Συνεχίστηκαν οι αντιπαραθέσεις με αφορμή δήλωση του Προέδρου

Σημείο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και σήμερα η χθεσινή αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για συζήτηση των εκκρεμοτήτων στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.

Σωστή και ισοζυγισμένη χαρακτηρίζει τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι στη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφές ότι το μέλλον των διαπραγματεύσεων εξαρτάται απόλυτα από την τουρκική πλευρά.
Οι θέσεις τις οποίες εκφράζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ο κύριος Προδρόμου είναι σύμφωνες με τις αρχές και τις κατευθύνσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων και παράλληλα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι της προσπάθειας επίτευξης λύσης μέσω των συνομιλιών.

Το ΑΚΕΛ δεν συμφωνεί με τους συνολικούς χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό αλλά θα αναμένει να δει την αντίδραση της Τουρκίας σε σχέση με την νέα πρόταση Αναστασιάδη για συζήτηση των όποιων εκκρεμοτήτων στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και αφού κατατεθούν χάρτες για το εδαφικό.
Ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι αυτό που θα κάνει το κόμμα, στη βάση της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας η οποία διακρίνει τους χειρισμούς του, είναι να αναμένει να δει πώς θα αντιμετωπισθεί η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα.
 Δεν αδειάζουμε, είπε, σε αυτή τη φάση, τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά θα τοποθετηθούμε συνολικότερα επί των χειρισμών του προέδρου της Δημοκρατίας με τους οποίους είχαμε διαφωνήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Η αναφορά του προέδρου της Δημοκρατίας για συζήτηση των εκκρεμούντων θεμάτων που δεν έχουν συμφωνηθεί στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, δικαιολογημένα δημιουργεί ερωτήματα, αναφέρει το ΔΗΚΟ.
Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, οφείλει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι στα θέματα αυτά δεν περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο.
Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχωρεί με συγκεκαλυμμένο τρόπο και αλλάζει μια πάγια διακηρυγμένη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του ιδίου προσωπικά.

Το ΕΥΡΩΚΟ κατανοεί την προσπάθεια του προέδρου της Δημοκρατίας να επιδείξει καλή θέληση, αλλά εκφράζει τη βεβαιότητα ότι και αυτή τη φορά θα τύχει εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά και όσους υπηρετούν τα συμφέροντά της.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε παράλληλα ότι, το κόμμα του θεωρεί πως το φυσικό αέριο δεν περιλαμβάνεται στα εκκρεμούντα θέματα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στη σχετική αναφορά του πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι συνιστά κάτι περισσότερο από διπλωματικό ελιγμό η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, καθότι η Τουρκία εξακολουθεί να αμφισβητεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Στέλιος Ζαχαρίου δήλωσε ότι εγκαταλείπεται η θέση αρχής του Προέδρου Αναστασιάδη και εκπροσώπων της Κυβέρνησης, ότι  το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης.

Η απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα των υδρογονανθράκων θα οδηγήσει τον τόπο σε νέες περιπέτειες, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εγκλωβιστεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία των συνομιλιών και να εναπόκειται πλέον στην Τουρκία η αξιοποίησή του.

Σύνταξη: Νίκος Σχίζας

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Χαιρετίζει η Ελλάδα τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
19:20
Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία
18:56
Ελλάδα: Τριάντα εννέα θάνατοι και 1.784 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
18:54
Υπ. Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο
18:36
Ουδεμία δικαίωση για Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με δήλωση INTOSAI
18:33
Μετά τα δυο Δημοτικά των Πολεμιδιών, αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού και σε περιφερειακό σχολείο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand