ΚΑ: Σύντομα εκκαθαριστής και διαδικασία για νέα εταιρεία

Σε διαδικασία εκκαθάρισης εισέρχονται οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ).

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα παραμείνει εν ενεργεία για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Εντός δύο εβδομάδων θα συγκαλέσει συνέλευση των πιστωτών, μέσα από την οποία θα προκύψει ο διορισμός εκκαθαριστή, που θα προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για αποπληρωμή των οφειλών.
Κατά σειρά, θα πληρωθούν οι οφειλές προς το κράτος, αν αυτές αφορούν φόρους ή υπόλοιπα προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μισθοί υπαλλήλων και υποχρεώσεις προς πιστωτές.
Όπως πληροφορείται το ΡΙΚ, η περιουσία των Κυπριακών Αερογραμμών αποτελείται από 9.000.000 ευρώ σε ρευστό, 25,1% μετοχές της Swissport, ένα αεροσκάφος A320, εξαρτήματα αξίας 1.000.000 ευρώ, έσοδα 1.000.000 από την πώληση ρύπων και έσοδα από την πώληση εισιτηρίων, που υπολογίζονται γύρω στα 4.000.000 ευρώ.
Τα πέντε ενοικιαζόμενα αεροσκάφη της εταιρείας επιστράφησαν σήμερα το πρωί στους ιδιοκτήτες τους.
Η κυβέρνηση καλείται να καταβάλει ποσό περίπου 9.000.000 ευρώ, που αφορά την "τρύπα" στο Ταμείο Προνοίας των εργαζομένων. Ανέλαβε, παράλληλα, να καλύψει το κόστος των εισιτηρίων για τους επιβάτες που είχαν διευθετήσει να ταξιδέψουν με τις Κυπριακές Αερογραμμές, ποσό που υπολογίζεται γύρω στα 5.000.000 ευρώ.
Η καθήλωση του κρατικού αερομεταφορέα βρίσκει την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στο στόχο της δημιουργίας νέα ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας, με την ταυτότητα των Κυπριακών Αερογραμμών.
Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξεύρεση επενδυτή παραμένει ανοικτή, αλλά είναι πλέον απαλλαγμένη από το βάρος των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα, χωρίς να αποκλείεται η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες στο χώρο των αερομεταφορών.
Την Τρίτη, η Aegean αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως την πρόθεσή της να ενισχύσει το πτητικό της πρόγραμμα, με έδρα την Κύπρο.
Υπάρχει και το ενδιαφέρον της Rayanair, ενώ ενδιαφέρον για δρομολόγηση πτήσεων προς την Κύπρο έχει εκφράσει η ρουμανικών συμφερόντων Blueair.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, δεν αποκλείεται ενίσχυση της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή και ανακοίνωση νέας διαδικασίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύνταξη: Νίκος Παναγιωτίδης
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:15

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διακήρυξε την "πλήρη ανεξαρτησία" της από το Πατριαρχείο της Μόσχας
06:57
Την αναστολή, από την πρώτη Ιουνίου, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους αποφάσισε το Υπουργικό
06:37
Νεκρός δεκαπεντάχρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
06:17
Επιστολή ΠτΔ προς τον Ερσίν Τατάρ για υιοθέτηση ΜΟΕ με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
05:53
27 Μαΐου
Ουκρανία, ενέργεια, επισιτιστική ασφάλεια, άμυνα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου
21:57
Την παραίτηση του Τατάρ ζήτησε στα κατεχόμενα το ΡΤΚ
21:37
Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
21:21
Κ.Ε.: Το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέρχεται στα €300εκ.
21:00
Στο 81,3% η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση
20:44
Αιχμές Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκικές προκλήσεις θα σταματήσουν αν επιτέλους κάποιοι ευαισθητοποιηθούν (ΒΙΝΤΕΟ)
20:26
Αμελητέα άνοδος στο ΧΑΚ την Παρασκευή, σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη
20:12
Βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο - Διάβημα Ν. Δένδια στο Ιράν
19:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand