Ακιντζί: Άρχισε η διαδικασία μετάβασης στο ευρώ

Τεχνικές εργασίες ξεκίνησαν στα κατεχόμενα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ, αποκάλυψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε η ίδρυση επιτροπής για τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης, ενώ ειδικοί θα έρθουν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τις εργασίες αυτές.
Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια πιθανή λύση στο Κυπριακό θα φτάσουν στα κατεχόμενα ειδικοί από την ΕΕ. Αναφέρεται ότι ταυτόχρονα με τις εργασίες για μετάβαση στο ευρώ, θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει προσαρμογή με τις τελωνειακές διαδικασίες της ΕΕ. Ωστόσο, οι εργασίες προσαρμογής θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λύση του Κυπριακού.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι εργασίες για μετάβαση στο ευρώ, για τελωνειακή ένωση και για εναρμόνιση δεν μπορεί να αφεθούν για μετά το δημοψήφισμα.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι για το θέμα της μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η τελωνειακή διαδικασία θα αλλάξει χωρίς χάσιμο χρόνου και στόχος είναι η πράσινη γραμμή να καταργηθεί.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι και στις προόσφατες επαφές του στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη συζητήθηκαν το θέμα της μετάβασης στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ανταπόκριση: Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 05:59

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για υποστελέχωση Νοσοκομείου Π. Χρυσοχούς και αστυνομικού σταθμού
14:11
Σε 49 σημεία θα λειτουργήσουν αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου μονάδες δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test κορονοϊού
13:44
ΕΔΕΚ: Οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην αδειοδότηση του τεμαχίου 5 της ΑΟΖ αποδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις
13:25
Σ.Στεφάνου: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα μηνύματα οικουμενικού χαρακτήρα τα οποία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος
13:04
Συνεχίζεται η εφαρμογή του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς, λέει ο ΥΠΑΜ
12:51
Λαμβάνονται μέτρα για τερματισμό της ρύπανσης σε περιοχές της Κύπρου, είπε ο Κ. Καδής
12:29
Χωρίς μάσκα και αρνητικό τέστ δεν μπαίνει κανείς στις τάξεις δηλώνει στο ΡΙΚ ο υπουργός Παιδείας. Στόχος τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή
12:10
Αυστραλία: Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται
11:54
Εξετάζονται δύο ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Αθήνα
11:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand