Εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων

BAGGELIS DEMIRISTου Βαγγέλη Δεμίρη

Tην ετυμηγορία του ελληνικού λαού αναμένουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα» με στόχο την εξεύρεση συμβιβασμού που θα είναι αποδεκτός για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την Ελλάδα.

Βασική φιλοσοφία της λύσης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης είναι— εφόσον διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων— να λάβει η επόμενη κυβέρνηση την έγκριση για ορισμένες ελαφρύνσεις προς το εσωτερικό χωρίς όμως να εξετάζεται η αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μέρους του. Επί της ουσίας, οι ασκήσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους με συγκεκριμένες αλλαγές σε επιτόκια και ωρίμανση. Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης τονίζουν ότι η ρύθμιση για 50 μονάδες βάσης μείωση επιτοκίων, 50 χρόνια ωρίμανση και 15 δις. ευρώ νέο δάνειο μπορεί, υπό όρους, να υιοθετηθεί. Σε πολιτικό επίπεδο, τονίζουν ότι η Ευρωζώνη δικαιώνεται που δεν προχώρησε ήδη στην ελάφρυνση του χρέους με την προηγούμενη κυβέρνηση, εφόσον θα είχε εξαντληθεί κάθε περιθώριο παροχής διευκολύνσεων. Ετσι, επισημαίνεται ότι η μικρή μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ορισμένες παροχές, διευκολύνοντας το έργο της επόμενης κυβέρνησης στην προσπάθεια να σταλούν θετικά μηνύματα προς την κοινωνία.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα μπορούσε να δοθεί υπόσχεση για απευθείας ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ισοδυναμούσε με διαγραφή ενός ποσού της τάξης των 50 δις. από το ελληνικό χρέος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Το πλεονέκτημα αυτής της ενδεχόμενης λύσης είναι ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δε θα πληρώσουν για τη διάσωση των τραπεζών. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) να ισχύσει, όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών.

Πάντως, οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά επί όλων αυτών των κρίσιμων λεπτομερειών έχουν προς το παρόν παγώσει εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος και στην Επιτροπή υπογραμμίζουν ότι αυτό που προέχει τώρα είναι το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες στις 25 Ιανουαρίου. Μάλιστα, σχολιάζουν ότι στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση της χώρας στον πυρήνα του ευρώ με κλείσιμο της αξιολόγησης με την Τρόικα ώστε να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να εισέλθει η Ελλάδα στην επόμενη φάση, αυτή της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στις Βρυξέλλες ξορκίζουν το σενάρια της παράτασης της εκκρεμότητας και τις αβεβαιότητας με ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές που θα καθυστερήσουν περαιτέρω την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και την αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Τελικά, θέση της Κομισιόν είναι πως το ζητούμενο στις επερχόμενες εκλογές είναι η Ελλάδα να μην ξαναμπεί σε περιπέτειες με την απόφαση που καλούνται να λάβουν οι Ελληνες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:49

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.