Monsieur Doumani: Η σύγχρονη πραγματικότητα συναντά την παράδοση - Video

Η σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα έρχεται και συναντά την παράδοση μέσα από τη μουσική του συγκροτήματος Monsieur Doumani. Με τολμηρές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και δικές τους συνθέσεις στην κυπριακή διάλεκτο, οι μουσικοί Αντώνης Αντωνίου, Άγγλεος Ιωνάς και Δημήτρης Γιασεμίδης, εξερευνούν τις ρίζες του νησιού μας, φέρνοντας ό,τι τους εκφράζει στα δικά τους μέτρα.Οι Monsieur Doumani μιλούν στο ρικnews και στη Μαρία Τσαγγάρη για το τι τους εμπνέει αλλά και για την καινούρια τους δουλειά που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάρτιο.

Τι σημαίνει για εσάς το συγκρότημα Monsieur Doumani; Πότε δημιουργήθηκε, ποιοι συμμετέχουν και τι σημαίνει το όνομα;

Το γκρουπ έχει αποκτήσει πλέον οντότητα, έχει γίνει για μας παραδόξως, το «τέταρτο μέλος»! Κάποτε το τρέχουμε και κάποτε μας τρέχει, του δίνουμε τις εμπειρίες μας και μας φορτώνει με τις δικές του, το χτίζουμε και μας χτίζει, μεταλλασσόμαστε μαζί του και μεταλλάσσεται μαζί μας…! Το έχουμε δημιουργήσει αλλά αυτό μας έχει βάλει σε μια διάθεση ολοκλήρωσης. Συσταθήκαμε ως μπάντα το 2011, αν και η φιλία προϋπήρχε χρόνια πριν.

Ποια τα μουσικά σας πρότυπα; Τι σας εμπνέει;

Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της μπάντας μας είναι ότι ο κάθε ένας μας προέρχεται από διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο και έτσι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας είναι ένα μείγμα από τα διάφορα μουσικά ακούσματα μας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πρότυπα. Ένα είδος που μας ενδιαφέρει και τους τρεις είναι ίσως αυτό που κοινώς ονομάζεται “World Music”, δηλαδή μουσικές από διαφορετικές παραδόσεις και κουλτούρες.

Από τα πρώτα σας album φαίνεται ότι αντλείτε σε σημαντικό βαθμό από την κυπριακή παράδοση μέσα από ένα δικό σας μουσικό πρίσμα. Πώς προέκυψε αυτό το μουσικό αποτέλεσμα;

Από το ενδιαφέρον και των τριών για την παραδοσιακή μουσική και γενικά για το φολκλόρ της Κύπρου. Μια αναλαμπή, ίσως και ανάγκη προς εξερεύνηση των ριζών μας. Παίζαμε και ακούγαμε μουσικές από άλλες χώρες και άλλες ηπείρους. Θέλαμε να δούμε τι υπάρχει στον δικό μας τόπο κι αν αυτό που υπάρχει είναι κάτι που αξίζει να βρούμε τον τρόπο να το φέρουμε στα μέτρα μας.

Έχετε κάποια συνεργασία με άτομα από άλλες κοινότητες της Κύπρου, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, για να δώσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κυπριακού παραδοσιακού τραγουδιού;

Ως μπάντα είχαμε συνεργαστεί με τον Τουρκοκύπριο συνάδελφο Σερτούντς ο οποίος μας βοήθησε και μας έδωσε πληροφόρηση για το τραγούδι «Το Σύστημα» που βρίσκεται στον πρώτο μας δίσκο. Διατηρούμε φιλίες ως άτομα με ανθρώπους και καλλιτέχνες άλλων κοινοτήτων και έχουμε μιλήσει για το ενδεχόμενο συνεργασιών, κατά τον ίδιο τρόπο που ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους του χώρου σε όλο τον κόσμο.

Monsieur Doumani at Kala Kathoumena c-compressed

Πώς αντέδρασε το κυπριακό κοινό σε αυτά τα «πειραγμένα» κυπριακά παραδοσιακά;

Πολύ πιο θετικά και ένθερμα από όσο θα ονειρευόμασταν. Προφανώς τα στοιχεία της παράδοσης αγγίζουν και ξυπνούν άλλα αισθητήρια όργανα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ένα ευρύ κοινό για το είδος μουσικής που παίζετε;

Τα τελευταία τρία χρόνια μας έχουν δείξει πως δεν μπορείς να καθορίσεις το μέγεθος του κοινού που μπορεί να είναι αποδέκτης. Δεν είχαμε ως γνώμονα την αποδοχή ή την έκταση που θα μπορούσε να προσλάβει αυτό το εγχείρημα, αλλά φαίνεται πως όλο και περισσότερος κόσμος αγκαλιάζει την παράδοση σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ποια η αντιμετώπιση του συγκροτήματος γενικότερα στο εξωτερικό;

Οι κριτικές που είχαμε από διεθνή μουσικά μέσα τόσο για το δίσκο Grippy Grappa όσο και για την παρουσία μας σε παραστάσεις και φεστιβάλ στο εξωτερικό, δηλώνουν πως υπήρξε αποδοχή και εκτίμηση τόσο των Monsieur Doumani όσο και της μουσικής τους με ό,τι περιλαμβάνει: ηχόχρωμα, ρυθμό, λιτότητα, μελωδικότητα, στοιχεία τα οποία πηγάζουν από τη μουσική μας παράδοση.

Ποια η διαφορά όταν παίζετε για ένα κυπριακό κοινό και για ένα ξένο ακροατήριο;

Ίσως το ότι πρέπει να εξηγούμε κάπως τους στίχους. Κατά τα άλλα καμιά διαφορά.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=tekhFm-P4Hk{/youtube}

Θεωρείτε ότι ο αγγλικός στίχος θα βοηθούσε τη δουλειά σας; 

Η μουσική μας, όπως έχουμε ξαναδηλώσει, απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στους Κυπρίους και μετά στους υπόλοιπους. Έχει δηλαδή λόγο ύπαρξης κυρίως εδώ, αφού μιλάει και σχολιάζει σε και για αυτόν τον χρονοτόπο. Το ότι αρέσει και σε μη Κύπριους, αυτό είναι πολύ θετικό.

Εξάλλου οι στίχοι που έτυχε να εμπνευστούμε ήταν αυθόρμητα στην κυπριακή διάλεκτο. Αν κάποια στιγμή μας «τύχει» το ίδιο στην αγγλική γλώσσα το βλέπουμε. Στο εξωτερικό, και ειδικά στον κύκλο της World Μusic/έθνικ, ο κόσμος πραγματικά διψάει για να ακούσει κάτι το διαφορετικό, να γνωρίσει μια άλλη παράδοση και να αφεθεί στις μελωδίες, τη γλώσσα και όλη την ιδιοσυγκρασία μιας ξένης κουλτούρας.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; Περιγράψτε με λίγα λόγια την καινούρια σας δουλειά; Τι να αναμένει το κοινό; Είναι και αυτό το album εμπνευσμένο από την κυπριακή παράδοση;

Έχουμε ολοκληρώσει το δεύτερο μας δίσκο ο οποίος περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο δικά μας τραγούδια. Είναι μια πιο προσεχτική δουλειά από τεχνικής άποψης, αλλά και πιο δημιουργική μελωδικά, ηχητικά και στιχουργικά σε σχέση με τον πρώτο μας δίσκο. Θεωρούμε ότι ο δίσκος αυτός θα αποτυπώσει τον χαρακτήρα της μπάντας. Αναμένουμε ότι θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2015. Μετά ακολουθεί η σκληρή αλλά ευχάριστη δουλειά των παρουσιάσεων εντός Κύπρου το καλοκαίρι του 2015 και στο εξωτερικό σε προγραμματισμένες περιοδείες και φεστιβάλ.

Είχατε στήριξη από τα κυπριακά ΜΜΕ; Γιατί δεν σας βλέπουμε στην κυπριακή τηλεόραση; 

Η τηλεόραση δεν είναι το μόνο μέσο! Και ευτυχώς γιατί ούτε και εμείς είμαστε για την τηλεόραση! Τα κυπριακά ΜΜΕ μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πολλούς δημοσιογράφους και μουσικούς παραγωγούς.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συγκροτήματος εδώ και τη σελίδα του στο Facebook εδώ.

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για το συγκρότημα:

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=NFXrP5xkzyk{/youtube}

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Γαλλία: Το Παρίσι ζητά μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μεταναστευτικό
21:45
Η ΕΕ αντικαθιστά τον μηχανισμό χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19 με νέο εργαλείο
21:35
Ιράν: Αισιόδοξος ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Ενρίκε Μόρα μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη
21:20
Ρωσία: Το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κορονοϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον
21:13
Θέματα πανδημίας και η νέα μετάλλαξη όμικρον συζητήθηκαν σε έκτακτη  συνάντηση των υπουργών Υγείας των G-7
21:08
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Η νέα μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί μεγάλη απειλή
21:06
Πυκνή ομίχλη που παρατηρείται  στις περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους οδηγούς
21:04
Οριστική διακοπή στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω πυκνής ομίχλης
20:43
Nέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο - 586 κρούσματα
20:30
Δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον στο Λονδίνο - Στα 11 τα περιστατικά στη Βρετανία
20:22
Στα 42.683 τα νέα κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο
20:06
Το ενδεχόμενο διπλού φονικού διερευνά η αστυνομία μετά την εξαφάνιση δύο γυναικών από τη Ρωσία
20:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand