Ο Καρτακούλλης τοποθετείται για το θέμα "Λίγκας" στο ποδόσφαιρο

Με επιστολή του στα Μ.Μ.Ε. ο πρώην πρόεδρος του ΚΟΑ Νίκος Καρτακούλλης παρεμβαίνει στην συζήτηση για το θέμα δημιουργίας επαγγελματικής λίγκας στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο.

Ο κ. Καρτακούλλης επισημαίνει διάφορες έρευνες που έγιναν στο παρελθόν και καταλήγει ότι με την προτροπή: "Μελέτη, ανάλυση, εμπειρίες από άλλες χώρες πριν παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις."

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Καρτακούλλη: 

Η δημιουργία επαγγελματικής λίγκας: Ορθό ή λάθος;

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι συσκέψεις των «μεγάλων» και των «μικρών» του κυπριακού ποδοσφαίρου. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί γίνεται αντιληπτικό ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά στο θέμα της δημιουργίας επαγγελματικής λίγκας. Από την μια οι «μεγάλοι» θα εξετάσουν το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος και φαίνεται ότι το αντιμετωπίζουν θετικά. Από την άλλη οι «μικροί» του κυπριακού ποδοσφαίρου το κάνουν ξεκάθαρο με την ανακοίνωση τους ότι διαφωνούν.

Είναι τελικά η δημιουργία μιας τέτοιας επαγγελματικής λίγκας ορθό ή λάθος; θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ποδόσφαιρο; Θα συμβάλει στην βελτίωση της εικόνας του κυπριακού ποδοσφαίρου; Θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας του ποδοσφαίρου; Να αναπτυχθεί μια επαγγελματική λίγκα πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα; Τι σημαίνει αυτό; Ποία είναι τα πρότυπα τα Ευρωπαϊκά; Είναι πολλά και ποικιλόμορφα τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν  και πρώτα από όλα πριν παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις από τα σωματεία και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα πρέπει να μελετηθούν όλα τα δεδομένα. Σίγουρα να πάρουμε κάποια «μοντέλα» από την Ευρώπη και να τα εφαρμόσουμε στην χώρα μας δεν θα είναι η σοφότερη ιδέα. Γι’ αυτό τονίζω ξανά ότι χρειάζεται πρώτα από όλα μελέτη σε βάθος πριν παρθούν αποφάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους σε μια τέτοια προσπάθεια.

                Από την εμπειρία μου εδώ και χρόνια στην FIFAλαμβάνοντας μέρος στην ομάδα που πραγματοποιεί τα “reviews” των Εθνικών Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου για τον στρατηγικό τους προγραμματισμό/σχεδιασμό, έχω εντοπίσει πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο θέμα της δημιουργίας επαγγελματικής λίγκας. Έγιναν προσπάθειες καλές και πετυχημένες καθώς επίσης και προσπάθειες που δεν οδήγησαν πουθενά, αλλά  ίσως να δημιούργησαν και περισσότερα προβλήματα στο τέλος της ημέρας. Το τι έχει πετύχει σε μια περίπτωση σίγουρα δεν εξασφαλίζει την ίδια επιτυχία σε άλλη χώρα. Σίγουρα τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά για ευνόητους λόγους δεν πρόκειται να αναφερθώ ονομαστικά.

Προτού προχωρήσω σε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες που πρέπει να μελετηθούν για την δημιουργία της επαγγελματικής λίγκας, θα πάω κάποια χρόνια πίσω. Το 2004/2005 με ομάδα συναδέλφων από την FIFAπραγματοποιήσαμε το MemberAssociationAudit (MAAudit) για την ΚΟΠ. Η πρώτη, το τονίζω εμφαντικά, η πρώτη εισήγηση της ομάδας των ειδικών της FIFAπου αφορούσε το οργανωτικό κομμάτι του ποδοσφαίρου ήταν η μείωση του αριθμού των ομάδων τόσο στην πρώτη κατηγορία αλλά και γενικότερα στις 4 κατηγορίες. Τα προβλήματα που εντοπίζονταν είχαν να κάμουν με το θέμα της ποιότητας του ποδοσφαίρου, της οργάνωσης και το οικονομικό.

Παράλληλα πάλι, μένοντας λίγο ακόμη στο παρελθόν, πριν κοιτάξουμε μπροστά, να αναφερθώ στην μελέτη που πραγματοποιήσαμε με τον συνάδελφο καθ. Αντρέα Θεοφάνους για την Οικονομική Διάσταση της Ποδοσφαιρικής Βιομηχανίας στην Κύπρο. Την παρουσιάσαμε σε συνεργασία με την ΚΟΠ  σε διάσκεψη τύπου. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είχαμε αφιερώσει με τον συνάδελφο Θεοφάνους το οποίο αφορούσε την χαμηλή ανταγωνιστικά και αναφέραμε συγκεκριμένα ότι  αυτό ήταν μια μεγάλη πρόκληση για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Παρουσιάζω αυτούσιο ένα κομμάτι της μελέτης μας για ενημέρωση σας:

«Κυριαρχείται από λίγες ομάδες και παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της μη ανταγωνιστικής ισορροπίας. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες, όμως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την Κύπρο, καθώς, μεταξύ άλλων, υπάρχει μεγαλύτερο «βάθος» στα εν λόγω πρωταθλήματα. Το χαρακτηριστικό αυτό στην περίπτωση της Κύπρου δημιουργεί με τη σειρά του επιπρόσθετα προβλήματα. Για παράδειγμα, υπάρχει πολλές φορές καχυποψία για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

 

Το ζητούμενο είναι η επίλυση των προβλημάτων αυτών. Εάν το πρωτάθλημα Κύπρου καταστεί πιο ανταγωνιστικό, τότε είναι δυνατό να επιστρέψουν περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα. Πέραν τούτου, εκ των πραγμάτων θα καλλιεργηθεί ένα πνεύμα αξιοπιστίας. Υπογραμμίζεται ότι το θέμα αυτό εμπεριέχει και ουσιαστικές οικονομικές προεκτάσεις.

 

Διαπιστώσεις/Εισηγήσεις: ένα από τα ουσιαστικά βήματα για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος είναι η αναδιοργάνωση  του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας. Φυσικά αυτό θα οδηγήσει και σε άλλες συναφείς αλλαγές στα πρωταθλήματα Β’, Γ’ και Δ’ Κατηγορίας.

 

Είναι δυνατό με συγκεκριμένες αλλαγές να διατηρηθεί ένας σχετικά ικανοποιητικός αριθμός αγώνων – που ταυτόχρονα θα εμπεριέχουν και ένα στοιχείο αυξημένης ανταγωνιστικότητας. Αυτό θα οδηγήσει και στην αύξηση των φιλάθλων που πηγαίνουν στα γήπεδα.»

 

Το θέμα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της ανταγωνιστικής ισορροπίας (CompetitiveBalance) είναι τεράστιο και σημαντικότατο κεφάλαιο για τις επαγγελματικές λίγκες.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό και μένοντας στο παρελθόν θυμάμαι πολύ καλά επίσης τις μεγάλες συζητήσεις που είχα με τον συνάδελφο καθηγητή Γρηγόρη Παπανίκο, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Οικονομολόγων και Στελεχών  για την δημιουργία της SuperLeagueστην Ελλάδα. Είχαμε τότε συζητήσει και γράψει τόσα πολλά για το θέμα στην Επιστημονική Επιθεώρηση Αθλητικής Οικονομίας και Διοίκησης (Οικονομία και Αθλητισμός). Είχαμε φτάσει σε κάποιο σημείο μετέπειτα, να συμφωνούμε ότι η κρίση και το μνημόνιο θα σώσει και το Ελληνικό Ποδόσφαιρο! Αυτό είναι μια άλλη ιστορία! Η SuperLeagueδημιουργήθηκε με τα καλά της και τα κακά της, και για όσους ασχολούνται σε κάποιο περισσότερο βάθος με το θέμα μπορούν και είναι σε θέση να κρίνουν το τι πέτυχε και σε τι απέτυχε…..

Η Επαγγελματική Λίγκα – Τι να προσέξουμε;

Το 2010 είχα προσκληθεί στο συνέδριο που διοργάνωσε το IESE-BusinessSchool, UniversityofNavarraμε την FCBarcelona. Ένα κομμάτι του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στις Επαγγελματικές λίγκες παγκοσμίως, και τότε συζητήσαμε πολλά και διάφορα για το θέμα. Πολύ ενδιαφέροντα βασισμένα πάνω στις εμπειρίες των μετεχόντων από την Ευρώπη και την Αμερική με πολύ διαφορετικά μοντέλα και προσεγγίσεις. Σίγουρα δεν μπορώ να αναλύσω εδώ το θέμα, αλλά θεωρώ σημαντικό να εντοπίσω κάποια σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη στο θέμα της δημιουργίας της επαγγελματικής λίγκας. Πάρτε για παράδειγμα την πιο πετυχημένη αποδεδειγμένα λίγκα στην Ευρώπη, την Bundesliga(δεν θα αναλύσω τους λόγους εδώ γιατί είναι η πιο πετυχεμένη),  την PrvaLigaτης Σλοβενίας, η οποία είναι αξιόπιστη αλλά καθόλου ανταγωνιστική με μια ομάδα μόνο (την Marribor) ή την λίγκα για παράδειγμα της Ουκρανίας με τα προβλήματα της. Πόσο διαφορετικά είναι πραγματικά τα δεδομένα στην κάθε περίπτωση!

Ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει ήδη εισέλθει σε ένα άλλο επίπεδο με πολύ πιο έντονο το στοιχείο της επιχειρηματικότητας. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στην δημιουργία επαγγελματικών μοντέλων οργάνωσης πρωταθλημάτων, μακριά από το παραδοσιακό, όπου ο οργανωτής των πρωταθλημάτων ήταν η Εθνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Αναφερόμαστε τώρα στο businessstructureofprofessionalleagues).

Έτσι προχωρώντας ένα βήμα πιο κάτω, απλά για χάρη του προβληματισμού, και χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες, πρέπει να εντοπίσω κάποιους σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ή καλύτερα να μελετηθούν. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Να το κάνουμε πιο απλό διαχωρίζοντας το σε ενότητες:

-          Η δομή του ποδοσφαίρου

-          Επιχειρηματικά δεδομένα (Ποδοσφαιρική Επιχειρηματικότητα)

-          Θέματα εργοδότησης  ποδοσφαιριστών

-          Θέματα λειτουργίας της λίγκας

Δηλαδή, με λίγα λόγια θα πρέπει οπωσδήποτε με βάση τους πιο πάνω πυλώνες, να μελετηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τα πιο κάτω:

-          Με την δομή του πρωταθλήματος (να τονίσω το θέμα του Competitivebalance)

-          Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

-          Την διαδικασία λήψης αποφάσεων

-          Τον ρόλο της Εθνικής Ομοσπονδίας

-          Τον ρόλο του Κράτους

-          Τις πήγες εσόδων (τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και άλλα) Τρόπος κατανομής των εσόδων

-          Εργασιακά θέματα (μισθοδοσία και καθορισμός συστήματος μισθοδοσίας, μεταγραφές, ανάπτυξη και τόσα άλλα).

Ποιος ο ρόλος των Εθνικών Ομοσπονδιών σε τέτοιες περιπτώσεις; Να μην αναφερθώ σε περιπτώσεις όπου παρουσιαστήκαν σημαντικά προβλήματα μεταξύ Εθνικής Ομοσπονδίας και της λίγκας σε διάφορες χώρες. Να εντοπίσω επίσης κάτι πολύ σημαντικό γιατί ακούω και διαβάζω διάφορα. Ο ρόλος της Εθνικής Ομοσπονδίας σε τέτοιες  περιπτώσεις. Να τονίσω αυτό που ανάφεραν όλοι ανεξαρτήτως στο συνέδριο που αναφέρω πιο πάνω:

“In reality, if we consider that all the professional Leagues are supervised by national football federations (which have an embedded structure with FIFA) in Europe and the fact that technically all the teams in these leagues can make it to the top national league, then this is an open system.”

Η λίγκα ή ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει την ευθύνη της διοίκησης/διαχείρισης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσα στο πλαίσιο των νόμων της χώρας, και του καταστατικού, των κανονισμών και σκοπών της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο γιατί θα μπορούσαμε να αναλώσουμε σελίδες ολόκληρες για το θέμα. Μια εισήγηση θα έκανα κλείνοντας στους παράγοντες των ποδοσφαιρικών ομάδων: Μελέτη, ανάλυση, εμπειρίες από άλλες χώρες πριν παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

 Νίκος Καρτακούλλης           

Αντιπρόεδρος Πανεπιστημιακών Σχέσεων

 Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.