48ωρη απεργία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία το προσεχές Σαββατοκυρίακο, 4-5 Οκτωβρίου, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει όλες τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Η απεργία πραγματοποιείται εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την πρόσβαση στους λογαριασμούς των τελών διαδρομής αεροναυτιλίας, «για να καλύπτει άμεσες ταμειακές του ανάγκες».
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση στους ειδικούς αυτούς λογαριασμούς, «για σκοπούς αλλότριους», λέει η Ένωση Ελεγκτών, σημειώνοντας όμως ότι στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται κίνδυνος για την κάλυψη των αναγκών της Αεροναυτιλίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
«Δηλαδή, αν μέχρι τώρα είχαμε μία διεύρυνση των αεροναυτιλιακών υπηρεσιών, για τις οποίες καταβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη που χρηματοδοτούν αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς στο σύνολο της ΥΠΑ, τώρα τα διαθέσιμα των ειδικών λογαριασμών μπορεί να διατίθενται και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», αναφέρει ανακοίνωση.
Πρόκειται, συνεχίζουν οι ελεγκτές, για «κατάφωρη παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου της ΕΕ» και γι' αυτό ταυτόχρονα πέρα από τα ένδικα μέσα (άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ και αίτηση αναστολής της απόφασης) θα προβούν «σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου και θα υποβάλουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Τέλος, σημειώνουν ότι με το να φύγουν χρήματα από τους υπάρχοντες λογαριασμούς για άλλους σκοπούς, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις μελλοντικές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην Υπηρεσία, και τότε ίσως υπάρξουν κίνδυνοι «που θα προκληθούν για την ασφάλεια των πτήσεων και τα εθνικά δικαιώματα στον ελληνικό εναέριο χώρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:59

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο του Τέξας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
06:40
Καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας θα ασκήσει σήμερα η Πρόεδρος της  Βουλής Αννίτα Δημητρίου
06:37
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να χαιρετίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο
06:28
Πρώτη ημέρα των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής των 27 η σημερινή
06:18
23 Ιουνίου
Παραμένουν οι διαφορετικές απόψεις ΗΠΑ και Γερμανίας για τον αγωγό Nordstream II
21:45
Πως βλέπουν οι εξωγήινοι τη Γη- Τι δείχνει νέα μελέτη Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
21:33
ΗΠΑ: Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι νοσοκομείου στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν, μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν
21:19
Τριψήφιος και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων- Δεν καταγράφηκαν θάνατοι
20:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand