Η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει τις γειτονικές χώρες της Συρίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να επικοινωνήσει με χώρες μέλη της προκειμένου να αποζημιώσουν τις γειτονικές προς τη Συρία χώρες για το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που επωμίζονται λόγω της φιλοξενίας προσφύγων για μακρές περιόδους, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

"Το κόστος είναι πράγματι αρκετά σημαντικό για χώρες όπως η Ιορδανία, για τον Λίβανο και για την Τουρκία, και ορισμένοι υπολογισμοί το τοποθετούν περίπου στο 1,1-1,4% του ΑΕΠ", δήλωσε ο Κόλιν Μπρους, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη Τύπου.

"Αναγνωρίζουμε πως για πολλές από αυτές τις χώρες υπάρχει ένα κόστος που συνδέεται με τη φιλοξενία προσφύγων και χρειάζεται να αποζημιωθούν. Είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι να ξεκινήσουμε διάλογο με τους μετόχους μας για την αποζημίωση των χωρών, και ιδιαίτερα των χωρών μεσαίου εισοδήματος που δεν έχουν πρόσβαση σε εκχωρούμενους πόρους, και αυτή είναι η συζήτηση που θα γίνει", όπως είπε.

Ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι έχουν πει στο παρελθόν πως οι κανόνες της Παγκόσμιας Τράπεζας της απαγορεύουν να κάνει δωρεές σε χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως ο Λίβανος, αλλά πως κάποιες κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να δανειστούν από την τράπεζα προκειμένου να καλύψουν το κόστος των προσφύγων, αφήνοντας ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό για τις χώρες που φιλοξενούν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους.

Ο Μπρους μιλούσε σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής του 2016, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται και χρηματοδοτούνται έκτακτες καταστάσεις όπως η συριακή προσφυγική κρίση, έπειτα από σειρά παγκόσμιων κρίσεων που οδήγησε στον εκτοπισμό 60 εκατομμυρίων ανθρώπων και στην εξάντληση των προϋπολογισμών του ΟΗΕ για την αρωγή.

Ο Μπρους είπε πως η τράπεζα έχει επίσης υπόψη της πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορεί να έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή μακροπρόθεσμα και πως θέλει να συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις σχετικά με πολιτικές που θα δημιουργήσουν μέρισμα από τη φιλοξενία εκτοπισμένων ανθρώπων.

Πηγή: Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:58

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Οξφόρδη για «Όμικρον»: Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από βαριά νόσηση
16:27
Αζερμπαϊτζάν: 14 νεκροί από συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου
16:12
Εκπυρσοκρότησε όπλο στρατιωτικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί
16:09
Σ. Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ περικύκλωσαν τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις και προκαλούν υστερία στα σύνορά της
15:58
Στο 1,1% του ΑΕΠ μειώθηκε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το δεκάμηνο του 2021
15:48
Οκταήμερη κράτηση στον 33χρονο για υποβοήθηση παράνομης εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας
15:41
Κανένα ίχνος των δυο εξαφανισμένων γυναικών, καταζητείται 23χρονος
15:24
Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας
15:06
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για "σοβαρές συνέπειες" μιας ενδεχόμενης νέας επίθεσης στην Ουκρανία
14:45
Σημεία δειγματοληψίας rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας – 1 Δεκεμβρίου 2021
14:26
Ευρωζώνη: Στο επίπεδο-ρεκόρ του 4,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
14:25
Όμικρον: 42 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε 10 χώρες της EE
13:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand