Δικαίωση εκ μητρογονίας πρόσφυγα - Απόφαση ΕΔΑΔ

Απόφαση-σταθμό για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, σε προσφυγή γυναίκας πρόσφυγα, της Μαρίας Βρούντου.

Η υπόθεση αφορά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων και υπέρ της αιτήτριας επιδικάσθηκαν αποζημιώσεις πέραν των 25 χιλιάδων ευρώ συν δικηγορικά έξοδα.
Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ καταχωρήθηκε το 2006, ύστερα από την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο, τόσο πρωτόδικα όσο και κατ' έφεση, προσφυγής της αιτήτριας για δυσμενή διάκριση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.
Όπως είναι γνωστό, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση ότι πρόσφυγες θα θεωρούνταν μόνο τα παιδιά των αρρένων προσφύγων και όχι των γυναικών. Πρόσφατα, αναγνωρίστηκαν ορισμένα δικαιώματα και στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, όχι όμως και η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις κατεχόμενες επαρχίες από τις οποίες κατάγονται.
Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, το δικηγορικό γραφείο "Χριστοφή και Συνεργάτες", το οποίο εκπροσώπησε νομικά την κ. Βρούντου στην προσφυγή της, η αιτήτρια ήταν πρόσφυγας εκ μητρογονίας και προώθησε τη θέση ότι η απόφαση της κυβέρνησης να χειρίζεται διαφορετικά τους εξ αρρενογονίας πρόσφυγες από τους εκ μητρογονίας, συνιστούσε δυσμενή διάκριση που παραβίαζε το Κυπριακό Σύνταγμα και τη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Τα επιχειρήματα της αιτήτριας ήταν ουσιαστικά, τα εξής:

* Η χορήγηση προσφυγικής ταυτότητας από την Κυπριακή Δημοκρατία στα παιδιά αρρένων προσφύγων αποτελεί ιδιοκτησιακό/περιουσιακό δικαίωμα, παρέχοντας στον κάτοχό της διάφορα οικονομικά ωφελήματα που συμπεριλαμβάνουν βοήθεια σε είδος, βοήθεια σε μορφή ένδυσης και υπόδησης, χρηματική βοήθεια, δωρεάν παιδεία, παροχή υποτροφιών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στέγαση. Αυτό το ιδιοκτησιακό/περιουσιακό δικαίωμα κατ' επίκληση της υφιστάμενης Νομολογίας του ΕΔΑΔ, καλύπτεται και προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου (Προστασία της Ιδιοκτησίας) του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου («το Πρωτόκολλο») της Σύμβασης.

* Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να χορηγεί προσφυγική ταυτότητα σε τέκνα εξ αρρενογονίας και όχι στα τέκνα εκ μητρογονίας, καθώς και η άρνηση των κυπριακών δικαστηρίων να προχωρήσουν σε επεκτατική εφαρμογή της ισότητας με βάση το άρθρο 28 του Κυπριακού Συντάγματος, συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της Σύμβασης. Ταυτόχρονα παραβιάζει το άρθρο 14 της Σύμβασης, σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου.

Όπως επισημαίνει ο Χριστόφορος Χριστοφή, δικηγόρος της Μαρίας Βρούντου, το ΕΔΑΔ με τη σημερινή απόφασή του δικαίωσε την αιτήτρια σε όλα τα σημεία και έκρινε ότι:

- Υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 της Σύμβασης (απαγόρευση διάκρισης με βάση το φύλο) σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου.
- Υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13 της Σύμβασης (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής).

Αντίγραφο της απόφασης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο συνημμένο αρχείο "CASE OF VROUNTOU v CYPRUS".

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: Ραδιόφωνο-Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:59

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.