Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Φιλορώσοι αυτονομιστές και Ουκρανοί πολιτοφύλακες στο πλευρό των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, όπως απαγωγές και βασανιστήρια, καταγγέλλει η Διεθνής  Αμνηστία, η οποία κατηγορεί επίσης τη Ρωσία για εμπλοκή στη σύγκρουση.

"Όλες οι πλευρές της σύρραξης επέδειξαν αδιαφορία για τη ζωή των πολιτών και κατάφωρη αμέλεια ως προς την τήρηση των διεθνών τους υποχρεώσεων", καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τα ξημερώματα στο Κίεβο.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας, παρόντες στο πεδίο της σύγκρουσης πριν από την προχθεσινή εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, συνέλεξαν πληροφορίες για απαγωγές, για περιπτώσεις βασανισμού και για ανθρωποκτονίες από τους αυτονομιστές.

Η Διεθνής Αμνηστία δέχθηκε επίσης αξιόπιστες πληροφορίες για απαγωγές και ξυλοδαρμούς εκ μέρους των ταγμάτων των εθελοντών που δρούσαν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και για "τυφλούς" βομβαρδισμούς εκ μέρους των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η οργάνωση ζητά από τις ουκρανικές αρχές την διεξαγωγή έρευνας για τις πληροφορίες για την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

"Χωρίς ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να διατηρήσουν επί πολλές γενιές ανοικτές τις πληγές αυτού του πολέμου", προειδοποιεί ο Σαλίλ Σέτι.

Βασιζόμενη και σε δορυφορικές φωτογραφίες , η οργάνωση θεωρεί επίσης ότι φαίνεται καθαρά ότι "η Ρωσία συντηρεί τη σύρραξη, τόσο μέσω της απευθείας εμπλοκής της, όσο και μέσω της υποστήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας".

"Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την διαρκή ροή οπλισμού και άλλων πόρων προς τους αντάρτες που ενέχονται σε "κατάφωρες παραβιάσεις" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Αυτές οι δορυφορικές φωτογραφίες, οι πληροφορίες για τη σύλληψη Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας και οι μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες στρατιώτες και ρωσικά στρατιωτικά οχήματα διέσχισαν τα σύνορα ,δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: Πρόκειται για διεθνή ένοπλη σύγκρουση", επιμένει ο Σαλίλ Σέτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.