Δέσμευση Μπαν Γκι Μουν για το Κυπριακό

Την προσωπική του δέσμευση, καθώς και τη δεσμευση του διεθνούς οργανισμού για διευκόλυνση της επίτευξης μιας συνολικής δευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν στη συναντηση που είχε πριν λίγο με το νέο του ειδικό σύμβουλο Espen Barth Eide.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, στη συνάντηση ο κ. Μπαν επαναβεβαίωσε την εκτίμηση προς τον κ. Eide γιατί ανέλαβς αυτό το σπουδαίο καθήκον. "Ο γγ υπογραμμισε την προσωπική του δέσμευση, καθώς και τη δεσμευση του διεθνούς οργανισμού για διευκόλυνση της επίτευξης μιας συνολικής δευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Ο διορισμός του κ. Eide αποτυπώνει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα μέρη να φτάσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην τρέχουσα φάση". Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο ΓΓ "σημείωσε πως ο κ. Έιντε αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μία υποσχόμενη περίοδο στην ειρηνευτική διαδικασία του κυπριακού, με φρέσκια δυναμική που δημιουργήθηκε από την Κοινή Διακήρυξηπου υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των Ε/Κ και Τ/Κ στις 11 Φεβρουαρίου 2014". Ανέφερε πως ο ΓΓ ζήτησε από τον ειδικό του σύμβουλο να ταξιδέψει αμέσως στην Κύπρο και να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στη Λευκωσία στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Μπαν γκι Μουν "διαβίβασε την προσδοκία του όπως, καθώς οι ηγέτες προετοιμάζονται για να εισέλθουν στην επόμενη φάση, θα πρέπει να επιδείξουν ανανεωμένη αφοσίωση και θάρρος για να οικοδομήσουν πάνω στις αρχές που περιγράφονται στην Κοινή Διακήρυξη. Ακόμη ελπίζει σθεναρά ότι τα σημαντικά κέρδη που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμεερα θα διατηρηθούν, καθώς οι πλευρές προχωρούν αποφασιστικά προς τις δομημένες και προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη".

Καταλήγοντας ο ΓΓ επισήμανε ότι "σ' αυτούς τους καιρούς της μεγάλης αναταραχής στην περιοχή, είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να έλθει μία διαρκής διευθέτηση στην Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η λύση του κυπριακή που έχοι κθυστερήσει πολύ συνιτά στρατηγική προτεραιότητα  για τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα".

Ανταπόκριση: Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί
19:17
Λαγκάρντ: Στο β' εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα
19:02
Το ΡΙΚ παρουσιάζει απόψε τη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές
18:43
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για βοηθήματα, επιδόματα και συντάξεις
18:40
Γερμανία:Πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού προτείνουν λύσεις για αγωγό Νord Stream 2
18:39
Τρίτη αιτία θανάτου ο κορoνοϊός σε Αγγλία και Ουαλία
18:18
Ελλάδα: 2.759 κρούσματα, 822 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
18:16
Στα προημιτελικά ο Στέφανος
18:11
Διαφωνία εκφράζουν τοπικοί φορείς με πορίσματα μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για Ακάμα
18:07
Bird Life Cyprus: "Η αστυνομία των ΒΒ μείωσε σχεδόν κατά 95% την παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών"
17:48
Για θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη κάνει λόγο η Κομισιόν
17:39
Αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τέλος Ιουλίου, ψήφισε η Βουλή στην τελευταία συνεδρία της
17:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand