Το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα στην Ελλάδα

Στη δημοσιότητα έδωσε η ελληνική κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, και αποτελούν πλέον, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δέσμευσή της.

Το πολυνομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Με την ψήφισή του από τη Βουλή το ταχύτερο δυνατό αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η πρώτη δόση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του 3ου Μνημονίου, μετά και την αξιολόγηση των «θεσμών» στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Τύπος κάνει λόγο για νέα «φοροκαταιγίδα», που θα πλήξει μεγάλο μέρος των ήδη καταπονημένων από την κρίση νοικοκυριών. Ενδεικτικά, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα, αυξάνεται ο φόρος από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, ενώ και  καταργείται το προνόμιο της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο από 01/01/2015. Όσοι από τους οφειλέτες εντάχθηκαν στις «100 δόσεις» θα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις του, αν θέλουν να παραμείνουν εντός ρύθμισης, ενώ το δημόσιο διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να μειώσει τις δόσεις εφόσον κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο. Με άλλη διάταξη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (Μισθωτών Υπηρεσιών και Προστιθέμενης Αξίας) και  προβλέπονται περισσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες. Επίσης, προβλέπεται αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διάταξη που προστέθηκε και ορίζει ποια είναι τα εγκλήματα φοροδιαφυγής. Μέχρι σήμερα οι φορείς και τα κόμματα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο στη Βουλή προς ψήφιση.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:00

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Αντίδραση ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σε εκατοντάδες πρόσωπα και οργανισμούς σε σχέση με τη Ρωσία
18:12
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
18:00
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε θα αναγνωρίσει τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία
17:55
Πρώτη και άμεση αντίδραση από την Ουκρανία η επίσημη υποβολή αιτήματος για ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ
17:43
Την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών καταδικάζει η Ελλάδα
17:40
Πηλείδου: Η Κύπρος έχει διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αυξημένες τιμές λόγω των μέτρων πού έχουν παρθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο
17:10
Υπ. Υγείας: Επέκταση ηλικιακού ορίου ανίχνευσης καρκίνου του μαστού
16:56
Ο Πούτιν υπέγραψε τα έγγραφα για την προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών
16:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού 30/09/22
16:17
Nord Stream: Η κυβέρνηση Ντράγκι λαμβάνει μέτρα προστασίας των αγωγών
15:43
Η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού προς την Τουρκία
15:15
Ο Πούτιν ενημέρωσε την Κρατική Δούμα για το σχέδιο προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας
14:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand