Επιμένει σε διασύνδεση Κυπριακού και υδρογονανθράκων

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κύπρο έχει συνδεθεί με τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και δεν γίνεται να αποσυνδεθεί, επανέλαβε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Σε συνέντευξη στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly", ο κ. Άιντα είπε ότι η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη και περίπλοκη για τις συνομιλίες και "βρίσκομαστε σε ένα αδιέξοδο, αλλά αυτή η κρίση έδειξε την αναγκαιότητα για να προχωρήσουμε μπροστά".
Ανέφερε ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων έχει συνδεθεί με το κυπριακό πρόβλημα, ίσως με διαφορετικό τρόπο για τις δύο πλευρές, αλλά δεν γίνεται να αποσυνδεθεί. "Αυτό", πρόσθεσε, "αποτελεί ένα πολύ δυνατό επιχείρημα για να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης".
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να μιλήσει για τις προθέσεις ή τις δεσμεύσεις της Άγκυρας, "αυτό που είναι όμως βέβαιο", προσθεσε, "είναι η αποχώρηση του Μπαρμπαρός από τα κυπριακά ύδατα".
Στη συνέντευξη, ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται επίσης σε πολύ μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν από τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές να αναπτυχθεί μια οικονομία βασισμένη στο πετρέλαιο και το αέριο σε μια μοιρασμένη χώρα, είναι αρνητικές.
Είπε ακόμα ότι δεν έχει καμία εναλλακτική πρόταση και υποστήριξε ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου είναι μια κρίση της στιγμής και όχι του μέλλοντος.
"Γι' αυτό", είπε, "η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων θα πρέπει να τύχει διαχείρισης με στρατηγική και με στόχο τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα προκύψουν".
Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα μηνύματα που θέλει να στείλει είναι ότι το θέμα με το Μπαρμπαρός είναι μόνο ένα κομμάτι στο παζλ. "Εγώ", πρόσθεσε, "προσπαθώ να παρουσιάσω όλα τα κομμάτια του παζλ και να επαναφέρω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο πλευρές".
Είπε ωστόσο ότι εξαρτάται από τις δύο πλευρές αν θέλουν να επανέλθουν στις συνομιλίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει σύντομα.
Ο κ. Άιντα δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα επιστρέψει στην Κύπρο, αλλά ανέφερε ότι μια επίσκεψη ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν και άλλοι παίκτες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως οι Βρυξέλλες, η Νέα Υόρκη και η Άγκυρα.
Στις 26 Ιανουαρίου, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην Κύπρο.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου
Πηγή: CYPRUS WEEKLY

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:14

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
21:54
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand