Εκπρόσωπος: Προφανές ποιος φέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο

Η σημερινή νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση των καταγγελιών του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προσθέτει ακόμα παρά τις επίπονες προσπάθειες του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη βούληση και επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος, την έντονη και συνεχή διπλωματική δράση της Κυβέρνησης για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νέα τουρκική Navtex περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ καθιστά προφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιος φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.   

Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η σαφέστατη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, έστω και για τα αυτονόητα, σημειώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατέδειξε για άλλη μια φορά ποιοι φέρουν την ευθύνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και την μη λύση του κυπριακού.

Η επανάληψη από πλευράς Τουρκίας μίας άκρως προκλητικής ενέργειας θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τη διεθνή κοινότητα και όλους αυτούς που δηλώνουν συνεχώς ενδιαφέρον για έξοδο από τη σημερινή στασιμότητα οδηγώντας τους σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή του.

Τόσο η διεθνής κοινότητα συλλογικά, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και συγκεκριμένα κράτη με ειδικές σχέσεις και ρόλο οφείλουν να αναγνωρίσουν την αιτία του προβλήματος, τις πραγματικές δηλαδή προθέσεις της Άγκυρας, αποδίδοντας ευθύνες και στρέφοντας τις προσπάθειες τους εκεί που πρέπει, προσθέτει ο Εκπρόσωπος και σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι το καθεστώς συνεχών απειλών και αλαζονικών συμπεριφορών από την κατοχική δύναμη αποστερεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση τα όποια περιθώρια ελιγμών και ευελιξίας διότι αυτό που προέχει είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το συμφέρον του συνόλου του λαού της.     

Με τις εξελίξεις αυτές, καταλήγει ο κύριος Χριστοδουλίδης γίνεται σαφές και ξεκάθαρο ότι η απόφαση για αναστολή συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παραμένει αμετάβλητη.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.