Παρέμβαση Κασουλίδη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ

 

Η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Οκτωβρίου, ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ειδικότερα, στη συζήτηση για την προετοιμασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το νέο Πλαίσιο Πολιτικής της ΕΕ για το Κλίμα και την Ενέργεια, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει κατάληξη επί του νέου πλαισίου πολιτικής τον Οκτώβριο έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση να μιλά με μία φωνή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015. Για να επιτύχουμε, όμως, τους φιλόδοξους αυτούς στόχους, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες και ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι απομονωμένα από τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, καθώς και αυτών που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και που διαθέτουν περιορισμένους πόρους για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ανέφερε ο Υπουργός.  

Η Ιταλική Προεδρία παρουσίασε, επίσης, έγγραφο για τη μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με την υλοποίηση των προσανατολισμών που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014 στους τομείς της απασχόλησης, της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού.  

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Ιταλικής Προεδρίας, τονίζοντας ότι το έγγραφο που ετοιμάστηκε αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τη συνεχή παρακολούθηση της υλοποίησης αυτών των σημαντικών κοινών στόχων. Όπως αναφέρεται και στο έγγραφο, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, τους τελευταίους μήνες έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προς επίτευξη αυτών των στόχων, οι οποίοι αποτελούν την ευκαιρία να δείξουμε στους πολίτες τι πράττει ή τι μπορεί να πράξει η ΕΕ για αυτούς. Σημαντική παράμετρος για να δούμε ολόκληρη την ΕΕ να κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης και για να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, είναι η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κρατών μελών, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης τονίζοντας ότι μόνον με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία λαμβάνει υπόψη τόσο τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές όσο και τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Ο κυκλώνας Ίαν πλησιάζει στη Φλόριντα
21:54
Νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας στο Αιγαίο
21:42
Ρεσιτάλ προκλήσεων και αιτημάτων από την Άγκυρα
21:33
Η Μόσχα ερευνά τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας»
21:14
ΟΙ ΗΠΑ ενισχύουν εκ νέου στρατιωτικά την Ουκρανία
20:28
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση Ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας
20:17
Ο Ιρανός Πρόεδρος θα απευθυνθεί στο έθνος εν μέσω των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Αμινί
19:51
Την Παρασκευή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream
19:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού 28/09/22
18:46
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρότεινε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
18:43
Το σενάριο δολιοφθοράς το επικρατέστερο όσον αφορά τις διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream
18:13
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Φασουρίου στη Λεμεσό
18:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand