Ακρόαση Στυλιανίδη στην Ευρωβουλή

Αντιμέτωποι με ενδελεχή έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) αναμένεται να τεθούν οι υποψήφιοι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την επίσημη έναρξη της πενταετούς θητείας της Κομισιόν, υπό τη νέα της σύνθεση, με επικεφαλής τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων, που άρχισαν από χθες στις Βρυξέλλες, ενώπιον των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου που αντιστοιχούν στα χαρτοφυλάκιά τους, θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, καθώς από τις απαντήσεις που θα λάβουν οι ευρωβουλευτές θα εξαρτηθεί και η απόφαση για τον διορισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα χωρίς την έγκριση του ΕΚ.

Ο Κύπριος υποψήφιος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης θα παρουσιαστεί απόψε ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης. Η ακρόαση θα ξεκινήσει στις 19.00 και θα διαρκέσει ώς τις 22.00, ώρα Κύπρου.

Για παρακολούθηση της ακρόασης, πατήστε εδώ

Νωρίτερα, γύρω στις 14.30, ώρα Κύπρου, είναι προγραμματισμένη για σήμερα και η ακρόαση του Έλληνα υποψηφίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις και θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Collage

Οι ακροάσεις, που θα ολοκληρωθούν σε μια βδομάδα, την προσεχή Τρίτη, πραγματοποιούνται προκειμένου να αξιολογηθεί η εμπειρία και οι ικανότητες των υποψήφιων επιτρόπων. Στο παρελθόν, οι ανησυχίες του ΕΚ οδήγησαν στην απόσυρση υποψήφιων επιτρόπων και στην παράδοση χαρτοφυλακίων σε άλλα άτομα. Σύμφωνα με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές Συνθήκες, η Ευρωβουλή δεν μπορεί να καταψηφίσει επιτρόπους μεμονωμένα, παρά μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολο.

Διαδικασία ακροάσεων
Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κάθε υποψήφιος επίτροπος κρίνεται από την επιτροπή ή τις επιτροπές που καλύπτουν το χαρτοφυλάκιό του. Πριν από τις ακροάσεις και έως τις 26 Σεπτεμβρίου, κάθε υποψήφιος είχε κληθεί να απαντήσει γραπτώς σε πέντε ερωτήσεις που είχαν τεθεί από ευρωβουλευτές. Τα δύο ερωτήματα είναι κοινά για όλους τους επιτρόπους και τα υπόλοιπα αφορούν ειδικά το χαρτοφυλάκιό τους. Οι δημόσιες ακροάσεις στις αρμόδιες επιτροπές αρχίζουν με 15λεπτη εισαγωγική ομιλία του υποψηφίου επιτρόπου, ο οποίος στη συνέχεια καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές οφείλουν να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους εντός 24 ωρών από την ακρόαση, ενώ μπορούν να ζητήσουν γραπτώς πρόσθετες πληροφορίες από τον υποψήφιο επίτροπο. Η έκθεση αξιολόγησης κάθε υποψηφίου κατατίθεται στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών και τη Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ, η οποία είτε ζητά επιπλέον πληροφορίες είτε κηρύσσει το τέλος των ακροάσεων.

Ατζέντα
29 Σεπτεμβρίου - 7 Οκτωβρίου: Ακροάσεις των υποψήφιων επιτρόπων ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του ΕΚ.
9 Οκτωβρίου: Η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει για να αξιολογήσει τις ακροάσεις.
22 Οκτωβρίου: Το ΕΚ αποφασίζει αν θα εγκρίνει ή όχι τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
1η Νοεμβρίου: Αν έχει ανάψει το πράσινο φως από το ΕΚ, η Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα.

Οι νέοι επίτροποι
Πολλά υποσχόμενο φαίνεται να είναι το νέο «Κολέγιο των Επιτρόπων», το οποίο απαρτίζεται στο σύνολό του (ίσως για πρώτη φορά) από πρώην και νυν ανώτατους και ανώτερους κυβερνητικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους κρατών-μελών ή εν ενεργεία και απερχόμενα μέλη θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους 28 επιτρόπους, οι 9 είναι γυναίκες. Οι προτεινόμενοι επίτροποι ανά χώρα (αλφαβητικά):

Αυστρία: Γιοχάνες Χαν, νυν επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, χαρτοφυλάκιο: Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση.
Βέλγιο: Μαριάν Τίσεν, ευρωβουλευτής, χαρτοφυλάκιο: Εργοδότηση, Κοινωνικές Υποθέσεις, Δεξιότητες και Εργασιακή Κινητικότητα.
Βουλγαρία: Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν επίτροπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, χαρτοφυλάκιο: Προϋπολογισμός και Ανθρώπινοι Πόροι - αντιπρόεδρος.
Βρετανία: Τζόναθαν Χιλ, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων, χαρτοφυλάκιο: Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και Ένωση Κεφαλαιαγορών.
Γαλλία: Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομίας, χαρτοφυλάκιο: Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις, Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση.
Γερμανία: Γκίντερ Έτινγκερ, νυν Επίτροπος Ενέργειας, χαρτοφυλάκιο: Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία.
Δανία: Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπουργός Οικονομίας, χαρτοφυλάκιο: Ανταγωνισμός.
Ελλάδα: Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Άμυνας, χαρτοφυλάκιο: Μετανάστευση και Εσωτερικές Υποθέσεις.
Εσθονία: Άντρους Άνσιπ, πρώην πρωθυπουργός, χαρτοφυλάκιο: Ενιαία Ψηφιακή Αγορά - αντιπρόεδρος.
Ιρλανδία: Φιλ Χόγκαν, υπουργός Περιβάλλοντος, χαρτοφυλάκιο: Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη.
Ισπανία: Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, πρώην υπουργός Γεωργίας, χαρτοφυλάκιο: Δράση για το Κλίμα και Ενέργεια.
Ιταλία: Φεντερίκα Μογκερίνι, υπουργός Εξωτερικών, χαρτοφυλάκιο: ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας - αντιπρόεδρος (και αναπληρώτρια του Γιούνκερ).
Κροατία: Νέβεν Μίμιτσα, νυν επίτροπος Προστασίας του Καταναλωτή, χαρτοφυλάκιο: Διεθνής Συνεργασία και Ανάπτυξη.
Κύπρος: Χρίστος Στυλιανίδης, ευρωβουλευτής - πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρτοφυλάκιο: Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων.
Λετονία: Βάλντις Ντομπρόφσκις, πρώην πρωθυπουργός, χαρτοφυλάκιο: Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος - αντιπρόεδρος.
Λιθουανία: Βιτένις Αντριουκάιτις, υπουργός Υγείας, χαρτοφυλάκιο: Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων.
Λουξεμβούργο: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός, αναλαμβάνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μάλτα: Καρμένου Βέλα, πρώην υπουργός Τουρισμού, χαρτοφυλάκιο: Περιβάλλον, Θαλάσσιες Υποθέσεις και Αλιεία.
Ολλανδία: Φρανς Τίμερμανς, υπουργός Εξωτερικών, χαρτοφυλάκιο: Βελτίωση της Νομοθεσίας, Διοργανικές Σχέσεις, Κράτος Δικαίου και Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων - Α' αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Ουγγαρία: Τίμπορ Νάβρατσιτς, υπουργός Εξωτερικών, χαρτοφυλάκιο: Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Νεολαία και Ιδιότητα του Πολίτη.
Πολωνία: Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χαρτοφυλάκιο: Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ.
Πορτογαλία: Κάρλος Μοέντας, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, χαρτοφυλάκιο: Έρευνα, Επιστήμη και Καινοτομία.
Ρουμανία: Κορίνα Κρέτου, ευρωβουλευτής, χαρτοφυλάκιο: Περιφερειακή Πολιτική.
Σλοβακία: Μάρος Σέφκοβιτς, νυν επίτροπος για τη Συνεργασία μεταξύ των Θεσμών της ΕΕ, χαρτοφυλάκιο: Μεταφορές και Διάστημα.
Σλοβενία: Άλενκα Μπράτουσεκ, πρώην πρωθυπουργός, χαρτοφυλάκιο: Ενεργειακή Ένωση - αντιπρόεδρος.
Σουηδία: Σεσίλια Μάλμστρομ, νυν επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, χαρτοφυλάκιο: Εμπόριο.
Τσεχία: Βέρα Γιούροβα, υπουργός Ανάπτυξης, χαρτοφυλάκιο: Δικαιοσύνη, Προστασία των Καταναλωτών και Ισότητα των Φύλων.
Φινλανδία: Γιούρκι Κατάινεν, πρώην πρωθυπουργός, χαρτοφυλάκιο: Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα - αντιπρόεδρος.

PHOTO JEAN-CLAUDE JUNCKER AND THE CANDIDATE     COMMISSIONERS

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου
Πηγή: ΕΚ, ΕΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.