Νομοσχέδια για προαγωγές και αφυπηρετήσεις αξιωματικών της ΕΦ ενέκρινε το Υπουργικό

Νομοσχέδια που στοχεύουν στην πιο εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι έχει εγκριθεί  και προωθείται αυθημερόν στη Βουλή, ένα σημαντικό νομοσχέδιο που μετά από δέκα χρόνια στασιμότητας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανανέωση της Εθνικής Φρουράς και αφορά τους κανονισμούς για τις κρίσεις, τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις των αξιωματικών του στρατού.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τη διαδικασία κρίσεων και προαγωγών με εισαγωγή αντικειμενικών, μετρήσιμων, αξιοκρατικών κριτηρίων αξιολόγησης και που επιτρέπει την αποσυμφόρηση της πυραμίδας, της ιεραρχίας της Εθνικής Φρουράς, δίνοντας τη δυνατότητα ανέλιξης στα νεότερα στελέχη που για χρόνια αδικούνται παραμένοντας στάσιμα στους ίδιους βαθμούς.

Ερωτηθείς για τα κριτήρια που εισάγονται, είπε ότι είναι μετρήσιμα κριτήρια που αφορούν και τη διαδικασία αξιολόγησης και τον τρόπο λειτουργίας των Συμβουλίων Κρίσεως με   αιτιολογημένες Εκθέσεις. Και, βεβαίως, πρόσθεσε, και μια σειρά από νέες διατάξεις που εισάγονται, όπως, για παράδειγμα, η ανάγκη για την κατοχή μιας ξένης γλώσσας από αυτούς που θα ανελίσσονται στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας. Εισάγονται επίσης κριτήρια που έχουν να κάνουν με το φυσιολογικό βάρος, στα πρότυπα σύγχρονων στρατών του εξωτερικού.

Ο κύριος Φωκαίδης είπε πως αντίστοιχοι κανονισμοί που αφορούν τους υπαξιωματικούς έχουν κατατεθεί ήδη στη Βουλή και συζητούνται στην Επιτροπή Άμυνας.

Αναφορικά με το θέμα μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Υπουργός είπε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς προς την κατεύθυνση της επαγγελματοποίησης του στρατού, και αυτό σημαίνει νέα δομή δυνάμεων και νέα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν ήδη μέσα από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, καθώς βεβαίως και την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.

Ο ΥΠΑΜ επεσήμανε ωστόσο ότι η μείωση της θητείας δεν θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, αντίθετα θα επαυξήσει τις δυνατότητες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα από τη διαδικασία επαγγελματοποίησης, μια διαδικασία που ακολουθούν όλες οι χώρες του σύγχρονου κόσμου.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ποινική διερεύνηση εναντίον υποστράτηγου για υπόθεση φοροδιαφυγής, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για το θέμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η Εθνική Φρουρά έχει ανοίξει τις πόρτες της στον Γενικό Ελεγκτή και τις Υπηρεσίες του και μάλιστα έχουμε αποσπάσει αξιωματικό του οικονομικού του στρατού, προκειμένου όχι μόνο να είναι ανοικτές οι πόρτες αλλά να διευκολύνουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία διερεύνησης των οποιονδήποτε παρατυπιών, αν υπάρχουν, είτε σημερινές είτε του παρελθόντος».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:50

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιανουαρίου
Panama Papers: Πάνω από 30 πρόσωπα παραπέμπονται στην παναμαϊκή δικαιοσύνη
06:21
Στους δρόμους την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ
06:00
Ελλάδα: Περίπου 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό
05:57
Μπάιντεν: Προαναγγέλλει κυρώσεις στον Πούτιν
05:54
Πανδημία: Ο «παγκόσμιος κίνδυνος» εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού παραμένει πολύ υψηλός
05:47
Ελλάδα: Μετρούν πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας "Ελπίς".
05:44
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης: "Αργά ή γρήγορα όλοι θα κολλήσουμε κορονοϊό, αλλά έχει τεράστια διαφορά αν είμαστε εμβολιασμένοι"
05:40
25 Ιανουαρίου
Το Ελσίνκι ενισχύει τη στρατιωτική του ετοιμότητα εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία
21:35
Ελλάδα: Συνεχίζεται η προσπάθεια για αποκατάσταση των προβλημάτων που επέφερε η κακοκαιρία "Ελπίς"
20:31
Τρεις θανάτους και 2 546 κρούσματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:02
Ουκρανία-ΗΠΑ: Αμερικανικό αεροσκάφος μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά στην Ουκρανία
19:43
Δύο θάνατοι και 639 περιστατικά κορoνοϊού στα κατεχόμενα
19:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand