Ένας εντυπωσιακός αγώνας από κάθε άποψη

Μόλις δύο βδομάδες μας χωρίζουν από την εκκίνηση του CNPAsfalistikiCyprusRally 2014, του ένατου γύρου του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ERC) αλλά και του πέμπτου γύρου του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής. Το γεγονός αυτό το καθιστά ως το μοναδικό ράλι στον κόσμο που μετρά σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που έγινε την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου στα Κεντρικά Γραφεία της Cyta στη Λευκωσία, οι διοργανωτές του CNPAsfalistikiCyprusRally 2014 έδωσαν όλες τις πληροφορίες για τον Εθνικό μας αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 19 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Παρών στη Διάσκεψη ήταν και κ. ο Jean-BaptisteLey, κορυφαίο στέλεχος στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Δεκαπέντε απαιτητικές και συνάμα θεαματικές ειδικές διαδρομές και 773,34 χιλιόμετρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πλειάδα πληρωμάτων από Κύπρο, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, τα οποία υπόσχονται να προσφέρουν πλούσιο θέαμα στις χιλιάδες φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού που θα βρεθούν στις διαδρομές. Ο φετινός αγώνας παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες με κορυφαία την υπερειδική διαδρομή μήκους πέντε χιλιομέτρων που θα διεξαχθεί στους δρόμους της κεντρικής Λευκωσίας, ενώνοντας έτσι την μοιρασμένη πρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου κ. Αντώνης Μιχαηλίδης αναλύοντας τις σημαντικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο φετινός αγώνας τόνισε, πρώτιστα ότι για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της FIA και κατά μοναδική μέχρι στιγμής εξαίρεση, το CNPAsfalistikiCyprusRally 2014 θα προσμετρά σε δύο Διεθνή Πρωταθλήματα, το ERC και το MERC. Ένα γεγονός που υποδηλοί όχι μόνο την εκτίμηση της FIA όσο και της Eurosport προς τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, αλλά και την πρωτόγνωρη προβολή που παίρνει η χώρα μας από παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια όπως το Eurosport και το AlJazeera. Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην εισροή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ συναλλάγματος σε μια εποχή που η χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα.

Άλλη μια σημαντική ιδιαιτερότητα είναι και η φετινή CNPAsfalistikiSuperSpecialStage. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε σχετικά. «Τρίτη ιδιαιτερότητα είναι η διέλευση της πρώτης Ειδικής Διαδρομής του αγώνα, μήκους πέντε χιλιομέτρων, από τους δρόμους της Κεντρικής Λευκωσίας βάση σχεδιασμού, ώστε μέρος της διαδρομής να διέρχεται μέσω της λεγόμενης Νεκρής Ζώνης στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας. Θέλω να τονίσω ότι οι προϋποθέσεις και οι όροι που διέπουν την διεξαγωγή της CNPAsfalistikiSuperSpecialStage καθ’ όλο της το μήκος είναι ακριβώς οι ίδιοι με τις προϋποθέσεις και τους όρους που διέπουν την διεξαγωγή όλων των Ειδικών Διαδρομών του αγώνα. Συνοπτικά, η βασική προϋπόθεση είναι ότι μοναδικός οργανωτής, εκτελεστής και επόπτης της CNPASFALISTIKISuperSpecialStage είναι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου και απαράβατος όρος η αυστηρή εφαρμογή των προνοιών του Διεθνούς Αγωνιστικού Κώδικα». Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι όλα τα υποστηρικτικά οχήματα καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής (ασθενοφόρα, FIVs κτλ) θα είναι οχήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκεκριμένα από την FIA και ότι η «CNPASFALISTIKISuperSpecialStage» θα μεταδίδεται τηλεοπτικά ζωντανή κατ’ αποκλειστικότητα από το ΡΙΚ το οποίο θα τοποθετήσει τα οχήματά του (OBVans) και τους κινηματογραφιστές του σε προεπιλεγμένα σημεία κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής». Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΣΑ ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που με δική του προσωπική εμπλοκή εξασφαλίστηκε το κύριο μέρος της χρηματοδότησης του αγώνα, όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης αγώνα αλλά και τους συνεργάτες του στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου που εργάζονται άοκνα εδώ και μήνες.

H Αλυτάρχης του αγώνα κ. Νάγια Κοντοπούλου αναφέρθηκε εκτεταμένα τόσο στη διοργάνωση και στη διαδρομή του CNPCyprusRally 2014 όσο και στο μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα ανέφερε, «Διεκδικητές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα αναμετρηθούν με τα μεγάλα ονόματα του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής αλλά και του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος για μια θέση στο βάθρο. Συγκεκριμένα η λίστα συμμετοχών περιλαμβάνει 13 πληρώματα από τον χώρο του ERC, 9 πληρώματα από τον χώρο του MERC αλλά και 42 Κυπριακά πληρώματα». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο πρόγραμμα της Πέμπτης 18 Σεπτεμβρίου. «Την Πέμπτη 18.9.2014 θα γίνει η κατατακτήρια ειδική διαδρομή στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου στην Λευκωσία. Στην διαδρομή αυτή θα συμμετέχουν οι οδηγοί προτεραιότητας του ERC και της FIA. Μετά το τέλος της, στις 18:00 στο Πάρκο Οδικής Κυκλοφορίας θα γίνει η τελετή επιλογής της θέσης εκκίνησης από τους οδηγούς αυτούς, ανάλογα με την κατάταξη τους στην λεγόμενη qualifyingstage. Πριν την τελετή οι οδηγοί προτεραιότητας του ERC και της FIA θα προσπαθήσουν να διδάξουν κανόνες οδικής κυκλοφορίας σε παιδάκια ηλικίας 8-12 ετών με μινιατούρες αυτοκίνητα σε πραγματικές συνθήκες. Η εκδήλωση αυτή, η οποία θα ξεκινήσει στις 17:00 θα περιλαμβάνει μουσική και συναυλία του νεανικού Rockσυγκροτήματος ΟnΤour. Επίσης στο χώρο θα γίνεται επίδειξη με skates και skateboard, graffiti και άλλα. Τα δε παιδάκια, προέρχονται από τους Μικρούς Εθελοντές Κύπρου». Επίσης, η κ. Κοντοπούλου αναφέρθηκε και στα ειδικά τηλεοπτικά φιλμάκια που δημιουργήθηκαν με στόχο να έρθει ο αγώνας πιο κοντά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα ηλικιών, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την τηλεόραση. «Προσωπικότητες όπως ο Δήμαρχος Λευκωσίας, διαγωνιζόμενοι από τον χώρο του ERC και του MERC,το μουσικό Rockσυγκρότημα bandOnTour, ηθοποιοί, τηλεοπτικοί παρουσιαστές αλλά και μικρά παιδιά μιλούν για τον αγώνα, τονίζουν πως θα βρίσκονται εκεί και ζητούν από όλο τον κόσμο να τους ακολουθήσει».

Ο αγώνας

Το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει η εκκίνηση από χώρο μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών και αμέσως θα ξεκινήσει η υπερειδική διαδρομή. Το Σάββατο το πρωί θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του πρώτου σκέλους του αγώνα που θα περιλαμβάνει συνολικά οκτώ ειδικές διαδρομές (τέσσερις επαναλαμβανόμενες). Πιο συγκεκριμένα, στις 08:30 το πρωί τα πληρώματα θα φύγουν από το ParkFerme με κατεύθυνση τη δεύτερη ειδική του αγώνα που θα γίνει στον Κοτσιάτη μήκους 15.27 χιλιομέτρων. Στη συνέχεια σειρά έχει η ειδική διαδρομή του Λυθροδόντα μήκους 21.57 χιλιομέτρων και η διαδρομή των Λευκάρων μήκους 17.94 χιλιομέτρων. Η πέμπτη διαδρομή πριν την επιστροφή στη Λευκωσία για σέρβις θα διεξαχθεί στα Κλαυδιά και θα είναι μήκους 11.42 χιλιομέτρων. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να φτάσει στο χώρο του servicepark στις 13:09 για να ξεκινήσουν ξανά στις 13:59 για ένα δεύτερο πέρασμα από τις ίδιες ειδικές διαδρομές. Το πρώτο αυτοκίνητο αναμένεται να επιστρέψει πίσω στη Λευκωσία γύρω στις 16:21.

Ο αγώνας την Κυριακή,21 Σεπτεμβρίου αρχίζει στις 08:45, με τα εναπομείναντα πληρώματα να κατευθύνονται στη γρήγορη ειδική αρ. 10 στο Τσέρι μήκους 14.25 χιλιομέτρων ενώ στη συνέχεια θα έχουν να καλύψουν την ειδική της Ασίνου μήκους 11.52 χιλιομέτρων. Η τρίτη ειδική πριν το σέρβις θα διεξαχθεί στη Ξεραρκάκα και θα έχει μήκος 21.05 χιλιομέτρων ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψουν πίσω στη Λευκωσία για το μεγάλο σέρβις της ημέρας. Η επανάληψη των τριών αυτών ειδικών διαδρομών το μεσημέρι της Κυριακής θα φέρει τα πληρώματα στη ράμπα του τερματισμού στο χώρο του servicepark στις 18:30 όπου θα ολοκληρωθεί και η τριήμερη μάχη με το χρόνο.

Το CNPAsfalistikiCyprusRally 2014 διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Qatar της CYTAως Επίσημου Τηλεπικοινωνιακού Παροχέα, του ΡΙΚ που θα μεταδώσει ζωντανά την Υπερειδική Διαδρομή και φυσικά της CNPAsfalistikis που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι ο κύριος χορηγός της διοργάνωσης.

Πηγή:  Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:30

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τρεις θάνατοι και 852 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:32
ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία εάν πεθάνει ο Ναβάλνι
20:20
Συμμετοχή Δένδια στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
19:58
Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου στη Συρία
19:40
Στην Κύπρο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου για επιθεώρηση
19:30
Πήρε το ντέρμπι ο Απόλλωνας και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου
19:26
«Βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι
19:07
ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson&Johnson
18:53
Ελλάδα: 65 θάνατοι και 1829 νέα κρούσματα κορονοϊού
18:28
Μακρόν: Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν "σαφείς κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα
18:21
Γερμανία: Κοντά στον εντοπισμό δραστικής ουσίας που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού στο σώμα
17:44
Τα σημεία ελέγχου για rapid test τη Δευτέρα, 19 Απριλίου ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand