Ευρώπη: Ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές ενέργειας. Σύμφωνα με τον Χανς-Γιόζεφ Φελ, πρώην βουλευτή των γερμανών Πρασίνων, η Ευρώπη καλύπτει το 60% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από άλλες χώρες- κυρίως από τη Ρωσία.

Όπως δήλωσε ο κύριος Φελ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του διεθνούς δικτύου ενεργειακών ερευνών Energy Watch Group, «αυτή η άκρως υψηλή εξάρτηση έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μην μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία που να πλήττουν καίρια τον ενεργειακό τομέα. Επειδή όμως η Ρωσία αντλεί το 80% των εσόδων της από την πώληση ενέργειας, πρόκειται για τον μοναδικό τομέα, όπου ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε πραγματικά να επιφέρει κάτι». Όμως, οι υψηλές ενεργειακές ανάγκες  της Ευρώπης δεν της επιτρέπουν να επιβάλει τέτοιου είδους κυρώσεις, αφού, σύμφωνα με τον κύριο Φελ, θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία της. Εν τέλει, ο Χανς-Γιοζεφ Φελ συμπεραίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων έναντι της Ρωσίας στο παρόν στάδιο. «Η μοναδική δυνατότητα (σ.σ. της Ευρώπης) είναι μεσοπρόθεσμη. Με μία ταχύτατη και ισχυρή στρατηγική, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ενεργειακή επάρκεια υπάρχει η δυνατότητα απεξάρτησης. Έτσι διασφαλίζεται πολιτική και ενεργειακή ανεξαρτησία, μεγαλύτερη ελευθερία χωρίς φόβο και η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί».

Ο γερμανός ειδικός διαβλέπει ότι η τεχνολογία των ΑΠΕ είναι «ώριμη» και θα μπορούσε σε 10 χρόνια να ικανοποιήσει το 60- 70% των ενεργειακών αναγών της ΕΕ. Ο κ. Φελ  ανέφερε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για τη διεύρυνση των ΑΠΕ  τονίζοντας ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να στηρίζει την κατά πολύ ακριβότερη πυρηνική ενέργεια. Όπως επισημαίνει, «η ευκαιρία για αλλαγή βρίσκεται στην κοινωνία. Στη Γερμανία, στην Αυστρία και στις σκανδιναβικές χώρες πολλές επιχειρήσεις και άνθρωποι επενδύουν σε ΑΠΕ. Και μόνο ο φόβος ότι η Gazprom μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα το χειμώνα κινητοποιεί πολλούς ανθρώπους. Δεν θέλουν να ζουν με αυτούς τους φόβους, θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και γι' αυτό επενδύουν μόνοι τους».

Ο Χανς-Γιόζεφ Φελ τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμένη πολιτική στήριξη για την ταχεία μετάβαση σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον γερμανό εμπειρογνώμονα, θα προκύψει διπλό όφελος διότι αφενός  οι ΑΠΕ διασφαλίζουν το περιβάλλον και αφετέρου απελευθερώνουν την ΕΕ από τα δεσμά των εισαγωγών ενέργειας.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:00

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.