Ιούνιο αρχίζει η αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα, προέβη σε όλες τις απαιτούμενες μελέτες, με σκοπό την κτηριολογική του αναβάθμιση και την ανάκτηση του παλαιού του κύρους, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Παγκύπριου Γυμνασίου, ο κ. Καδής είπε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι σχετικές διαδικασίες, και ότι η υλοποίηση του έργου, που θα γίνει με πλήρη σεβασμό στην παράδοση και στην ιστορική φυσιογνωμία του κτηρίου, θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2015.
Παράλληλα, ανέφερε, προχωρούμε στη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί μέτρα για την αναβάθμιση της πνευματικής προσφοράς του σχολείου, στην οποία θα συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της  εκδήλωσης, του Συλλόγου Αποφοίτων του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.
Αναφερόμενος στην ιστορία του Γυμνασίου, είπε ότι αποτέλεσε φυτώριο ελληνοχριστιανικής παιδείας και το 1893 αναγνωρίστηκε ισότιμο με τα Ελλαδικά γυμνάσια, ενώ μαθητές του έλαβαν μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες των Ελλήνων τον 20ο αιώνα – Βαλκανικούς Πολέμους, Μικρασιατική Εκστρατεία, Ελληνοϊταλικό Πόλεμο – ενώ πρωτοστάτησαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, με κορυφαία στιγμή τη μάχη της Σεβερείου Βιβλιοθήκης.
"Στον κατάλογο των μαθητών του περιλαμβάνονται προσωπικότητες της Κύπρου, που έδωσαν έντονο το στίγμα τους στα πολιτικά, πολιτιστικά, πνευματικά και επιστημονικά δρώμενα του τόπου" κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:10

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
Τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου αναμένεται η Λουτ, προετοιμασία Λευκωσίας ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
14:55
ΗΠΑ: Επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, λίγο πριν τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν
14:38
Το Μεξικό εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει μολυνθεί από κορονοϊό
14:21
Καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον 49χρονου για υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης
13:57
Η ΕΕ καλεί τον πρωθυπουργό Τζόνσον να κρατήσει τον λόγο του για το Brexit
13:35
Τουλάχιστον 13 τραυματίες από πυρά στο Όστιν του Τέξας
12:46
Οικονομία, εξωτερική πολιτική και υγεία στη δεύτερη μέρα της συνόδου του G7
12:37
Χωρίς ρεύμα περιοχές Λακατάμειας, Αρχάγγελου, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
11:51
Στην Κύπρο ο Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο των διήμερων εορτασμών του Δήμου Αγιας Ναπας
11:29
​ Ο Σιζόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση της ΔΗΠΑ αποσκοπούσε να αποτρέψει την εκλογή είτε του ιδίου, είτε του Παπαδόπουλου
10:41
Απογοήτευση Παπαδόπουλου για την αποτυχία της αντιπολίτευσης να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής
10:23
Το ιικό φορτίο των παιδιών με Covid-19 είναι παρόμοιο με εκείνο των ενηλίκων
09:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand