Ερωτήματα από άφιξη προσφύγων στο Ακρωτήρι

gavosΤου Θανάση Γκαβού, Λονδίνο

Η άφιξη των 114 προσφύγων στο Ακρωτήρι, πιθανότατα συριακής, παλαιστινιακής και λιβανέζικης καταγωγής, ήγειρε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα για την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τη θέση τους και τον χειρισμό εκ μέρους τους της προσφυγικής κρίσης που έχει ενσκήψει εσχάτως και στην Ευρώπη.

Από τους Βρετανούς σχολιαστές και πολιτικούς αντιμετωπίστηκε ως το πρώτο περιστατικό άφιξης προσφύγων επί εδάφους υπό βρετανική κυριαρχία, την ώρα που η κυβέρνηση Κάμερον θέλει να εμφανίζεται απόλυτη ως προς την άρνησή της να υποδεχθεί αιτητές ασύλου που έχουν ήδη φύγει από τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή με προορισμό την Ευρώπη.

Θέλοντας να δείξει ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο και ότι στη διαχείριση της κρίσης βάζει τους δικούς της όρους, η κυβέρνηση του Λονδίνου έσπευσε να δηλώσει ότι οι πρόσφυγες στο Ακρωτήρι είναι ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διπλωμάτες και στις δύο χώρες, αρχικά ήταν αβέβαιοι για τους όρους που διέπουν τη σχετική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου από το 2003. Όταν το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επέμεινε στη θέση ότι το θέμα δεν αφορά τη Βρετανία, οι ίδιοι διπλωμάτες άρχισαν να απορούν για τη βρετανική στάση, βλέποντας εν τω μεταξύ ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης του 2003 ορίζει σαφώς ότι οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν πρώτα στις βάσεις, αποτελούν ευθύνη των βρετανικών Aρχών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να συνδράμει αν της ζητηθεί, όπως με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά ενεργούσα εκ μέρους των βρετανικών Aρχών και με αποζημίωση από αυτές.

Τελικά, το δίκαιο της κυπριακής πλευράς επιβεβαιώθηκε από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και στη συνέχεια το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε ευγνωμοσύνη για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει τον χειρισμό της υπόθεσης. Αδιευκρίνιστο παραμένει το κατά πόσο τελικά οι Βρετανοί καλύπτουν το οικονομικό κόστος για όλα αυτά.

metanastes akrotiri-compressed

Κύπριοι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι ανάλογα περιστατικά θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνά, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να φύγουν όπως-όπως και για οποιονδήποτε προορισμό στην Ευρώπη, ενώ ο χειμώνας θα γίνεται πιο βαρύς. Μέχρι τώρα οι πρόσφυγες απέφευγαν την Κύπρο, καθώς είναι πιο δύσκολο στη συνέχεια να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, οι Βρετανοί συνειδητοποίησαν ότι ακόμα και αυτοί, με την αυστηρή στάση και κανόνες ως προς την υποδοχή προσφύγων, δεν μπορούν να τους αποφεύγουν για πάντα. Νέα ερωτήματα γεννήθηκαν: Ποιο είναι το νομικό καθεστώς αυτών των ανθρώπων, μπορούν να ζητήσουν άσυλο και να βρεθούν στη Βρετανία, χρειάζονται περισσότερες πρόνοιες στη βρετανική μεταναστευτική πολιτική ώστε να καλύπτονται με διαφορετικό τρόπο υπερπόντια βρετανικά εδάφη;

Μία άλλη οπτική γωνία από την οποία προσεγγίζουν το ζήτημα οι Βρετανοί είναι αυτό του ρίσκου ασφαλείας, ιδίως για μία ευαίσθητη περιοχή όπως το Ακρωτήρι, ορμητήριο για τις αεροπορικές επιθέσεις κατά τζιχαντιστών στο Ιράκ, ενδεχομένως κάποια στιγμή και στη Συρία.

Οι επικρίσεις κατά του Υπουργείου Άμυνας και των στρατιωτικών για την αδυναμία έγκαιρου εντοπισμού των σκαφών με τους πρόσφυγες δεν έλειψαν, με το κυρίαρχο ερώτημα να είναι "τι θα γινόταν αν αντί για 114 πρόσφυγες επρόκειτο για ομάδα τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που θα σχεδίαζαν επίθεση";

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:50

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.