Αρχίζει η αξιολόγηση των δηλώσεων των 345 μεταναστών

Οι υπηρεσίες του κράτους αρχίζουν σήμερα την αξιολόγηση των δηλώσεων των 345 μεταναστών, που βρίσκονται στο χώρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, για το τι θέλουν να κάνουν, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι οι κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά με τους 345 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κοκκινοτριμιθιά, ο κ. Χάσικος είπε αρχικά ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι παράνομοι και μπορούν με αίτηση που θα υποβάλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να τους δοθεί καθεστώς επισκέπτη για ένα-δύο ή και τρεις μήνες και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα όσοι επιθυμούν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε πως χθες δόθηκαν οδηγίες έτσι ώστε ο καθένας από αυτούς και χωρίς ουσιαστικά καθοδήγηση, να καταθέσει τη δική του επιθυμία και προτίμηση, αν θέλουν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. "Σήμερα θα αξιολογήσουμε μια προς μια αυτές τις δηλώσεις", είπε.
Πρόσθεσε πως υπάρχει και το θέμα της υγείας καθώς έχουν βγει τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, τα οποία έδειξαν ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πρόβλημα. "Ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας μέσω των γιατρών που υπάρχουν στο χώρο, πέρα από το να τους δοθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να τους επεξηγηθούν και κάποια άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα η λήψη κάποιων μέτρων. Όλα αυτά θα τους εξηγηθούν", είπε.
Ερωτηθείς αν έχουν διαγνωστεί μεταδοτικές ασθένειες, ο κ. Χάσικος είπε πως δεν μπορεί να πει συγκεκριμένα, όμως διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα έτσι ώστε να μην έχουμε θέματα μετάδοσης ασθενειών.
"Όσοι από αυτούς υποβάλουν αίτηση και καταστούν αιτητές ασύλου θα οδηγηθούν στην Κοφίνου, οι υπόλοιποι ανάλογα και με το τι ζητούν, τι μπορούμε να δώσουμε στο πλαίσιο πάντα του νόμου και των διεθνών συμβάσεων", είπε, και πρόσθεσε πως τους έχει επεξηγηθεί ότι βρίσκονται σε μια χώρα που υπάρχουν νόμοι και διεθνείς συμβάσεις και πως τόσο από πλευράς του κράτους όσο και από πλευράς των ιδίων υπάρχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις μέσα στα οποία πρέπει όλοι να κινηθούν.
Ερωτηθείς τι γίνεται στις περιπτώσεις των ατόμων που δεν υπάρχουν έγγραφα, ο Υπουργός είπε πως εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα, προσθέτοντας πως είναι δουλειά των αρμοδίων υπηρεσιών να εξετάσουν την κάθε περίπτωση χωριστά για να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις υποθέσεις ασυνόδευτων ανήλικων, λέγοντας πως αυτοί θα πρέπει να οδηγηθούν σε ένα χώρο κατάλληλο για ανηλίκους με την κατάλληλη φροντίδα, "είτε είναι επιτήρηση, είτε είναι ιατρική φροντίδα αν χρειάζεται. Ευτυχώς", συνέχισε, "είναι σε θέση οι υπηρεσίες μας να ανταποκριθούν σε όλες τις περιπτώσεις".
Σε ερώτηση αν υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με τις συριακές Αρχές ώστε να υπάρξουν κάποιες ταυτοποιήσεις προσώπων, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι οι ίδιοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, και αυτός είναι ο λόγος που εγκατέλειψαν τη χώρα καθώς φοβούνται. "Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και τους φόβους τους αλλά και την επιθυμία τους να παραμείνουν ανώνυμοι", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.