Τουρκία: Ελεγχόμενη έκρηξη πακέτου - ήταν φαγητό... (video)

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας διενήργησαν ελεγχόμενη έκρηξη ύποπτου πακέτου, που εντοπίστηκε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, στην περιοχή όπου σημειώθηκε η πολύνεκρη διπλή επίθεση αυτοκτονίας το περασμένο Σάββατο.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος ως τον πρώτο ύποπτο για τις επιθέσεις, ωστόσο η αντιπολίτευση πνέει τα μένεα κατά του προέδρου Ταγίπ Έρντογαν και των Αρχών για τραγικά λάθη των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σύμφωνα με πλάνα του CNN Turk, το πακέτο περιείχε τελικά φαγητό.
Για τις έρευνες που αφορούν την αιματηρή επίθεση του Σαββάτου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά στην εξακρίβωση της ταυτότητας των δύο βομβιστών. "Δεν είναι απλώς μια οργάνωση, πισω τους βρίσκεται ένα μεγάλο μυαλό, ένα ή δύο κράτη", ανέφερε.
Πάντως, πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά την επίθεση υπήρχαν τουλάχιστον τρεις παρατηρητές των βομβιστών. Πιστεύεται ότι δεν μπορεί οι βομβιστές να ήταν μόνοι τους στον χώρο, ενώ στο οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας εντοπίστηκαν τρία άτομα που συμπεριφέρονται περίεργα.
Ήδη, από τις ΗΠΑ ζητηθηκε το ΙΡ κάποιων λογαριασμών Twitter που θεωρήθηκαν ύποπτοι, ενώ στην ΜΙΤ οργανώθηκε μια ομάδα 61 ατόμων για τις έρευνες.
Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στην Άγκυρα εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένος καθώς δίνονται αντιφατικά νούμερα. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 97 νεκρούς, ο δικηγορικός σύλλογος Άγκυρας 105 και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 128. Εκτιμάται ότι αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αγνοούμενοι από την επίθεση.

turk jihad-compressed
Στο μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο οι Τούρκοι τζιχαντιστές εμφανίζονται για πρώτη φορά όλοι μαζί. Το βίντεο διαρκεί 8,45 λεπτά και σε αυτό εμφανίζονται 14 άτομα που αποκαλούν τους εαυτούς τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους της πολιτείας Τζαζίρα. Δύο μιλάνε και οι άλλοι ακούνε. Στα χέρια τους έχουν τυφέκια Μ16 αμερικανικά και σχεδόν όλα ασύρματα. Καλούν Τούρκους να ενταχθούν στους τζιχαντιστές και στο ΙΚ και τους προτρέπουν, αν δεν μπορούν, να ξεσηκωθούν στη χώρα όπου βρίσκονται.
Στην Κωνσταντινούπολη, η Νομαρχία απαγόρευσε πορεία για καταδίκη της επίθεσης αυτοκτονίας, ανακοινώνοντας ότι έκρινε ότι δεν ήταν κατάλληλη, λόγω και της ευαισθησίας που υπάρχει αυτή την περίοδο.
Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και ήθελαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Εμίνονου, στην ευρωπαίκή πλευρά της πόλης. Υπήρξε σύγκρουση με την αστυνομία και τέσσερα άτομα συνελήφθηκαν. Μια γυναίκα φώναζε: "Τι κάνετε; Οι αδελφοί μας πέθαναν".

 

Σύνταξη: Ανδρούλα Γεωργιάδου
Πηγή: Reuters
Ανταπόκριση: Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:59

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.