Ουδέν έπραξαν για τις εκροές καταθέσεων

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία άνοιξε ξανά το φάκελο των εκροών καταθέσεων κατά την περίοδο που η κυπριακή οικονομία βρισκόταν στον αναπνευστήρα, δηλαδή πριν και κατά το κούρεμα καταθέσεων.

Δεκαέξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών και τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τίποτε δεν προχώρησε. Συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Γραφείου Εφόρου Φορολογίας, με τους πρώτους να επικαλούνται το τραπεζικό απόρρητο και τους δεύτερους να διαμαρτύρονται γιατί δεν δίδονται στοιχεία. Πάντως ο έφορος Φορολογίας παραδέχθηκε ότι ζητήθηκαν για τελευταία φορά στοιχεία στις 19 Μαΐου του 2013.
Αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλαν βουλευτές, ήταν να μην εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από φορολογίες στα δημόσια ταμείου, ούτε ασκήθηκε οποιαδήποτε ποινική δίωξη, για όσους μετέφεραν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης κατήγγειλε ότι υπάρχει μια απαράδεκτη προσπάθεια συσκότισης. "Ο έλεγχος του εφόρου Φορολογίας", είπε, "διεξάγεται μόνο από τα στοιχεία που κατέθεσε η Βουλή".
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού σημείωσε ότι από τα 3,5 δις εκροών, για 400 εκ. δεν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις. Πρότεινε να κληθεί ο γενικός εισαγγελέας, να δώσει στοιχεία για τη διερεύνηση του τραπεζικού σκανδάλου.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε απογοήτευση και θυμό και κατήγγειλε ότι οδηγούνται στην φυλακή άτομα για χρέη 500 ευρώ, ενώ υπάρχει απόλυτη αδράνεια για έλεγχο εκροών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σημείωσε ότι είναι καταθλιπτική και απογοητευτική η εξέλιξη των ερευνών και διερωτήθηκε αν υπάρχει σκοπιμότητα ή ανικανότητα.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης κατήγγειλε ότι συνεχίζεται το σκάνδαλο και οι δικαιϊκές Αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν στον έφορο Φορολογίας, μόνο ένα άτομο να ασχολείται με το θέμα.
Ο έφορος Φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ότι την περίοδο 1η-15 Μαρτίου του 2013, 449 εταιρείες απέσυραν από την πρώην Λαϊκή €702 εκ.
Για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Λαζάρου είπε ότι 1964 νομικά πρόσωπα απέσυραν καταθέσεις €1,6 δισ.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η Κεντρική επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο στις τράπεζες και οι παραβιάσεις αφορούν λάθος ερμηνεία της διαδικασίας και αδυναμία των συστημάτων.

Σύνταξη: Παναγιώτης Καπαρής
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:59

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.