Ιούνιο αρχίζει η αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα, προέβη σε όλες τις απαιτούμενες μελέτες, με σκοπό την κτηριολογική του αναβάθμιση και την ανάκτηση του παλαιού του κύρους, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Παγκύπριου Γυμνασίου, ο κ. Καδής είπε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες, και ότι η υλοποίηση του έργου, που θα γίνει με πλήρη σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορική φυσιογνωμία του κτηρίου, θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2015.
Παράλληλα, ανέφερε, προχωρούμε στη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί μέτρα για την αναβάθμιση της πνευματικής προσφοράς του σχολείου, στην οποία θα συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της  εκδήλωσης, του Συλλόγου Αποφοίτων του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.
Αναφερόμενος στην ιστορία του Γυμνασίου, είπε ότι αποτέλεσε φυτώριο ελληνοχριστιανικής παιδείας και το 1893 αναγνωρίστηκε ισότιμο με τα Ελλαδικά γυμνάσια, ενώ μαθητές του έλαβαν μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα – Βαλκανικούς Πολέμους, Μικρασιατική Εκστρατεία, Ελληνοϊταλικό Πόλεμο – ενώ πρωτοστάτησαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, με κορυφαία στιγμή τη μάχη της Σεβερείου Βιβλιοθήκης.
"Στον κατάλογο των μαθητών του περιλαμβάνονται προσωπικότητες της Κύπρου, που έδωσαν έντονο το στίγμα τους στα πολιτικά, πολιτιστικά, πνευματικά και επιστημονικά δρώμενα του τόπου" κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 2 Οκτωβρίου
13:00
Μουντιάλ 2022: Το πιο... τεχνολογικό όλων των εποχών
12:37
Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα είναι η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ο Νίκος Δένδιας
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 2/10/2022
11:10
Κατέκτησε το Σούπερ Καπ ο Κεραυνός
11:08
Με επίδειξη δύναμης στον τελικό ο Ολυμπιακός
11:04
Με... υπογραφή Λεβαντόφσκι το 6ο σερί «τρίποντο» της Μπαρτσελόνα (1-0 τη Μαγιόρκα)
11:03
«Καθάρισαν» για την Παρί, Μέσι και Μπαπέ
11:02
Τα βλέμματα στην Τούμπα
10:59
Νίκη και «στέμμα» για Ροβάνπερα
10:58
Συνεχίζεται με δύο αγώνες το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής
10:56
Επιπλέον κυρώσεις σε βάρος Ρώσων Υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων ανακοίνωσε η Αυστραλία
10:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand