Έντονη δυσαρέσκεια για έκθεση Μπαν - διαβήματα σε ανώτατο επίπεδο

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση εξέφρασε η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, για το περιεχόμενο της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τη δραστηριότητα του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Η κυβέρνηση επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για το περιεχόμενο της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κατά την περίοδο 21 Ιουνίου 2014 έως 15 Δεκεμβρίου 2014.
Σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αναπόφευκτα οδήγησαν στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, η έκθεση παραθέτει τα γεγονότα με τρόπο που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην έκθεση δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διεξαγωγή παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας από το Barbaros, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν από την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης, είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υπενθυμίζει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εκφράζουμε επίσης την έντονη απογοήτευσή μας για τις ανεπαρκείς αναφορές της έκθεσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζεται προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ. Η εικόνα αυτή πολύ απέχει από την πραγματικότητα, αφού είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία αρνείται να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πέραν των 30 στρατιωτικών περιοχών στις οποίες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες βρίσκονται μαζικοί τάφοι, ως επίσης σε στρατιωτικά αρχεία, παρεμποδίζοντας σημαντικά το έργο της ΔΕΑ και επιτείνοντας έτσι το δράμα των συγγενών αγνοουμένων.
Επιπλέον, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά ατυχείς ισχυρισμοί περί δήθεν εμποδίων και περιορισμών που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και για δήθεν αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο. Τονίζουμε ότι οι όποιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα. Καλούμε για άρση των περιορισμών που η κατοχική δύναμη επιβάλλει στους Τουρκοκυπρίους προς εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Τουρκίας που στοχεύουν στη συνέχιση της διαίρεσης και της κατοχής.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι η προσέγγιση ίσων αποστάσεων, υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας, αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση.
Προτιθέμεθα να προβούμε αμέσως σε γραπτά και σε προφορικά διαβήματα στο ανώτατο επίπεδο».
Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί όταν αναφέρεται σε ανώτατο επίπεδο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «μέχρι και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».
Ερωτηθείς αν αυτά τα θέματα, τα έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αριθμό συναντήσεων με πρέσβεις των κρατών-μελών, μόνιμων και μη μόνιμων, του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει και της ενημέρωσης που θα τύχει το Συμβούλιο από τον Espen Barth Eide στις 26 Ιανουαρίου και πολύ σημαντικότερα, ενόψει του ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θυμίζω ότι είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας πριν από λίγες μέρες, είχε χθες συνομιλία με τον πρέσβη της Γαλλίας, υπήρξαν συναντήσεις με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή, καθώς και συζητήσεις με τον πρέσβη της Ρωσίας».
Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του κ. Eide με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Για μας είναι ξεκάθαρο, θεωρώ ότι αυτό προκύπτει ξεκάθαρα και από τη χθεσινή δήλωση του κ. Eide, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».
Ερωτηθείς κατά πόσο ο κ. Eide διαβίβασε στην κυβέρνηση αν θα ζητήσει από την Τουρκία να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Eide δήλωσε χθες δημόσια μάλιστα ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδείξει την εποικοδομητική του προσέγγιση στο θέμα και αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση έπρεπε να τύχει αναγνώρισης από τουρκικής πλευράς».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand