Αρχίζει η αξιολόγηση των δηλώσεων των 345 μεταναστών

Οι υπηρεσίες του κράτους αρχίζουν σήμερα την αξιολόγηση των δηλώσεων των 345 μεταναστών, που βρίσκονται στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, για το τι θέλουν να κάνουν, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι οι κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά με τους 345 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κοκκινοτριμιθιά, ο κ. Χάσικος είπε αρχικά ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι παράνομοι και μπορούν με αίτηση που θα υποβάλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να τους δοθεί καθεστώς επισκέπτη για ένα-δύο ή και τρεις μήνες και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα όσοι επιθυμούν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε πως χθες δόθηκαν οδηγίες έτσι ώστε ο καθένας από αυτούς και χωρίς ουσιαστικά καθοδήγηση, να καταθέσει τη δική του επιθυμία και προτίμηση, αν θέλουν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. "Σήμερα θα αξιολογήσουμε μια προς μια αυτές τις δηλώσεις", είπε.
Πρόσθεσε πως υπάρχει και το θέμα της υγείας καθώς έχουν βγει τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, τα οποία έδειξαν ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πρόβλημα. "Ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας μέσω των γιατρών που υπάρχουν στο χώρο, πέρα από το να τους δοθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να τους επεξηγηθούν και κάποια άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα η λήψη κάποιων μέτρων. Όλα αυτά θα τους εξηγηθούν", είπε.
Ερωτηθείς αν έχουν διαγνωστεί μεταδοτικές ασθένειες, ο κ. Χάσικος είπε πως δεν μπορεί να πει συγκεκριμένα, όμως διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα έτσι ώστε να μην έχουμε θέματα μετάδοσης ασθενειών.
"Όσοι από αυτούς υποβάλουν αίτηση και καταστούν αιτητές ασύλου θα οδηγηθούν στην Κοφίνου, οι υπόλοιποι ανάλογα και με το τι ζητούν, τι μπορούμε να δώσουμε στο πλαίσιο πάντα του νόμου και των διεθνών συμβάσεων", είπε, και πρόσθεσε πως τους έχει επεξηγηθεί ότι βρίσκονται σε μια χώρα που υπάρχουν νόμοι και διεθνείς συμβάσεις και πως τόσο από πλευράς του κράτους όσο και από πλευράς των ιδίων υπάρχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις μέσα στα οποία πρέπει όλοι να κινηθούν.
Ερωτηθείς τι γίνεται στις περιπτώσεις των ατόμων που δεν υπάρχουν έγγραφα, ο Υπουργός είπε πως εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα, προσθέτοντας πως είναι δουλειά των αρμοδίων υπηρεσιών να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά για να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις υποθέσεις ασυνόδευτων ανήλικων, λέγοντας πως αυτοί θα πρέπει να οδηγηθούν σε ένα χώρο κατάλληλο για ανηλίκους με την κατάλληλη φροντίδα, "είτε είναι επιτήρηση, είτε είναι ιατρική φροντίδα αν χρειάζεται. Ευτυχώς", συνέχισε, "είναι σε θέση οι υπηρεσίες μας να ανταποκριθούν σε όλες τις περιπτώσεις".
Σε ερώτηση αν υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με τις συριακές Αρχές ώστε να υπάρξουν κάποιες ταυτοποιήσεις προσώπων, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι οι ίδιοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, και αυτός είναι ο λόγος που εγκατέλειψαν τη χώρα καθώς φοβούνται. "Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και τους φόβους τους αλλά και την επιθυμία τους να παραμείνουν ανώνυμοι", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Συμφωνία δανείου μέχρι €200 εκ. από ΕΤΕπ για χρηματοδότηση ΜμΕ, υπογράφει Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ
17:10
Οι Τ/κ έχουν ανάγκη μια πολιτική που θα τους εντάξει στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ
16:59
ΕΕ: Συρροή υποψηφίων για να γίνουν ευρωπαίοι αστροναύτες
16:42
Αύριο για πρώτη φορά γυναίκα θα ασκήσει στην Κύπρο καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας
16:30
Διαψεύδει η Βρετανία τα περί προειδοποιητικών πυρών κατά αντιτορπιλικού από ρωσικό πλοίο
16:24
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη
16:15
Αποτράπηκε απόπειρα σαμποτάζ σε κτίριο του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν
16:03
Δρ.Καραγιάννης: Η συμβουλευτική επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορονοϊού
15:57
Δεν θα δεχθούμε την κηδεμονία της Τουρκίας δηλώνει το ΡΤΚ στα κατεχόμενα
15:43
Αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer/BioNTech
15:28
Ανάμεσα στις 25 καλύτερες της Ευρώπης οι παραλίες Fig Tree Bay και Nissi Beach, σύμφωνα με Trip Advisor
15:12
Νέα NAVTEX για ασκήσεις στο Αιγαίο εξέδωσε η Τουρκία
15:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand