Μια ξεχωριστή έκθεση φιλοξένησε η Λεβέντειος Πινακοθήκη

Με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας της, η Λεβέντειος Πινακοθήκη φιλοξένησε μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου μια ξεχωριστή έκθεση-αφιέρωμα με αφετηρία τη ζωή του ίδιου του ιδρυτή της, Αναστασίου Γ. Λεβέντη, αλλά και στη νέα εικαστική παράδοση που ανθίζει στη Δυτική Αφρική, μετά την απελευθέρωσή της από τον αποικιοκρατικό ζυγό.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Λεβέντειου Πινακοθήκης, η έκθεση, εστίασε στη ζωή ενός εμπνευσμένου, δημιουργικού ανθρώπου με όραμα και διορατικότητα, αλλά και στην τολμηρή καλλιτεχνική γενιά που αναπτύχθηκε μέσα στο κλίμα του μοντερνισμού στην Δυτική Αφρική και συγκεκριμένα τα νέο-ιδρυθέντα κράτη της Γκάνα και Νιγηρίας, κυρίως από το 1960 μέχρι σήμερα.

Οι ιδέες που πραγματεύεται η έκθεση είναι διαχρονικές, βαθιά ανθρώπινες και ξεπερνούν τα γεωγραφικά πλαίσια της Δυτικής Αφρικής και έχουν ξεχωριστή σημασία για την ίδια την Κύπρο.

Πραγματεύονται την έννοια της ταυτότητας, προσωπικής και εθνικής, την επιθυμία των λαών για αποτίναξη των ζυγών του παρελθόντος, την αναζήτηση των καλλιτεχνών να στοιχειοθετήσουν μια νέα, πάντα επίκαιρη εικαστική γλώσσα αλλά και την ανάγκη κάθε ανθρώπου για όραμα και δημιουργία.

Παράλληλα, ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να ανατρέξει και να ακολουθήσει το ταξίδι του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, ανάμεσα σε δύο ηπείρους -την ευρωπαϊκή και την αφρικανική- μια συναρπαστική διαδρομή 76 χρόνων από το 1902 μέχρι και το 1978.

Για την οργάνωση της έκθεσης η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη Νιγηρίας, την Γκαλερί Tiwani του Λονδίνου και τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Α. Γ. Λεβέντη του Πανεπιστημίου Obafemi Awolowo AdisaOgunfolakan, Νιγηρίας.

Η έκθεση εμπλουτίστηκε με κειμήλια, φωτογραφικό και άλλο υλικό από το αρχείο του Αναστασίου Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο Λονδίνο και την Αθήνα.

Παραδοσιακά υφάσματα έχουν δανειστεί από τη συλλογή του Anthony Griffiths, πρώην Εφόρου του Τμήματος Χαρακτικών και Σχεδίων του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου και της επιμελήτριας Υφασμάτων του Βρετανικού Μουσείου, Jude Rudoe, ενώ έργα σύγχρονων καλλιτεχνών της  Νιγηρίας δανείζουν από τις προσωπικές τους συλλογές οι οικογένειες Λεβέντη και Δαβίδ.

Για τους σκοπούς της έκθεσης κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα και ειδικές ξεναγήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:09

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
21:52
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
ΕΜΑ: Την Τρίτη, τα συμπεράσματα για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J
19:56
Χωρίς νικητή η αναμέτρηση στο "Τάσος Μάρκου"
19:55
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του
19:19
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας ζητά η «τριμερής» Γερμανίας-Γαλλίας-Ουκρανίας
19:15
Ιταλία: Από 26/4 το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων
18:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand