο απορίας πώς ο Υπουργός, ο οποίος φρόντισε στη γραπτή δήλωσή του, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015, να περιλάβει αναφορά πως η συμφωνία που έκανε με τον ιδιώτη εργολάβο έγινε, δήθεν, σε συνεννόηση με την Ελεγκτική Υπηρεσία, θυμήθηκε μόλις διαφάνηκε ότι αυτό δεν ευσταθούσε, να πει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει ρόλο και αρμοδιότητα στις δημόσιες συμβάσεις και ότι η εκ μέρους της υποβολή εισηγήσεων συνιστά 'κατάλυση(!) του Συντάγματος'. Όταν μάλιστα ο ίδιος είχε καλέσει τον γενικό ελεγκτή να μετέχει ως παρατηρητής στην Τεχνοκρατική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που είχε διορίσει στις 7 Ιανουαρίου 2014. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε καθορίσει στην απόφασή του, ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2013, ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα ετίθετο προς έγκριση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων, στην οποία ο γενικός ελεγκτής μετέχει και διά νόμου ως παρατηρητής".
Επιπρόσθετα, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει: "Εφόσον το θέμα έχει επιτέλους παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί εκεί. Θα έχει δε την ευχέρεια το Υπουργείο Εσωτερικών, ως αναθέτουσα Αρχή, να εξηγήσει πώς είναι συμφέρουσα για τον Κύπριο φορολογούμενο (όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός) μια συμφωνία, με την οποία ο εργολάβος αποποιείται υπερκέρδη της τάξης των €13 εκ. (που ούτως ή άλλως μπορεί να κριθεί ότι παράνομα λαμβάνει) και εξασφαλίζει για άλλα 7 χρόνια (χωρίς ανοικτό διαγωνισμό) πρόσθετα κέρδη της τάξης των €17εκ. (σε σχέση με την τιμή της αντίστοιχης Μονάδας της Λεμεσού), ειδικά όταν αφεθεί να επικρέμαται πάνω στο κράτος ο κίνδυνος να κληθεί το ίδιο να καταβάλει πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Θα έχει επίσης την ευχέρεια το Υπουργείο Εσωτερικών να εξηγήσει πού βασίζει τη θέση του πως έχει δικαίωμα να καταλήγει σε δικά του συμπεράσματα επί νομικών ζητημάτων, όταν ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωματεύει διαφορετικά".

Το ΑΚΕΛ με αφορμή την αντιπαράθεση
Ιδιαίτερα σοβαρές, χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ, τις διαπιστώσεις του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών και υπογραμμίζει ότι αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε επίσης ανησυχία γιατί -όπως είπε- "το κράτος και σημαντικοί θεσμοί του εκπέμπουν τραγική εικόνα αποσύνθεσης, είτε ως αποτέλεσμα ενεργειών των άριστων των αρίστων που επιλέγησαν για να υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς, είτε ως το αποτέλεσμα της ευθείας αμφισβήτησης και υπονόμευσής τους από τους κυβερνώντες".

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:08

Τελευταιες Ειδησεις

02 Αυγούστου
Πρεμιέρα αύριο στους Ολυμπιακούς για τους Ελένη Αρτυματά και Μίλαν Τραΐκοβιτς – Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ οι αγώνες τους
16:03
ΟΣΙΚΑ: Στο 50% η επισκεψιμότητα στα κέντρα αναψυχής τον Ιούλιο
16:02
Σε άρση των μέτρων στο λιμάνι Λεμεσού καλεί τις συντεχνίες το Τμ. Εργασιακών Σχέσεων
15:52
Υποβολή προτάσεων για στήριξη ΜΜΕ και δημόσιας σφαίρας ΕΕ
15:33
Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test – 3 Αυγούστου 2021
15:23
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Τρίτη 3/8
15:13
Έναρξη λειτουργίας ιστοσελίδας για τη θρησκευτική κληρονομιά της Κύπρου
14:58
Τουρκία: Στους 8 οι νεκροί και στους 507 οι τραυματίες από τις πυρκαγιές
14:37
Εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών σχετικά με τη νόσο COVID-19, ημερομηνίας 02/08/2021
14:36
Ετήσια αύξηση σε αξία και όγκο του κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου τον Μάιο
14:15
Ο Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α για την απάλειψη των επιγραφών στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου
13:45
Nέο ιστορικό ρεκόρ νέων στεγαστικών δανείων τον Ιούνιο
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand