Κ. Πετρίδης: ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα συζητούν τεχνική βοήθεια ενόψει λύσης

Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιθυμούν να βοηθήσουν με την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών σε μια ενοποιημένη οικονομία μετά τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.


Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, κατόπιν πρόσκλησης της αμερικανικής Κυβέρνησης, ο κ. Πετρίδης είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Αφρική Σίριλ Μούλερ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στην Ουάσινγκτον.

«Εκεί συζητήσαμε την εμπλοκή των δύο οργανισμών για διεξαγωγή μελετών στα πλαίσια της προετοιμασίας επίλυσης του Κυπριακού, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών αλλά και μια πραγματικά λειτουργική ενοποιημένη οικονομία», δήλωσε ο κ. Πετρίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το ΚΥΠΕ.

«Χρειάζεται τεχνογνωσία, χρειάζεται επιστημοσύνη και συζητήσαμε τις προοπτικές συνεργασίας τους δύο φορείς σε αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως οι επαφές αυτές ακολουθούν την απόφαση του Ιουλίου του 2015 στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όταν οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να συντονίζει αυτή την προσπάθεια και ήδη έχει κάνει κάποιες επαφές με τους δύο οργανισμούς.

Οι δύο φορείς «αντιλαμβάνονται τη σημασία της προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού και θέλουν πολύ να βοηθήσουν σε αυτό το ζήτημα», είπε, σημειώνοντας ότι Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ θα παρέχουν τεχνική βοήθεια για αυτά τα θέματα.

Σημείωσε τέλος ότι στο επόμενο διάστημα αναμένονται επισκέψεις τεχνοκρατικών κλιμακίων των δύο οργανισμών.

Μετά τις επαφές του στην Παγκόσμια Τράπεζα και με το ΔΝΤ, ο κ. Πετρίδης θα συνεχίσει τις επαφές του με τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως είπε, οι συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους γίνονται στο πλαίσιο ενός θεσμοθετημένου διμερούς διαλόγου για θέματα που αφορούν κυρίως τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς ανάπτυξης, επενδύσεων και οικονομίας.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του κλιμακίου του για την κυπριακή οικονομία μετά την όγδοη αξιολόγηση, το ΔΝΤ αναφέρεται στις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου. «Ενώ είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε πώς η διαδικασία επανένωσης θα εκτυλιχτεί ή τις επιπλοκές της στις πολιτικές, η επανένωση θα μπορούσε να ωθήσει τις επενδύσεις και το εμπόριο στην Κύπρο, στηρίζοντας τη μακροχρόνια ανάπτυξη», αναφέρεται στην έκθεση.

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουρή

Πηγή: ΚΥΠΕ Γρηγόρης Σάββα

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:08

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Έκρηξη κρουσμάτων: 852 νέα περιστατικά κορονοϊού και τρεις θάνατοι ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:32
ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία εάν πεθάνει ο Ναβάλνι
20:20
Συμμετοχή Δένδια στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
19:58
Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου στη Συρία
19:40
Στην Κύπρο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου για επιθεώρηση
19:30
Πήρε το ντέρμπι ο Απόλλωνας και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου
19:26
«Βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι
19:07
ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson&Johnson
18:53
Ελλάδα: 65 θάνατοι και 1829 νέα κρούσματα κορονοϊού
18:28
Μακρόν: Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν "σαφείς κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα
18:21
Γερμανία: Κοντά στον εντοπισμό δραστικής ουσίας που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στο σώμα
17:44
Τα σημεία ελέγχου για rapid test τη Δευτέρα, 19 Απριλίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand