Άϊντα προς ηγέτες: Αδράξτε τη δυναμική που υφίσταται

Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, τονίζει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπάρθ Άϊντα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να αδράξουν τη δυναμική, τώρα που υφίσταται.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κύριος Άϊντα ανέφερε ότι με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο μήνα, η ιδέα είναι να παρουσιαστεί ένας κατάλογος με όλα τα ανοικτά ερωτήματα που χρειάζονται διευθέτηση στο υψηλότατο επίπεδο, όπως το περιουσιακό, και να υπάρξει προσπάθεια επίλυσης τους. Αν αυτό επιτευχθεί, υπογραμμίζει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, το επόμενο στάδιο είναι η προετοιμασία του Συντάγματος.
Αναφερόμενος στις παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο που ζητά η τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Έσπεν Μπάρθ Άϊντα δηλώνει πως όταν επανενώνεις ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να είναι μια Ευρωπαϊκή λύση, η οποία απαιτεί την κατανόηση των βασικών αρχών και αξιών που αποτελούν την Ένωση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο για τις πλειοψηφίες αλλά και τις μειοψηφίες και είναι σημαντικά για την προστασία των μειονοτήτων. Ο κύριος Άϊντα ανέφερε ότι η Ένωση ήδη εργάζεται για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βορρά, όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα και υπάρχει συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε, στο βορρά ήδη ετοιμάζουν την εισαγωγή του ευρώ. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για εφαρμογή της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα δηλώνει ότι ήδη βρήκε δωρητές για χρηματοδότηση της λύσης, αλλά προτού δοθούν τα λεφτά, θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα χρειαζόμαστε και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν τα κριτήρια και η λύση.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Δέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων έγινε το ΡΙΚ, με αφορμή το τραγούδι "Ελ Ντιάπλο"
21:26
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Επίτροπος Ρέιντερς για την πρόθεση της Κύπρου να διορίσει Ευρωπαίους Εισαγγελείς
20:36
272 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:26
Εύκολη νίκη για ΑΕΛ και πρωτιά!
20:25
Διαδηλωτές στο Γερεβάν ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού Πασινιάν
19:47
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητα για επιτυχή κατάληξη της επικείμενης άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο
19:06
Με ζημιές ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ΧΑΚ
19:00
Πρόγραμμα παραχώρησης υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Μπόλντον (Βίντεο)
18:54
Πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό πραγματοποίησαν μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής
18:52
Ελλάδα: Παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική
18:37
Ελλάδα: 1.790 νέα κρούσματα, 371 διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι
17:54
Στις φυλακές της Τρίπολης μεταφέρθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand