Χρονιά εκλογών για την Ευρώπη το 2015

Οι κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες βρίσκεται στραμμένη η προσοχή όλων, αποτελούν την αρχή για την Ευρώπη, καθώς οι πολίτες ακόμα οκτώ ευρωπαϊκών κρατών θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους με την κάθοδο στις κάλπες.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να είναι εσωτερική διαδικασία για κάθε χώρα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση τοπικής εμβέλειας υπόθεση.

Η κάθε μία ξεχωριστά και όλες μαζί θα δείξουν το δρόμο, στον οποίο βαδίζει η ευρωπαϊκή οικογένεια.

Την πρώτη Μαρτίου, θα διεξαχθούν εκλογές στην Εσθονία όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη ανάμεσα στο κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες. Τα δύο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της χώρας φαίνεται να περιορίζονται αθροιστικά στο 4%.

Στις 22 Μαρτίου, θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία σε μία κρίσιμη δοκιμασία για τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ και τους Συντηρητικούς του Νικολά Σαρκοζί, που θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους έναντι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήταν πρώτη δύναμη στις τελευταίες Ευρωεκλογές και φιλοδοξεί να επαναλάβει αυτή την επιτυχία.

Οι Φιλλανδοί θα κληθούν στις κάλπες στις 19 Απριλίου. Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Αλεξάντερ Στουμπ φαίνεται να χάνει έδαφος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι των Κεντρώων. Το υπερεθνικιστικό κόμμα «Φινλανδοί», το οποίο είχε εκτιναχθεί στο 19% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, σήμερα έχει υποχωρήσει δημοσκοπικά κοντά στο 13%.

Στις 7 Μαίου με ιδιαίτερη αγωνία η Γηραιά Ήπειρος θα παρακολουθήσει την εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στη Βρετανία καθώς το κυβερνών κόμμα των Τόρις έχει δεσμευθεί να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον επανεκλεγεί. Τα σενάρια του brexit ήδη φοβίζουν πολλούς.

Αν και τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι προγραμματισμένη καμιά εκλογική διαδικασία δεν αποκλείεται η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές για χώρες όπως η Ιταλία.

Στις 14 Σεπτεμβρίου σειρά για την κάλπη θα πάρουν οι Δανοί και προβλέπεται σκληρή μάχη ανάμεσα στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία. Αν και δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία υπολογίζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου. Θα πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την υπογραφή του Μνημονίου από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, τον Ιούνιο του 2011. Η χώρα έχει σπάσει τα δεσμά του μνημονίου, αλλά τα μέτρα λιτότητας και μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς έχουν πλήξει τη δημοτικότητα τόσο του κυβερνώντος κεντροδεξιού PSD όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών.

Τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες θα κληθούν ξανά στις κάλπες για να εκλέξουν πρόεδρο.

Και τέλος στην Ισπανία έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν οι κάλπες το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται η τελική ημερομηνία να είναι μέσα στο Νοέμβριο. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους Ποδέμος, το κίνημα των αγανακτισμένων, που έγινε κόμμα στις αρχές του 2014, και σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε ένα περιβάλλον εκρηκτικής ανεργίας και σκανδάλων διαφθοράς.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:30

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Αιχμηρή απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς του Φ. Αλτούν
16:52
Σε βαρύτατο πένθος το Φανάρι λόγω θάνατου φωτογράφου Οικουμενικού Πατριάρχη
16:50
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test – 11 Απριλίου 2021
16:48
Προεδρικό προς Ελεγκτή: Την Κύπρο κυβερνά εκλελεγμένος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του
16:13
Σ. Μισέλ: Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας
15:28
Η Τεχεράνη ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας
15:15
Διατήρηση Συνθήκης Μοντρέ ζήτησε ο Πούτιν από Ερντογάν
14:49
Βρετανία: Τιμητικές βολές από τις ένοπλες δυνάμεις, στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου
14:32
Η Άγκυρα κατηγορεί ευθέως Ελλάδα ότι φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις
14:25
Φιλιππίνες: Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στη Θάλασσα της Κελέβης
14:11
Η Αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους προς το Τρόοδος
14:01
«Καθαρό» το όπλο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ - Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
13:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand