Αναμένεται εκδήλωση Αμερικανικής πρωτοβουλίας

Τα όσα διαμείφθηκαν στην συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, φέρεται να μετέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στον κύριο Μπάιντεν ότι η  Αγκυρα επιθυμεί λύση του Κυπριακού και δεσμεύεται να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε επίσης να προσθέσει ότι δεν είναι αυτός που θα ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, αλλά φέρεται να είπε στους συνομιλητές του επί λέξει:  "Πέστε μου τι θέλετε να κάνουμε".

Επισημαίνεται επίσης ότι παρότι μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας υπάρχουν διαφωνίες για τα θέματα της περιοχής και κυρίως αυτά που σχετίζονται με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στο κυπριακό διαφαίνονται κάποιες ακτίνες φωτός.  "Δεν μπορείτε να είστε αρνητικοί  σε όλα", φέρεται να είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν.  

Εκτιμάται ότι οι Αμερικανοί θα εκδηλώσουν μεγάλη κινητικότητα και θα υπάρξουν αρκετές επαφές με την Αγκυρα, θα είναι τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ δεν αποκλείεται ουσιαστικά να αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή.   Εκτός από το Κυπριακό,προσθέτει ο ανταποκριτής μας, ικανοποίηση  επικρατεί στην κυβέρνηση γιατί οι Αμερικανοί μετέφεραν στην Τουρκία το μήνυμα να μην υπάρξουν παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που φέρεται να αποδέχθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, απόψε ο Ντερβίς Ερογλου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο κύριος Ερογλου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να υπάρξει από κοινού συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα έτσι ώστε να υπάρξει συζήτηση τρόπων  επίλυσης της διαφοράς. Αν δεν γίνει εφικτό να υπάρξει λύση, είπε, τότε θα πρέπει να υπάρξει κάποιου άλλου είδους διευθέτηση για να εξαλειφθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Ο Ντερβίς Ερογλου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να  επιδείξει ευαισθησία σε αυτό τον τομέα, γιατί, όπως σημείωσε, η Τουρκοκυπριακή πλευρά δέχτηκε όλα τα σχέδια λύσης του ΟΗΕ που παρουσιάστηκαν ενώπιον της. Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει προτάσσεις, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τις έχει απορρίψει.

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης - Νέα Υόρκη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:00

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Η πανδημία αύξησε το μερίδιο των υπερπλουσίων στον κόσμο
10:54
Οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας σε διαδικτυακό μάθημα το Σάββατο
10:53
Ο φωτεινός κομήτης Λέοναρντ θα διασχίσει τον ουρανό μέσα στον Δεκέμβριο
10:42
Μπακς - Καβαλίερς 112-104 τον Γιάννη να ... κερνάει 27π-12ριμπάουντ στα γενέθλια του (VIDEO)
10:31
Ο ΠτΔ ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ για το Κυπριακό και τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ
10:25
Προβληματισμός στην ΠΑΣΥΚΙ για αντιμετώπιση των «ψυχρών περιστατικών» στα δημόσια νοσηλευτήρια
10:04
Νταρφούρ: 48 νεκροί κατά τη διάρκεια φυλετικών συγκρούσεων
09:49
Σημαντικές επαφές θα έχει η Νατάσα Πηλείδου στις ΗΠΑ για θέματα ενέργειας
09:45
Ο ΠτΔ υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου του Ισραήλ
09:39
Διπλό φονικό στον Κάτω Αμίαντο: Η νεκροτομή κατέδειξε ότι οι δύο γυναίκες είχαν πυροβοληθεί
09:27
Ελαφρά τραύματα για 11χρονο που παρασύρθηκε με το ποδήλατο του στη Γεροσκήπου
09:19
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία στο θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης ο ΥΠΕΣ
09:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand