Μετά την αξιολόγηση η βιωσιμότητα

Οι διεξοδικές συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της πέμπης αξιολόγησης από την Τρόικα που αρχίζει στο τέλος Σεπτεμβρίου, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι, ο αξιωματούχος τόνισε ότι εξετάστηκαν τα θέματα της επόμενης αξιολόγησης, ενώ για τις τεχνικές συζητήσεις που έγιναν θα ενημερωθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην άτυπη συνεδρία του Εurogroup, την Παρασκευή στο Μιλάνο.

Στη συνέχεια, αφού υπενθύμισε ότι η συμμετοχή των Ευρωπαίων στο ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του έτους και απομένει μια δόση 1,9 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι στην αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί και η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο οι διεξοδικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν όταν υπάρξει σαφής εικόνα. «Θέλουμε να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για τον προυπολογισμό του 2015, ώστε να γνωρίζουμε τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες, που αποτελούν βασική παράμετρο για την εξέλιξη του χρέους, είπε.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια της παραμονής της Τρόικας στην Αθήνα, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει αν οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο.

Για το χρηματοδοτικό κενό είπε ότι δεν ξέρει αν η Αθήνα θα υποβάλει αίτημα για τρίτο πρόγραμμα ή για παράταση του υφιστάμενου, ωστόσο από δημοσιεύματα στον Τύπο διαπιστώνει, όπως είπε, ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης νέο πρόγραμμα ή παράταση του σημερινού. Αν αυτό ευσταθεί, τότε η Ελλάδα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι θα ήταν οξύμωρο το ΔΝΤ να συνεχίσει μόνο του, χωρίς τους Ευρωπαίους, να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Η κλιματική αλλαγή θα εκτοπίσει εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής έως το 2050, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα
21:41
Συνολικά 479 καταγγελίες στην Πάφο για τροχαίες παραβάσεις
20:43
Αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021
20:27
Ένας θάνατος και 200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τετάρτη
19:50
Η Τεχεράνη συμφωνεί στην επανέναρξη τον Νοέμβριο των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας
19:40
Αεροσκάφος της EgyptAir που εξέπεμψε σήμα κινδύνου επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Καΐρου
19:37
Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά παρά την Κοινότητα Λιοπετρίου
19:34
Πτώση παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο
19:03
Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας
18:35
Νέος σεισμός 3,1 βαθμών, με επίκεντρο στην περιοχή Γεράσας
18:12
Για το Κυπριακό και την τουρκική προκλητικότητα στη ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ΠτΔ και Βαρβιτσιώτης
17:59
Η υπόσχεση του Ουάρντα ενόψει Ομόνοιας (VIDEO)
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand