Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Φιλορώσοι αυτονομιστές και Ουκρανοί πολιτοφύλακες στο πλευρό των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, όπως απαγωγές και βασανιστήρια, καταγγέλλει η Διεθνής  Αμνηστία, η οποία κατηγορεί επίσης τη Ρωσία για εμπλοκή στη σύγκρουση.

"Όλες οι πλευρές της σύρραξης επέδειξαν αδιαφορία για τη ζωή των πολιτών και κατάφωρη αμέλεια ως προς την τήρηση των διεθνών τους υποχρεώσεων", καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τα ξημερώματα στο Κίεβο.

Οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας, παρόντες στο πεδίο της σύγκρουσης πριν από την προχθεσινή εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, συνέλεξαν πληροφορίες για απαγωγές, για περιπτώσεις βασανισμού και για ανθρωποκτονίες από τους αυτονομιστές.

Η Διεθνής Αμνηστία δέχθηκε επίσης αξιόπιστες πληροφορίες για απαγωγές και ξυλοδαρμούς εκ μέρους των ταγμάτων των εθελοντών που δρούσαν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και για "τυφλούς" βομβαρδισμούς εκ μέρους των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η οργάνωση ζητά από τις ουκρανικές αρχές την διεξαγωγή έρευνας για τις πληροφορίες για την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

"Χωρίς ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να διατηρήσουν επί πολλές γενιές ανοικτές τις πληγές αυτού του πολέμου", προειδοποιεί ο Σαλίλ Σέτι.

Βασιζόμενη και σε δορυφορικές φωτογραφίες , η οργάνωση θεωρεί επίσης ότι φαίνεται καθαρά ότι "η Ρωσία συντηρεί τη σύρραξη, τόσο μέσω της απευθείας εμπλοκής της, όσο και μέσω της υποστήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας".

"Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την διαρκή ροή οπλισμού και άλλων πόρων προς τους αντάρτες που ενέχονται σε "κατάφωρες παραβιάσεις" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Αυτές οι δορυφορικές φωτογραφίες, οι πληροφορίες για τη σύλληψη Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας και οι μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες στρατιώτες και ρωσικά στρατιωτικά οχήματα διέσχισαν τα σύνορα ,δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών: Πρόκειται για διεθνή ένοπλη σύγκρουση", επιμένει ο Σαλίλ Σέτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand