Το Facebook σε ξέρει καλύτερα από τους φίλους και τους συγγενείς σου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι το Facebook είναι σε θέση να «ψυχολογεί» τους ανθρώπους καλύτερα από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μελέτησαν την ικανότητα των υπολογιστών να κρίνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου συγκρίνοντας τα συμπεράσματα τους με αυτά άλλων ανθρώπων.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν λογισμικό το οποίο μπορούσε να «ψυχολογήσει» χρήστες του Facebook με βάση τα “like” τους.  Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι διαδικτυακές προτιμήσεις κάποιου, τα “like”, αποτελούν και το «ψηφιακό αποτύπωμα» του.

Για τις ανάγκες της έρευνας 86.220 εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την προσωπικότητά τους και έδωσαν πρόσβαση στους μελετητές στις προτιμήσεις τους στο Facebook. Στη συνέχεια, κλήθηκαν φίλοι και συγγενείς των συμμετεχόντων να κρίνουν την προσωπικότητά τους, 17.622 εθελοντές κρίθηκαν από ένα άτομο και 14.410 από δύο.  Παράλληλα, ο αλγόριθμος διατύπωνε τη δική του κρίση.

Τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, εφόσον το λογισμικό μπορούσε να κρίνει καλύτερα τον χαρακτήρα κάποιου από ό,τι οι φίλοι και οι συγγενείς του. Μόνον οι σύζυγοι κατάφεραν οριακά να ξεπεράσουν το μηχάνημα σε ακρίβεια.

Εκτιμήσεις για τη χρήση αυτης της τεχνολογίας

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Γου Γιουγιού του Κέντρου Ψυχομετρικής του Κέμπριτζ, στο μέλλον οι υπολογιστές θα μπορούν να «διαβάζουν» τα ψυχολογικά γνωρίσματά μας και να αντιδρούν ανάλογα, οδηγώντας έτσι στην κατασκευή μηχανών με συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική επιδεξιότητα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή δρα. Ντέηβιντ Στίλγουελ, η τεχνολογία αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Ο αλγόριθμος έχει στη διάθεση του «μεγάλα δεδομένα» (big data), τα οποία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη διαίσθηση μπορούν να καταλήξουν σε πιο ακριβείς ψυχογραφήσεις προσωπικοτήτων.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα συνέστησε προσοχή, τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλάσσεται το «ψηφιακό αποτύπωμα» των ανθρώπων, εφόσον πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Από την άλλη, υπάρχουν ψυχολόγοι, όπως ο Ντέηβιντ Φάντερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που πιστεύουν ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι υπερβολικά περίπλοκη για να μπορεί να αναλυθεί από ένα μηχάνημα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» (PNAS).

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:49

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.