'Ειντε: Το αδιέξοδο στο Κυπριακό έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία και μπορεί να δούμε αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του στα κατεχόμενα. 

Ο κ. Έιντε δήλωσε πως βρίσκεται στην Κύπρο “για να ακούσει τί έχουν να του πουν ο κ. Έρογλου και ο κ. Αναστασιάδης για το παρόν αδιέξοδο”. Πρόσθεσε πως ανησυχεί από το γεγονός ότι δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, σημειώνοντας πως θεωρεί ατυχές το γεγονός πως αυτό συμβαίνει λίγο πριν πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είπε πως θα αναφερθεί με ειλικρίνεια στα προβλήματα που υπάρχουν και πως θα συνεχίσει να παροτρύνει όλους να κάνουν ότι μπορούν για να πάνε πίσω στο τραπέζι και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ακόμα πως είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος και υπενθύμισε πως είχε πει πως αν το αδιέξοδο διαρκέσει κάποιες εβδομάδες ή λίγους μήνες, δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τη διαδικασία. “Τώρα θεωρώ ότι έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία και μπορεί να δούμε αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες. Έτσι θεωρώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για να κληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εργαστεί με όλες τις πλευρές ή με τις δυο πλευρές και να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε.

Τι θα πει στο ΣΑ

Ερωτηθείς τί θα αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφερε πως θεωρεί ότι όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν κάτι για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Θεωρώ πως και οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πως έγιναν κάποιες παραχωρήσεις και είναι ατυχές το ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε”, σημείωσε. 

Το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σε άλλη ερώτηση, είπε πως υπάρχει τώρα αποδοχή πως το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Αυτό δεν ήταν σε ισχύ πριν το νέο έτος αλλά ισχύει τώρα και θεωρώ πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση”, δήλωσε. Είπε πως δεν θεωρεί πως το πρόβλημα που υπάρχει δεν επιλύεται, για να προσθέσει πως όσο εργάζεται πάνω σε αυτό κατανοεί πως είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, λέγοντας ακόμα πως απαιτείται θέληση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Έιντε είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει πως το θέμα των υδρογονανθράκων θα συζητηθεί αργότερα στις διαπραγματεύσεις και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριζε πάντα πως οι χάρτες πρέπει να συζητηθούν αργότερα. “Έτσι το σύγκρινε αυτό με τους χάρτες. Δεν νομίζω ότι το συνέδεσε απευθείας με τους χάρτες”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15

Τελευταιες Ειδησεις

03 Ιουνίου
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε το νόμο που αυξάνει το όριο του χρέους
22:12
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 3 Ιουνίου
22:00
Τηλεφωνική επικοινωνία Ζάκι - Γκάλαντ για το επεισόδιο στα σύνορα Ισραήλ και Αιγύπτου
21:50
Απάντηση Προέδρου Δημοκρατίας προς ΑΚΕΛ για διορισμό Αριστοτέλους
21:37
Υπό κράτηση μέχρι τη δίκη ο Κενάν Αγιάζ
21:04
Αποκαλυπτικό βίντεο ΡΙΚ από επεισόδιο ωμής οπαδικής βίας έξω από λύκειο της Λεμεσού
20:43
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: "Οι κόκκινοι φάκελοι θα πρέπει να διερευνηθούν αμέσως" (Βίντεο)
20:21
Θερμά συγχαρητήρια Προέδρου για τη συμμετοχή της Κύπρου στους ΑΜΚΕ
19:56
Σε βλάβη του συστήματος σηματοδότησης αποδίδεται η σιδηροδρομική τραγωδία στην Ινδία
19:48
Ελλάδα: 161 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά
19:27
Πρώτη ομιλία Ερντογάν κατόπιν ορκωμοσίας - Εν αναμονή της ανακοίνωσης της νέας τουρκικής κυβέρνησης
18:53
Αθώα δηλώνει στην πρώτη συνέντευξη μετά την αποφυλάκισή της η Εύα Καϊλή
18:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand