Ουδέν έπραξαν για τις εκροές καταθέσεων

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία άνοιξε ξανά το φάκελο των εκροών καταθέσεων κατά την περίοδο που η κυπριακή οικονομία βρισκόταν στον αναπνευστήρα, δηλαδή πριν και κατά το κούρεμα καταθέσεων.

Δεκαέξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών και τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τίποτε δεν προχώρησε. Συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Γραφείου Εφόρου Φορολογίας, με τους πρώτους να επικαλούνται το τραπεζικό απόρρητο και τους δεύτερους να διαμαρτύρονται γιατί δεν δίδονται στοιχεία. Πάντως ο έφορος Φορολογίας παραδέχθηκε ότι ζητήθηκαν για τελευταία φορά στοιχεία στις 19 Μαΐου του 2013.
Αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν βουλευτές, ήταν να μην εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από φορολογίες στα δημόσια ταμείου, ούτε ασκήθηκε οποιαδήποτε ποινική δίωξη, για όσους μετέφεραν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης κατήγγειλε ότι υπάρχει μια απαράδεκτη προσπάθεια συσκότισης. "Ο έλεγχος του εφόρου Φορολογίας", είπε, "διεξάγεται μόνο από τα στοιχεία που κατέθεσε η Βουλή".
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού σημείωσε ότι από τα 3,5 δις εκροών, για 400 εκ. δεν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις. Πρότεινε να κληθεί ο γενικός εισαγγελέας, να δώσει στοιχεία για τη διερεύνηση του τραπεζικού σκανδάλου.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε απογοήτευση και θυμό και κατήγγειλε ότι οδηγούνται στην φυλακή άτομα για χρέη 500 ευρώ, ενώ υπάρχει απόλυτη αδράνεια για έλεγχο εκροών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σημείωσε ότι είναι καταθλιπτική και απογοητευτική η εξέλιξη των ερευνών και διερωτήθηκε αν υπάρχει σκοπιμότητα ή ανικανότητα.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κατήγγειλε ότι συνεχίζεται το σκάνδαλο και οι δικαιϊκές Αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν στον έφορο Φορολογίας, μόνο ένα άτομο να ασχολείται με το θέμα.
Ο έφορος Φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ότι την περίοδο 1η-15 Μαρτίου του 2013, 449 εταιρείες απέσυραν από την πρώην Λαϊκή €702 εκ.
Για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Λαζάρου είπε ότι 1964 νομικά πρόσωπα απέσυραν καταθέσεις €1,6 δισ.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η Κεντρική επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο στις τράπεζες και οι παραβιάσεις αφορούν λάθος ερμηνεία της διαδικασίας και αδυναμία των συστημάτων.

Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:59

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Καταγγέλθηκαν 14 πολίτες και 5 υποστατικά για παραβίαση των μέτρων κατά Covid
07:49
Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες
07:44
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand