10 νεκροί και 21 τραυματίες από τη συντριβή του F-16 - Video

Δέκα νεκροί και 21 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της συντριβής του ελληνικού F-16, που συμμετείχε σε αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στη βάση Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Νεκροί είναι οι δύο Έλληνες χειριστές του μαχητικού, καθώς και οκτώ Γάλλοι υπήκοοι. Από τους τραυματίες, οι 11 είναι Γάλλοι και οι 10 Ιταλοί.

Οι επτά εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την αεροπορική βάση Λος Γιάνος επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Πέδρο Μορενές, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποσκοπεί στην εκπαίδευση των πιλότων του ΝΑΤΟ για συνδυασμένες επιχειρήσεις. Εξέφρασε ακόμα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, στην Ισπανία θα μεταβούν ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν και η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι. Ο κ. Μορενές είπε ότι δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε θλίψη για το δυστύχημα και συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Σε ανακοίνωση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ αναφέρει ότι είναι «βαθύτατα θλιμμένος», κάνοντας λόγο για «τραγωδία που επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια του ΝΑΤΟ».

Πρόκειται για το χειρότερο ατύχημα του ΝΑΤΟ εκτός εμπόλεμης ζώνης στο οποίο επηρεάστηκαν πολλές χώρες. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το F-16 έπεσε στο χειρότερο δυνατό σημείο, τον χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών.

Με τη συντριβή καταστράφηκαν τουλάχιστον πέντε αεροσκάφη, γαλλικά Mirage και ιταλικά AlfaJet. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς υπήρξε αρκετά δύσκολη και επικίνδυνη διότι τα καύσιμα του F-16 είναι εύφλεκτα και άκρως τοξικά.

Οι ισπανικές Αρχές διερευνούν το δυστύχημα, εφόσον είναι άγνωστο πώς το αεροσκάφος απώλεσε ισχύ αμέσως μετά την απογείωσή του.

sxedio-compressed

Σχεδιάγραμμα της εφημερίδας El Pais που δείχνει την συντριβή του αεροσκάφους.

Σύνταξη: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: El Pais

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:30

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.