Εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων

BAGGELIS DEMIRISTου Βαγγέλη Δεμίρη

Tην ετυμηγορία του ελληνικού λαού αναμένουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα» με στόχο την εξεύρεση συμβιβασμού που θα είναι αποδεκτός για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την Ελλάδα.

Βασική φιλοσοφία της λύσης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης είναι— εφόσον διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων— να λάβει η επόμενη κυβέρνηση την έγκριση για ορισμένες ελαφρύνσεις προς το εσωτερικό χωρίς όμως να εξετάζεται η αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μέρους του. Επί της ουσίας, οι ασκήσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους με συγκεκριμένες αλλαγές σε επιτόκια και ωρίμανση. Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης τονίζουν ότι η ρύθμιση για 50 μονάδες βάσης μείωση επιτοκίων, 50 χρόνια ωρίμανση και 15 δις. ευρώ νέο δάνειο μπορεί, υπό όρους, να υιοθετηθεί. Σε πολιτικό επίπεδο, τονίζουν ότι η Ευρωζώνη δικαιώνεται που δεν προχώρησε ήδη στην ελάφρυνση του χρέους με την προηγούμενη κυβέρνηση, εφόσον θα είχε εξαντληθεί κάθε περιθώριο παροχής διευκολύνσεων. Ετσι, επισημαίνεται ότι η μικρή μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ορισμένες παροχές, διευκολύνοντας το έργο της επόμενης κυβέρνησης στην προσπάθεια να σταλούν θετικά μηνύματα προς την κοινωνία.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα μπορούσε να δοθεί υπόσχεση για απευθείας ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ισοδυναμούσε με διαγραφή ενός ποσού της τάξης των 50 δις. από το ελληνικό χρέος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Το πλεονέκτημα αυτής της ενδεχόμενης λύσης είναι ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δε θα πληρώσουν για τη διάσωση των τραπεζών. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) να ισχύσει, όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών.

Πάντως, οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά επί όλων αυτών των κρίσιμων λεπτομερειών έχουν προς το παρόν παγώσει εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος και στην Επιτροπή υπογραμμίζουν ότι αυτό που προέχει τώρα είναι το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες στις 25 Ιανουαρίου. Μάλιστα, σχολιάζουν ότι στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση της χώρας στον πυρήνα του ευρώ με κλείσιμο της αξιολόγησης με την Τρόικα ώστε να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να εισέλθει η Ελλάδα στην επόμενη φάση, αυτή της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στις Βρυξέλλες ξορκίζουν το σενάρια της παράτασης της εκκρεμότητας και τις αβεβαιότητας με ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές που θα καθυστερήσουν περαιτέρω την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και την αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Τελικά, θέση της Κομισιόν είναι πως το ζητούμενο στις επερχόμενες εκλογές είναι η Ελλάδα να μην ξαναμπεί σε περιπέτειες με την απόφαση που καλούνται να λάβουν οι Ελληνες για το πώς θα προχωρήσει η χώρα.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:49

Τελευταιες Ειδησεις

02 Δεκεμβρίου
Ζημιές στο Δημοτικό Δευτεράς από φωτιά που φαίνεται να τέθηκε κακόβουλα
09:24
Σήμερα η νεκροτομή επί της σωρού του 77χρονου που απεβίωσε σε ταξί
09:18
Πρόβλημα στον τουρισμό δημιουργεί η μετάλλαξη "Ομικρο"
09:13
Σοβαρές συμπλοκές και πετροπόλεμος μεταξύ μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα
09:06
Έκρηξη βόμβας σε δημοτικό της Λεμεσού - Δεν εξερράγη δεύτερη
08:57
Το Μάρτιο η "Moderna" θα έχει έτοιμη ενισχυτική δόση που θα καλύπτει την "Ομικρον"
08:49
Με μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού οι συναντήσεις του Πάπα με το κοινό
08:43
Στο Υπουργικό τηλεργασία, αναστολή εκδηλώσεων σχολείων - εφεδρειών, αυστηρότερα μέτρα σε πύλες εισόδου
07:54
Φθάνει το απόγευμα για μια ιστορική επίσκεψη ο Πάπας Φραγκίσκος
07:47
01 Δεκεμβρίου
Πούτιν: Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συνεχίσει την προώθησή του προς ανατολάς
21:14
Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, είπε ο ΥΠΕΞ σε εκδήλωση για τη γιορτή Hanukkah
21:05
ΔΗΣΥ: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
20:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand