Δικαίωση εκ μητρογονίας πρόσφυγα - Απόφαση ΕΔΑΔ

Απόφαση-σταθμό για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, σε προσφυγή γυναίκας πρόσφυγα, της Μαρίας Βρούντου.

Η υπόθεση αφορά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων και υπέρ της αιτήτριας επιδικάσθηκαν αποζημιώσεις πέραν των 25 χιλιάδων ευρώ συν δικηγορικά έξοδα.
Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ καταχωρήθηκε το 2006, ύστερα από την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο, τόσο πρωτόδικα όσο και κατ' έφεση, προσφυγής της αιτήτριας για δυσμενή διάκριση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.
Όπως είναι γνωστό, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση ότι πρόσφυγες θα θεωρούνταν μόνο τα παιδιά των αρρένων προσφύγων και όχι των γυναικών. Πρόσφατα, αναγνωρίστηκαν ορισμένα δικαιώματα και στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, όχι όμως και η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις κατεχόμενες επαρχίες από τις οποίες κατάγονται.
Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, το δικηγορικό γραφείο "Χριστοφή και Συνεργάτες", το οποίο εκπροσώπησε νομικά την κ. Βρούντου στην προσφυγή της, η αιτήτρια ήταν πρόσφυγας εκ μητρογονίας και προώθησε τη θέση ότι η απόφαση της κυβέρνησης να χειρίζεται διαφορετικά τους εξ αρρενογονίας πρόσφυγες από τους εκ μητρογονίας, συνιστούσε δυσμενή διάκριση που παραβίαζε το Κυπριακό Σύνταγμα και τη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

Τα επιχειρήματα της αιτήτριας ήταν ουσιαστικά, τα εξής:

* Η χορήγηση προσφυγικής ταυτότητας από την Κυπριακή Δημοκρατία στα παιδιά αρρένων προσφύγων αποτελεί ιδιοκτησιακό/περιουσιακό δικαίωμα, παρέχοντας στον κάτοχό της διάφορα οικονομικά ωφελήματα που συμπεριλαμβάνουν βοήθεια σε είδος, βοήθεια σε μορφή ένδυσης και υπόδησης, χρηματική βοήθεια, δωρεάν παιδεία, παροχή υποτροφιών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στέγαση. Αυτό το ιδιοκτησιακό/περιουσιακό δικαίωμα κατ' επίκληση της υφιστάμενης Νομολογίας του ΕΔΑΔ, καλύπτεται και προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου (Προστασία της Ιδιοκτησίας) του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου («το Πρωτόκολλο») της Σύμβασης.

* Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να χορηγεί προσφυγική ταυτότητα σε τέκνα εξ αρρενογονίας και όχι στα τέκνα εκ μητρογονίας, καθώς και η άρνηση των κυπριακών δικαστηρίων να προχωρήσουν σε επεκτατική εφαρμογή της ισότητας με βάση το άρθρο 28 του Κυπριακού Συντάγματος, συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της Σύμβασης. Ταυτόχρονα παραβιάζει το άρθρο 14 της Σύμβασης, σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου.

Όπως επισημαίνει ο Χριστόφορος Χριστοφή, δικηγόρος της Μαρίας Βρούντου, το ΕΔΑΔ με τη σημερινή απόφασή του δικαίωσε την αιτήτρια σε όλα τα σημεία και έκρινε ότι:

- Υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 της Σύμβασης (απαγόρευση διάκρισης με βάση το φύλο) σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου.
- Υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13 της Σύμβασης (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής).

Αντίγραφο της απόφασης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο συνημμένο αρχείο "CASE OF VROUNTOU v CYPRUS".

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: Ραδιόφωνο-Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:59

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Κίνημα Οικολόγων:Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
09:17
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Χιόνισε στο Τρόοδος
09:13
Ευαγόρας Ταμπούρης: Περισσότερα από 157 χιλιάδες άτομα έχουν ήδη λάβει και την τρίτη δόση
09:01
Χαμηλή ορατότητα και συσσώρευση νερού στους αυτοκινητοδρόμους λόγω βροχόπτωσης
08:27
Επαφή κρούσματος ο Γκουτέρες. Θα τεθεί σε απομόνωση για μερικές ημέρες
07:14
Aστυνομία: Συνέλαβε   41χρονο κάτοικο Λευκωσίας για το Κορωνοπάρτι της Ίννειας
07:09
Εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στην συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι
06:45
ΗΠΑ : Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους, το στέλνει στη Γερουσία
06:42
Σε δύσκολη θέση η Ντάουνινγκ Στριτ μετά από αποκαλύψεις για πάρτι εν μέσω lockdown
06:37
ΚΟΑ : Τι ισχύει για γυμναστήρια και σχολές χορού
06:32
ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει λόγος» να αμφιβάλουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από την Όμικρον
06:25
Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς ζήτησε o Πούτιν από τον Μπάιντεν
06:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand