Eide: "Εποικοδομητική η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη"

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μια θετική συμβολή, η οποία ωστόσο δεν έγινε κατορθωτό να βγάλει τη διαδικασία των συνομιλιών από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Έιντε ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η διαδικασία στο Κυπριακό δεν προχωρεί και όσο δεν προχωρεί, πάει σε μια de facto λανθασμένη κατεύθυνση. Αναγνώρισε ότι έγινε ένα βήμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, γεγονός που αποτελεί κάτι στο οποίο «μπορούμε να κτίσουμε», ενώ είπε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναγνωριστεί και από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια πρόταση να συζητηθούν όλα τα θέματα στο τέλος της διαδικασίας, αναφέροντας ότι μέχρι τώρα το θέμα των υδρογονανθράκων δεν περιλαμβανόταν στη συζήτηση. Αυτά τα δεδομένα, ανέφερε ο κ. Έιντε, θα τα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 26 Ιανουαρίου, ενώ είπε ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο λίγο πριν από τη συγκεκριμένη ενημέρωση.

 

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και να παρουσιαστεί η πραγματική εικόνα ως έχει και γιατί δεν κατέστη εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλούσε μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide.

Ο κ. Eide σημείωσε το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Αναγνώρισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε την απογοήτευση του για το λόγο ότι η εποικοδομητική αυτή προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των συνομιλιών για λόγους που όλοι γνωρίζετε.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανάγκη αντικειμενικής ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Eide στις 26 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να αντιληφθούν απόλυτα τους λόγους για τους οποίους δεν κατέστη δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος.
Σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου, ενός διαλόγου που θα έχει προοπτική θετικής κατάληξης, είναι ξεκάθαρο ότι η ‘μπάλα’ βρίσκεται στο ‘γήπεδο’ της τουρκικής πλευράς».
Ερωτηθείς τι θα αλλάξει μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ακολουθεί ψήφισμα του Συμβουλίου για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει αντικειμενική ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παρουσιαστεί η πραγματική εικόνα ως έχει και γιατί δεν κατέστη εφικτό να επαναρχίσει ο διάλογος».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν ίσες αποστάσεις και μετά την επανέκδοση Navtex, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει διαχρονικά, σε πολλά διεθνή θέματα, μια πολιτική ίσων αποστάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς δεν ζητούμε από τα Ηνωμένα Έθνη να παρουσιάσουν γεγονότα υπέρ της δικής μας πλευράς. Εμείς ζητούμε να παρουσιάσουν τα γεγονότα ως έχουν. Μια αντικειμενική ενημέρωση του τι έγινε και γιατί δεν κατέστη δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος».
Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΓΤΠ

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Διεθνές Δικαστήριο: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν «την επιδείνωση» της διαφοράς τους
21:51
Φον ντερ Λάιεν: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε απέναντι σε αυτούς που εργαλειοποιούν τις ελπίδες και τις ζωές των ανθρώπων
21:19
Γαλλία: Σχεδόν το 80% των παιδιών άνω των 12 ετών στη Γαλλία έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19
21:01
ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Novavax για την Cοvid-19 μπορεί να εγκριθεί πολύ σύντομα
20:37
Οι ετερόλογοι εμβολιασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πρωτογενή και στον ενισχυτικό εμβολιασμό
20:12
Δανία: Η παραλλαγή 'Ομικρον του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα
19:43
Κύπρος : 619 κρούσματα κανένας θάνατος,55 περιστατικά στα σχολεία
19:42
Κυριακίδου: Οι όποιες αποφάσεις για αναγκαστικό εμβολιασμό είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών
19:18
ΗΠΑ-Covid-19: "Σχεδόν βέβαιο" ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα, δηλώνει ο Δρ Άντονι Φάουτσι
18:58
Κοινή Διακήρυξη Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ: Η λύση Κυπριακού θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα
18:43
Συγκινητικό αντίο Κέρκεζ σε ΑΕΛ
18:30
Σε συμβούλιο της Ε.Ε ο Υπ. Υγείας - Όλες οι συζητήσεις στραμμένες στα εμβόλια
18:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand