Έτσι οδηγούν στο χιόνι

Το χιονισμένο Τροόδος αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες Κύπριους ιδιαίτερα τα Σαββατοκυρίακα. Ο καιρός όμως τον Χειμώνα και ειδικότερα σε ορεινές περιοχές είναι απρόβλεπτος και σε σύντομο χρονικό διάστημα μια ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να μετατραπεί σε μια σφοδρή καταιγίδα ή χιονόπτωση. Η οδήγηση στο χιόνι ενέχει μεγάλους κινδύνους ειδικότερα εάν ο οδηγός δεν έχει εμπειρία ή δεν έχει προετοιμαστεί σωστά. 

Σε μια σημερινή ανακοίνωση τύπου ο οργανισμός REACTION παραθέτει κάποιες χρήσιμες συμβουλές στο κοινό που θα κινηθεί στις ορεινές περιοχές τις επόμενες ημέρες.

ΒΡΕΓΜΕΝΟΙ – ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ


Σε ένα βρεγμένο δρόμο, ακόμα και ένα όχημα που κινείται στα πλαίσια του ορίου ταχύτητας, χρειάζεται διπλάσια σχεδόν απόσταση για να ακινητοποιηθεί. Για παράδειγμα, ένα όχημα που κινείται με 50Km/h χρειάζεται περίπου 27 μέτρα για να σταματήσει (Χρόνος σκέψης + χρόνος αντίδρασης οδηγού). Σε συνθήκες βρεγμένου ή παγωμένου οδοστρώματος η απόσταση αυτή αυξάνεται δραματικά. Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος, μη ασφαλούς ακινητοποίησης του οχήματος, να χάσει δηλαδή ο οδηγός τον έλεγχο του οχήματος. Αυτό ισχύει για όλα τα οχήματα, από ποδήλατα μέχρι και φορτηγά. Η λύση για μια ασφαλή οδήγηση σε περιπτώσεις βρεγμένων ή παγωμένων δρόμων είναι η τήρηση χαμηλής ταχύτητας και η διατήρηση ασφαλούς απόστασης από τα προπορευόμενα οχήματα.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΧΙΟΝΙ


• Σιγουρευτείτε ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σας έχει αρκετή ισχύ. Η εκκίνηση του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι δύσκολη, ενώ το όχημα έχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Εάν το αυτοκίνητο σας παρουσίαζε πρόβλημα, μην το ρισκάρετε.
• Συμβουλευτείτε τις οδηγίες των κατασκευαστών για τα ελαστικά σας. Τα ελαστικά για καλύτερη συμπεριφορά στο χιόνι έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή τους. Μην κάνετε πειράματα επειδή κάποιος κάποτε σας πρότεινε μια εύκολη λύση.
• Ελέγξτε τα φρένα του αυτοκινήτου σας. Τα φρένα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ασφάλεια σας
• Έχετε μαζί σας εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Αλυσίδες, φανάρι, μια κουβέρτα, ένα φτυάρι, μια ξύστρα χιονιού και γάντια είναι απαραίτητα.
• Ελέγξτε την θέρμανση του οχήματος σας. Θα μπορείτε να ταξιδεύετε σε ζεστό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα τα τζάμια του οχήματος σας θα παραμένουν καθαρά από τους ατμούς.
• Ελέγξτε τους καθαριστήρες στο όχημα σας. Η συχνή χρήση τους κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα σας επιτρέπει να έχετε ένα καθαρό οπτικό πεδίο.
• Φροντίστε το όχημα σας να είναι γεμάτο με καύσιμα, όταν θα μετακινηθείτε σε χιονισμένες περιοχές για κάθε ενδεχόμενο.
• Η απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Μην αναπτύσσετε ταχύτητα.
• Κρατήστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.
• Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.
• Αν χρειαστεί να βάλετε αντιολισθητικές αλυσίδες, θυμηθείτε:

  •  οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς,
  •  μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε, και
  •  όταν έχουμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km
  •  Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι.

• Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και τα τζάμια σας καθαρά.
• Εάν θα αλλάξετε κατεύθυνση, οι χειρισμοί σας πρέπει να είναι αργοί και προσεκτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι εξαιρετικά ομαλή. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «ήπια» και προσοχή στο φρένο.
• Την θέρμανση στο αυτοκίνητο χρησιμοποιήστε την με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο
• Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί!

Στην περίπτωση που παγιδευτείτε με το όχημα σας στο χιόνι μην πανικοβληθείτε.
Κρατήστε τον κινητήρα του οχήματος σας αναμμένο για να παρέχετε θερμότητα στο εσωτερικό του οχήματος. Εάν και εφόσον γνωρίζετε ένα κοντινό σημείο που είναι πιο ασφαλισμένο κατευθυνθείτε πεζοί στο σημείο το γρηγορότερο. ΜΗΝ περιπλανιέστε πεζοί στα χιόνια χωρίς να ξέρετε που πάτε.

Εάν δεν έχει σημείο που μπορείτε να πάτε, τότε καλέστε με το κινητό σας τηλέφωνο το 112 και εξηγήστε τους την κατάσταση. Δώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την τοποθεσία που είστε και παραμείνετε ψύχραιμοι. Πολύ σύντομα κάποιος θα είναι κοντά σας.

Η οδήγηση σε άσχημες καιρικές συνθήκες απαιτεί πάντοτε την πλήρη προσοχή του οδηγού. Οι υψηλές ταχύτητες πρέπει να αποφεύγονται αφού κατά τη διάρκεια καταιγίδων μπορεί να συμβεί το απρόβλεπτο. Μια αστραπή, μια πτώση βράχων ή δέντρου, μια μεγάλη λακκούβα και άλλα πολλά μπορούν να διαταράξουν την ομαλή πορεία του οχήματος. Για τον λόγο αυτό, ο οδηγός πρέπει πάντοτε να είναι έτοιμος.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου ή η οδήγηση με δεσμευμένα χέρια αποτελούν το χειρότερο συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες. Φανταστείτε απλά να οδηγείτε με το ένα χέρι να κρατά το κινητό και το όχημα σας να «χτυπηθεί» από ένα ρεύμα αέρα.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Πηγή: REACTION

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:14

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.