Στη Βουλή κατάλογος ατόμων "υψηλού κινδύνου"

Κατάλογο ατόμων "υψηλού κινδύνου", που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε διαδικασίες αθέμιτου πλουτισμού, θα παραδώσει εντός των ημερών στη Βουλή, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και ο Έφορος του Τμήματος Φορολογίας, με τη σύμφωνo γνώμη και του Γενικού Εισαγγελέα.

Πρόκειται για άτομα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, λειτουργούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη ΔΣ οργανισμών και γενικά άτομα τα οποία εκ της θέσεώς τους διαχειρίζονταν χρήματα των φορολογουμένων.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, κατόπιν πρότασης των Βουλευτών του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού και Πρόδρομου Προδρόμου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, δήλωσε ότι από τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών διαφάνηκε ότι δεν διενεργείτο σωστός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι μόνο κάποιοι δεν έχουν διωχθεί, αλλά αυξάνονται τα φαινόμενα διαπλοκής.

Είπε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει μετά και τη δέσμευση του Γενικού Ελεγκτή και του Εφόρου στο Τμήμα Φορολογίας για καταρτισμό του συγκεκριμένου καταλόγου ατόμων `υψηλού κινδύνου`.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι από τη συζήτηση έχει διαφανεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε στοχευμένη διαδικασία για τη διερεύνηση πιθανών υποθέσεων αθέμιτου πλουτισμού του οποιουδήποτε ασκούσε εκτελεστική εξουσία.


Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις δημοτικές Αρχές και διερωτήθηκε γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει αχθεί ούτε μία υπόθεση στο δικαστήριο για δεκασμό δημόσιου λειτουργού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι φαίνεται πως τόσα χρόνια γίνονταν συζητήσεις στο κενό και ότι το σύστημα διέθετε αρκετά τρωτά και αδυναμίες, με τους πολίτες να διερωτώνται γιατί συνεχίζεται η δράση όσων χρησιμοποιούν τα παραθυράκια του νόμου.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος για τυχόν αθέμιτο πλουτισμό συγκεκριμένων ατόμων της δημόσιας υπηρεσίας, των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και άλλων σε ανεξάρτητες θέσεις που είχαν να κάνουν με αποφάσεις διαχείρισης κεφαλαίων του κράτους.

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Προεδρικές εκλογές στο Περού: Η πολιτική ομίχλη πυκνώνει
12:52
Στα γαλάζια της Πάφου ο Μπρούνο Λέιτε
12:49
Έντονο προβληματισμό για το φαινόμενο των αλυσίδων κρουσμάτων κορονοϊού, εκφράζει ο Β. Σιλβέστρος
12:40
Ψηφιοποιήθηκαν πάνω από 20 χιλιάδες αρχαία ευρήματα και 1.595 αρχαία μνημεία της Κύπρου
12:27
Με εκπληκτικό Τζορτζ, μείωσαν σε 2 -1 οι Κλίπερς στη σειρά με τους Σανς, 106 -92
12:17
Αεκτζής μέχρι το 2023 ο Χριστοφόρου
12:10
Ισχυρός ανεμοστρόβιλος στην Τσεχία προκάλεσε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές
12:09
Ανησυχία για την κατάσταση που εξελίσσεται με την πανδημία, εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ
11:55
Γιβραλτάρ: Χαλάρωσε η νομοθεσία για τις αμβλώσεις
11:50
Συνωστισμός και ένταση στο εμβολιαστικο κέντρο στο λιμάνι της Λαρνακας
11:34
Οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών διερευνά η Αστυνομία Πάφου
11:07
Αυστηρή προειδοποίηση ECDC για τον έλεγχο της διάδωσης της παραλλαγής "δέλτα"
10:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand