Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ι. Κασουλίδη στο Ιράν

Το Κυπριακό, η κατάσταση στην ΑΟΖ, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιράν, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και περιφερειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο επίσημης, διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ιράν, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε επίσημη ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο κύριος Κασουλίδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίες όμως εμποδίζονται από τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι τουρκικές ενέργειες, επισημαίνεται, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά την παραμονή του στην Τεχεράνη, ο Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Mohammad Javad Zarif, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Hassan Rouhani, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ali Larijani και το Σύμβουλο του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ali Akbar Velayati.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιράν, αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων περαιτέρω ενίσχυσής τους.

Για την κατάσταση στη Συρία, συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο κύριος Zarif, ανέδειξε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ιράν, τόσο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, όσο και για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας.

Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κύριος Κασουλίδης μετέφερε την ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τεχεράνη, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, διασφαλίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini και τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου με εξαιρέσεις
16:22
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
Ευρωβαρόμετρο: Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Πρόεδρος Δ.Σ ΡΙΚ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της κυπριακής συμμετοχής στη Γιουροβίζιον, ανεκτή κάθε κρίτικη, προωθούμε την παράδοση και ντόπιους καλλιτέχνες
14:25
Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις
14:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand