Η επομένη της παραίτησης Ομήρου - κρίσιμες συνεδρίες

Η χθεσινή αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, απασχολεί τα συλλογικά όργανα του Κινήματος.

Το πρωί, συνεδρίασε η Γραμματεία της ΕΔΕΚ, η οποία αποφάσισε στην αποψινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου να τεθεί ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης η επιστολή παραίτησης του Γιαννάκη Ομήρου από την Προεδρία του Κινήματος.
Όπως δήλωσε ο Χρυσός Τουλούπης, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, στη σημερινή συνεδρία της Γραμματείας δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του γραμματέα Τύπου του Κινήματος Γιώργου Αγαπίου.
Στην αποψινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, που έχει οριστεί για τις 19.00, αναμένεται να παραστούν 30 άτομα, εκ των οποίων 25 έχουν δικαίωμα ψήφου και θα τοποθετηθούν επί της επιστολής του κ. Ομήρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Γιαννάκης Ομήρου φαίνεται να είναι αμετακίνητος στη θέση του για παραίτηση από την ηγεσία του Κινήματος.
Μιλώντας στο "Πρωινό Δρομολόγιο" του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι σήμερα η ηγεσία της ΕΔΕΚ φορτώνεται τη μεγάλη ευθύνη να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την παραίτηση του προέδρου του Κινήματος, σε κλίμα ενότητας, χωρίς να προκληθούν εντάσεις και αχρείαστες αντιπαραθέσεις.
Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος θα επιδείξει ενδιαφέρον για την Προεδρία της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί αυτό το ζήτημα.
"Τα ζητήματα που έχουν προκύψει", είπε, "έχουν περισσότερο να κάμουν με τον τρόπο λειτουργίας του Κινήματος, ενδεχομένως με κάποιες καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν".
Μιλώντας επίσης στο "Πρωινό Δρομολόγιο", ο τέως ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε ότι ο Γιαννάκης Ομήρου πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του για παραίτηση.
Πρόσθεσε ότι αυτό απαιτεί η βάση και τα στελέχη της ΕΔΕΚ.
Είπε ότι η ΕΔΕΚ πρέπει να προχωρήσει σε εκλογικό συνέδριο, όχι για τη θέση του προέδρου του Κινήματος αλλά για ολόκληρη την πολιτική ηγεσία και σε αυτήν περιλαμβάνονται και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.
"Ο Γιαννάκης Ομήρου", ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, "υπονομεύθηκε όχι τους τελευταίους μήνες, αλλά τα τελευταία χρόνια".
Ερωτηθείς από ποιους υπονομεύθηκε, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε ότι σε αυτό απαντά η επιστολή του Γιαννάκη Ομήρου.
Στην επιστολή παραίτησής του προς τον αναπληρωτή πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ο κ. Ομήρου είχε καταγγείλει ευτελή εκβιασμό και υπόγεια υπονόμευσή του εντός του Κινήματος, κάνοντας ειδική αναφορά στον κεντρικό οργανωτικό γραμματέα της ΕΔΕΚ Γιάννο Ευσταθίου.
Μιλώντας στο ΡΙΚ από το Λονδίνο, ο κ. Ευσταθίου, ο οποίος παραιτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι δεν συμμετέχει σε καμιά προσπάθεια ή μεθόδευση εναντίον του Γιαννάκη Ομήρου.
Παραδέχθηκε ότι εισηγήθηκε να μην κατέλθει στη Λευκωσία ο κ. Ομήρου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά στην Πάφο για οργανωτικούς λόγους.
Εισηγήθηκε επίσης στον κ. Ομήρου να μην υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία.

Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου, Νίκος Παναγιωτίδης
Πηγή: ΤΡΙΤΟ ΡΙΚ, Χρίστος Πάσιος - Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Χονγκ Κονγκ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 47 μέλη του φιλοδημοκρατικού κινήματος (video)
14:01
Παγκόσμια επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού - Οι μεταλλάξεις θέτουν νέες προκλήσεις για τα εμβόλια
13:56
Η πρόσκληση Γκουτέρες για την πενταμερή έφτασε στον Τ/κ ηγέτη
12:53
Μέτρα αποφυγής κινδύνων από την χρήση διαδικτύου για παιδιά, από την Αστυνομία
12:36
Συρία: Πληροφορίες για συντριβή ρωσικού ελικοπτέρου στη χώρα
12:07
Βέλγιο: Αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές κινεζικού εμβολίου
11:48
Στήριξη για αποκατάσταση υγείας 21χρονου που υπέστη ακρωτηριασμό δαχτύλων ζητά η οικογένεια του
11:39
Αστυνομία: Καταγγελίες για λειτουργία εστιατορίου και για πάρτι γενεθλίων στη Λεμεσό
11:01
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
10:57
Εντεκα υπό διερεύνηση υποθέσεις οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών
10:50
Δανία: Οκτώ συλλήψεις σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων
10:42
Μπάιντεν: Η κυβέρνηση θα κάνει ανακοίνωση για τη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα
10:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand