Κέντρα για βίζα σε Κινέζους, εξήγγειλε ο ΠτΔ στο Πεκίνο

Η Κύπρος θα προχωρήσει στη δημιουργία 15 εξουσιοδοτημένων κέντρων σε πόλεις της Κίνας όπου δεν υπάρχει κυπριακή διπλωματική ή προξενική Αρχή, για εξέταση αιτήσεων θεωρήσεως εισόδου, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, o πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι για τη δημιουργία των κέντρων αυτών, έχει επιλεγεί ιδιώτης παροχέας, μέσω υποβολής προσφορών.
Τα κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν μετά την υπογραφή συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας, για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ένα πρακτικό μέτρο για να καταστεί ευκολότερο για τους Κινέζους τουρίστες και επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Κύπρο.
Είπε ακόμα ότι η Κύπρος έχει τις πόρτες της ανοιχτές σε κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει ελκυστικά οφέλη και ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες.
"Στόχος μας", είπε, "είναι η διαρκής υποστήριξη της ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών".
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους Κινέζους επενδυτές σε πολλούς οικονομικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η ηλεκτρική ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, οι μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, τα κέντρα υγείας και αποκατάστασης, τα θεματικά πάρκα, ο τουρισμός και η βιομηχανία φιλοξενίας, η ανάπτυξη γης, οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, η εκπαίδευση, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και φυσικά, ο τομέας της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών , καθώς και της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων.
Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί στενά με την Κίνα, τις χώρες της Ασίας και τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την πρωτοβουλία της Κίνας "Δρόμοι του Μεταξιού".
Τόνισε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση με επιτυχία των στόχων και των αξιών του "Δρόμου του Μεταξιού της Ναυτιλίας", αφού αποτελεί βασικό νησί διέλευσης των Δρόμων του Μεταξιού για την Εμπορική Ναυτιλία.
Χαιρέτισε παράλληλα την πρωτοβουλία "One Belt and One Road" ως ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την ανατολική Ασία προς την Ευρώπη.
Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ με μοναδική γεωγραφική θέση, που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μια ισχυρή εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που κλήθηκε να λάβει μέρος στις συνόδους της Πρωτοβουλίας στις 15-16 Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διάρκεια των επαφών του στο Πεκίνο, θα ανταλλάξει απόψεις με Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και Κίνας, καθώς και για τα τρέχοντα περιφερειακά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος και η Κίνα απολαμβάνουν εξαιρετικές και εγκάρδιες σχέσεις σε όλους τους τομείς από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεών τους το 1971. "Επιπλέον", πρόσθεσε, "οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν καθιερώσει την αμοιβαία κατανόηση σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα μου από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Ο στόχος της επίσκεψής μου είναι, όχι μόνο να επιβεβαιώσει τις εξαιρετικές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κύπρου, αλλά και να ενισχύσει και να τις εμβαθύνει περαιτέρω".
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι προσβλέπει σε πολύ παραγωγικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, καθώς και με τον αντιπρόεδρο Li Yuanchao.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:58

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand