Γιούνκερ: Οι πρόσφυγες δεν χρειάζονται ποιήματα αλλά δράση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη να σταλεί επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την μεταναστευτική κρίση, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Μιλώντας ενώπιον των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, ο κύριος Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η κρίση δεν θα τελειώσει τα Χριστούγεννα, αλλά θα διαρκέσει.
Χρειαζόμαστε, είπε, στην Ευρώπη τις ηθικές αξίες μας και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας.
Ο Γιούνκερ τόνισε ότι δεν χρειάζονται ποιήματα ή υποσχέσεις αλλά δράση, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες μέλη έχουν δεσμευτεί να παράσχουν βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόνο 275 εκατομμύρια.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επικεντρώθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μίλησε για αχρείαστη συζήτηση μεταξύ εκείνων που θέλουν να υπερασπιστούν τα σύνορα και εκείνων που θέλουν να τα ανοίξουν ως εκφραστές της αλληλεγγύης.
Οι απλοί πολίτες, είπε ο Τουσκ, είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τους μετανάστες, αλλά ταυτόχρονα αναμένουν από τους ηγέτες τους να εκπληρώσουν το καθήκον τους για παροχή ασφάλειας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Έρντογαν υποστήριξε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως έχει αρχίσει νέο κύμα προσφύγων, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας.
Επανέλαβε την θέση ότι πρέπει να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν περισσότεροι Σύροι αντάρτες, οι οποίοι πολεμούν εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και να δημιουργηθεί μια ασφαλής περιοχή για την προστασία εκτοπισμένων αμάχων.
Αν γίνουν αυτά, πρόσθεσε, η μετανάστευση από την Συρία θα σταματήσει και οι πρόσφυγες που φιλοξενούμε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Στην Τουρκία βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία.
Η κλιμάκωση των μαχών έχει εκτοπίσει 35.000 ανθρώπους από το Χαλέπι, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Σύνταξη: Ανδρούλα Γεωργιάδου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:50

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.