Επιστολή του Προέδρου προς τη Βουλή: "Μην εμμείνετε στην αναστολή των εκποιήσεων"

Να μην εμμείνουν στην απόφασή τους για αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις καλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τους Βουλευτές, σημειώνοντας ότι με τη ψήφιση του νόμου κλονίζεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό αναφέρει στην επιστολή του ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου προς τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την οποία αναπέμπει το νόμο που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 18 Δεκεμβρίου 2014, αναστέλλοντας ως το τέλος Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του βασικού νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων που είχε ψηφίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το θέμα θα τεθεί ενώπιον των Βουλευτών σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών  και Εσωτερικών αύριο, Τρίτη, στις 11.15.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζει τους Βουλευτές ότι «με την ισχύ της παρούσας νομοθεσίας (βασικός νόμος για τις εκποιήσεις) ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες της ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατίας επωφελήθηκε δανειοδότησης γύρω στα 350 εκ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου». Επιπρόσθετα αυτού, συνεχίζει, «θα εγκρίνετο επιπρόσθετα η δανειοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 85 εκ. Ευρώ, η οποία έγκριση έχει ανασταλεί». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «με τη ψήφιση του παρόντος νόμου και την αναστολή της ψήφισης της νομοθεσία κλονίζεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που θα επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα τόσο σε σχέση με τους παρόντες δανειστές και στους οποιουσδήποτε νέους δανειστές». Υπενθυμίζει παράλληλα ότι ο νόμος «εκ των πραγμάτων για να μπορεί να εφαρμοστεί πρέπει να εγκριθούν κι οι νέοι κανονισμοί πώλησης». Αυτοί βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο στο Γενικό Εισαγγελέα και θα κατατεθούν για έγκριση στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εγκριθούν από το Υπουργικό. «Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε εκποίηση ακινήτου», επισημαίνει. Σημειώνει επίσης ότι «παράλληλα προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι όλες νομοθεσίες που πλαισιώνουν το σχέδιο αφερεγγυότητας». Με βάση τα επιχειρήματά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγείται «όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων, μην εμμείνει στην απόφασή της, αποδεχόμενη την αναπομπή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επιμέλεια: Νίκος Κέττηρος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
21:55
Η Αν. Μεσόγειος ο 3ος μεγαλύτερος μεταναστευτικός διάδρομος σε όγκο παράτυπων διελεύσεων μεταναστών
21:36
Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας
21:20
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επιδιώκει μια στενή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ
20:29
Μακρόν: Όρισε την Ελιζαμπέτ Μπορν πρώτη πρωθυπουργό της δεύτερης θητείας του
20:04
Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη Β. Ιρλανδία παρά την επίσκεψη Τζόνσον
20:00
Μεγάλο αριθμό σκυλιών σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εντόπισε η Αστυνομία στη Λεμεσό
19:38
Ρωσικό ΥΠΑΜ: Εκεχειρία στο Αζοφστάλ για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες
19:16
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Αναρίτας
18:51
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου (βίντεο)
18:32
Ουκρανία: Αποθήκη με ποσότητες νιτρικής αμμωνίας χτυπήθηκε από ρωσική οβίδα
18:25
Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
17:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand