Σαφές μήνυμα προς Άγκυρα για κυπρογενείς υποχρεώσεις της

Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, προκειμένου να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια που την ενδιαφέρουν, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Ανέφερε ότι, στη διάρκεια της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ' ιδίαν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Τόνισε ότι η Άγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν ότι είναι θέμα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο σεβασμός προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
"Συμφώνησαν", είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, "ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι δεσμεύσεις των όποιων υποψηφίων κρατών ενδιαφέρονται είτε να ενταχθούν είτε να ωφεληθούν από πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας το απόγευμα το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι το Kυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
Τόνισε ακόμa ότι η ευρωπαϊκή αυτή λύση, πρέπει να διασφαλίζει και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και να είναι ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Μια λύση", ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, "η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να είναι ενεργό και πολύτιμο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα διευκολύνει και δεν θα είναι αναγκασμένο να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων στην Ένωση".
Τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα για επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και την ταραχώδη περιοχή, καθώς και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ.
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, ενώ χαιρέτισε την ενεργότερη ανάμειξη των Βρυξελλών στις συνομιλίες.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά μόνο αν όλα τα κράτη-μέλη επιδείξουν απο κοινού αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Κωνσταντίνος Τσιντάς
Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.