" Πράσινο φώς " στο πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Δόθηκε το «πράσινο φως» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων για την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο με τη σύσταση να χρησιμοποιηθεί για βρέφη στην Αφρική, τα οποία κινδυνεύουν από τη νόσο που προκαλείται από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

Το εμβόλιο RTS,S ή Mosquirix, που θα παρασκευάζει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline σε συνεργασία με το πρόγραμμα Malaria Vaccine Initiative της διεθνούς ΜΚΟ PATH, θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας το οποίο θα λάβει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά και αναμένεται να βοηθήσει στην πρόληψη εκατομμυρίων κρουσμάτων της νόσου στις χώρες που θα το χρησιμοποιήσουν.

Η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστά όπως το εμβόλιο σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθεί μόνο πιλοτικά στην Αφρική καθώς μόνο φέτος έχουν αναφερθεί 214 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας και περίπου 438.000 θάνατοι, κυρίως παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική.

Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε τέσσερις δόσεις, από τις οποίες η τελευταία πρέπει να απέχει 18 μήνες από την προηγούμενη. Αυτό δημιουργεί μεγάλες απαιτήσεις από τις υπηρεσίες υγείας που το προσφέρουν, ειδικά σε αφρικανικές χώρες με ανεπαρκείς υποδομές, επισήμανε ο ΠΟΥ. Το κόστος εκτιμάται γύρω στα 5 δολάρια ανά δόση. Η GraxoSmithKline έχει δηλώσει πως δεν θα έχει κέρδος από το εμβόλιο, καθώς το ποσοστό του 5% που θα λάβει επί του κόστους παραγωγής θα διατεθεί σε έρευνες για άλλα τροπικά νοσήματα.

Ετοιμάζεται και φάρμακο

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται ο Κύπριος μεταδιδάκτορας στη Μοριακή Βιολογία στο Ινστιτούτο Sanger του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο Ζήνων Ζήνωνος πρόσφατα ανακάλυψε και μία καινούργια θεραπεία κατά της ελονοσίας.
Πρόκειται για το φάρμακο Ab-1 το οποίο όμως βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, δεν έχει όμως δοκιμαστεί στον άνθρωπο ακόμα.

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: in.gr, riknews

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:48

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand