Το Facebook σε ξέρει καλύτερα από τους φίλους και τους συγγενείς σου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι το Facebook είναι σε θέση να «ψυχολογεί» τους ανθρώπους καλύτερα από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μελέτησαν την ικανότητα των υπολογιστών να κρίνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου συγκρίνοντας τα συμπεράσματα τους με αυτά άλλων ανθρώπων.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν λογισμικό το οποίο μπορούσε να «ψυχολογήσει» χρήστες του Facebook με βάση τα “like” τους.  Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι διαδικτυακές προτιμήσεις κάποιου, τα “like”, αποτελούν και το «ψηφιακό αποτύπωμα» του.

Για τις ανάγκες της έρευνας 86.220 εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την προσωπικότητά τους και έδωσαν πρόσβαση στους μελετητές στις προτιμήσεις τους στο Facebook. Στη συνέχεια, κλήθηκαν φίλοι και συγγενείς των συμμετεχόντων να κρίνουν την προσωπικότητά τους, 17.622 εθελοντές κρίθηκαν από ένα άτομο και 14.410 από δύο.  Παράλληλα, ο αλγόριθμος διατύπωνε τη δική του κρίση.

Τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, εφόσον το λογισμικό μπορούσε να κρίνει καλύτερα τον χαρακτήρα κάποιου από ό,τι οι φίλοι και οι συγγενείς του. Μόνον οι σύζυγοι κατάφεραν οριακά να ξεπεράσουν το μηχάνημα σε ακρίβεια.

Εκτιμήσεις για τη χρήση αυτης της τεχνολογίας

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Γου Γιουγιού του Κέντρου Ψυχομετρικής του Κέμπριτζ, στο μέλλον οι υπολογιστές θα μπορούν να «διαβάζουν» τα ψυχολογικά γνωρίσματά μας και να αντιδρούν ανάλογα, οδηγώντας έτσι στην κατασκευή μηχανών με συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική επιδεξιότητα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή δρα. Ντέηβιντ Στίλγουελ, η τεχνολογία αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Ο αλγόριθμος έχει στη διάθεση του «μεγάλα δεδομένα» (big data), τα οποία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη διαίσθηση μπορούν να καταλήξουν σε πιο ακριβείς ψυχογραφήσεις προσωπικοτήτων.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα συνέστησε προσοχή, τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλάσσεται το «ψηφιακό αποτύπωμα» των ανθρώπων, εφόσον πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Από την άλλη, υπάρχουν ψυχολόγοι, όπως ο Ντέηβιντ Φάντερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που πιστεύουν ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι υπερβολικά περίπλοκη για να μπορεί να αναλυθεί από ένα μηχάνημα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» (PNAS).

Επιμέλεια: Μαρία Τσαγγάρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Κλήρωση για αγορά υπηρεσιών από 260 ανέργους που θα συνδράμουν τους ελέγχους για COVID-19
17:12
Υπό αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί αύριο η Λεμεσός, ενόψει της Τσικνοπέμπτης
16:49
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Δένδια για τον σεισμό στην Ελασσόνα
16:22
Πιέσεις για ταχύτερη άρση του lockdown στη Βρετανία λόγω καλύτερων του αναμενόμενου δεικτών
16:16
Υπουργικό: Επίδομα σε εκπαιδευτικούς Επιμορφωτικών και Συνεργάτες Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης
15:56
Η Ελένη Θεοχάρους ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης για τις βουλευτικές εκλογές
15:54
Ντεμίρ: Η Άγκυρα δεν επιδιώκει απαραιτήτως να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35
15:53
Σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων
15:27
Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας επιβεβαίωσε στον Πρόεδρο της Βουλής τη στάση αρχών στο Κυπριακό
15:23
Ορμπάν προς Βέμπερ: Αποχωρούμε αμέσως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ
15:19
Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11 Μαρτίου οι διαρροές στο Al Jazeera για τις πολιτογραφήσεις
15:17
Το σχέδιο «Ηρακλής» για δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εξήγγειλε ο ΟΧΣ
15:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand