Ευρωπαϊκό... μπλόκο, λόγω Κύπρου

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και μέχρι πρότινος αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι η ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει και τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το πάγωμα κυρίως των κεφαλαίων 23 (για το δικαστικό σύστημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα) και 24 (για τη δικαιοσύνη, τις ελευθερίες και την ασφάλεια), επικρίνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία που τα μπλοκάρει.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα πολιτικά εμπόδια τα οποία πηγάζουν από την ΕΕ. Επανέλαβε ότι έχουν μπλοκαριστεί 17 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και από αυτά τα 14 έχουν σχέση με την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι είναι άδικα τα εμπόδια που παρεμβάλλονται. "Για τα κεφάλαια 23 και 24", πρόσθεσε, "λένε ότι θέλουν να τα ανοίξουν, αλλά δυστυχώς επειδή τα μπλοκάρει η ε/κ πλευρά (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) δεν μπορούν να ανοίξουν". Διερωτήθηκε αν η Τουρκία πρέπει να περιμένει άλλα 3,5 χρόνια για να ανοίξει νέο κεφάλαιο και πρόσθεσε πως για την Τουρκία η ιταλική Προεδρία της ΕΕ αποτελεί μια ευκαιρία.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και μετέπειτα, στηρίζουν την ενταξιακή πορεία. "Μόνο το γεγονός ότι έχουμε Υπουργείο ΕΕ, το αποδεικνύει αυτό", είπε, υπογραμμίζοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ένα από τα στρατηγικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Για να το στηρίξει αυτό, ανέφερε ότι Ταγίπ Έρντογαν, όταν ήταν πρωθυπουργός, είχε κηρύξει το 2014 ως έτος ΕΕ. "Εμείς δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις ότι έχει επιβραδυνθεί η μεταρρυθμιστική πορεία. Μόνο φέτος ανακοινώσαμε δύο πακέτα δικαστικών μεταρρυθμίσεων", είπε ο Τούρκος υπουργός.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Ανταπόκριση: Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Με στίχους του Κωστή Παλαμά το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
14:27
Εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος
13:38
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
13:36
Μπεργκ: «Είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε την ευκαιρία με Ανόρθωση» (video)
13:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand