Σαφές μήνυμα προς Άγκυρα για κυπρογενείς υποχρεώσεις της

Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, προκειμένου να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια που την ενδιαφέρουν, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Ανέφερε ότι, στη διάρκεια της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ' ιδίαν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Τόνισε ότι η Άγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν ότι είναι θέμα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο σεβασμός προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
"Συμφώνησαν", είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, "ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι δεσμεύσεις των όποιων υποψηφίων κρατών ενδιαφέρονται είτε να ενταχθούν είτε να ωφεληθούν από πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας το απόγευμα το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι το Kυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
Τόνισε ακόμa ότι η ευρωπαϊκή αυτή λύση, πρέπει να διασφαλίζει και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και να είναι ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Μια λύση", ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, "η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να είναι ενεργό και πολύτιμο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα διευκολύνει και δεν θα είναι αναγκασμένο να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων στην Ένωση".
Τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα για επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και την ταραχώδη περιοχή, καθώς και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ.
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, ενώ χαιρέτισε την ενεργότερη ανάμειξη των Βρυξελλών στις συνομιλίες.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μόνο αν όλα τα κράτη-μέλη επιδείξουν απο κοινού αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Κωνσταντίνος Τσιντάς
Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιανουαρίου
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι αναπόφευκτος, δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ
21:51
Η Μόσχα διευρύνει τον κατάλογο των αξιωματούχων της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία
21:25
Στην Αθήνα μεταφέρεται στο Σάββατο το 3χρονο παιδί που πάσχει από καρδιοπάθεια
20:57
Δύο θανάτους και 2.587 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:11
Βαρώσια: Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» βάζει στο παιχνίδι το ΕΒΚΑΦ
19:55
Την παράταση της έναρξης αύξησης των χρεώσεων στο Λιμάνι Λεμεσού χαιρετίζει ο Υπουργός Μεταφορών
19:37
Οκταήμερη κράτηση για 27χρονο που φέρεται να εμπλέκεται σε 22 υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών
19:32
Ηνωμένο Βασίλειο: Συνέχεια στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών
19:23
Σύσταση ΥΠΕΞ για αποφυγή ταξιδιών σε περιοχές της Ουκρανίας
19:20
ΗΠΑ: Κατέρρευσε γέφυρα στο Πίτσμπουργκ - Δέκα ελαφρά τραυματίες
19:06
Προκήρυξη αγοράς υπηρεσιών για φοιτητές και πτυχιούχους για τις ανάγκες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης
18:39
Ελλάδα: 107 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο
17:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand