Διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων της τρόικας για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

Αξιωματούχοι της τρόικας είχαν χθες – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίεςτου ΡΙΚ – τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους, που θα συνεχιστούν και σήμερα, με στόχο να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που υιοθετήθηκε το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από μέρους του ΔΝΤ, εν αναμονή και των επαφών της τρόικας με τις κυπριακές αρχές. Ωστόσο, πηγές εκτός ταμείου, με γνώση του ζητήματος, υποστηρίζουν ότι ενώ κατ’ αρχήν κρίνεται θετική η ψήφιση του νομοσχεδίου, θεωρούν πως κάποιες από τις τροποποιήσεις ακυρώνουν προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί με τις κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μία τροποποίηση αφορά στο δικαίωμα προσφυγής στην δικαστική οδό στους χρεώστες για ποσά ως και 350 χιλιάδες ευρώ μετά την ολοκλήρωση οποιωνδήποτε άλλων διαδικασιών αναδιάρθρωσης. Η δεύτερη τροποποίηση σχετίζεται με την απαλλαγή των χρεωστών από το υπόλοιπο του δανείου, αν το χρέος δεν καλύπτεται από την εκποίηση της περιουσίας. Και η τρίτη την αύξηση του χρονικού ορίου έναρξης της δημοπρασίας από τις 90 στις 120 μέρες. Δεν αποκλείεται να υπάρχει σκεπτικισμός και για άλλα σημεία. Οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ποια θα ήταν η άμεση αντίδραση της τρόικας. Όταν είχε ρωτηθεί σχετικά στις 30 Ιουλίου, η Ντέλια Βελκουλέσκου είχε δηλώσει πως « αν ο νόμος δεν περάσει, η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί και ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε στην Κύπρο για να συζητήσουμε την κατάσταση”. Οι δύο επιλογές που υπάρχουν για την τρόικα, σύμφωνα με τις πηγές εκτός ταμείου, είναι να μην ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να σταματήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης κι η δεύτερη να προχωρήσουν αυτή τη φορά στην εκταμίευση και δώσουν προθεσμία μέχρι την επόμενη επιθεώρηση για να αφαιρεθούν σημεία από τη νομοθεσία που δε βρίσκουν σύμφωνη την τρόικα.  «Στην πρώτη περίπτωση, ο φόβος που υπάρχει είναι να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις για ένα πρόγραμμα που θεωρούταν μέχρι σήμερα υποδειγματικό. Στη δεύτερη ότι επιτρέπεται η μη τήρηση συμφωνηθέντων», ανέφερε πηγή εκτός ταμείου. Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ, στην οποία θα συζητηθεί η αξιολόγηση έχει οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Σύνταξη : Αποστόλης Ζουπανιώτης- Νέα Υόρκη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.