Αναμένεται εκδήλωση Αμερικανικής πρωτοβουλίας

Τα όσα διαμείφθηκαν στην συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, φέρεται να μετέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στον κύριο Μπάιντεν ότι η  Αγκυρα επιθυμεί λύση του Κυπριακού και δεσμεύεται να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε επίσης να προσθέσει ότι δεν είναι αυτός που θα ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, αλλά φέρεται να είπε στους συνομιλητές του επί λέξει:  "Πέστε μου τι θέλετε να κάνουμε".

Επισημαίνεται επίσης ότι παρότι μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας υπάρχουν διαφωνίες για τα θέματα της περιοχής και κυρίως αυτά που σχετίζονται με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στο κυπριακό διαφαίνονται κάποιες ακτίνες φωτός.  "Δεν μπορείτε να είστε αρνητικοί  σε όλα", φέρεται να είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν.  

Εκτιμάται ότι οι Αμερικανοί θα εκδηλώσουν μεγάλη κινητικότητα και θα υπάρξουν αρκετές επαφές με την Αγκυρα, θα είναι τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ δεν αποκλείεται ουσιαστικά να αναλάβουν ρόλο μεσολαβητή.   Εκτός από το Κυπριακό,προσθέτει ο ανταποκριτής μας, ικανοποίηση  επικρατεί στην κυβέρνηση γιατί οι Αμερικανοί μετέφεραν στην Τουρκία το μήνυμα να μην υπάρξουν παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που φέρεται να αποδέχθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, απόψε ο Ντερβίς Ερογλου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, Αποστόλης Ζουπανιώτης, ο κύριος Ερογλου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να υπάρξει από κοινού συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα έτσι ώστε να υπάρξει συζήτηση τρόπων  επίλυσης της διαφοράς. Αν δεν γίνει εφικτό να υπάρξει λύση, είπε, τότε θα πρέπει να υπάρξει κάποιου άλλου είδους διευθέτηση για να εξαλειφθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Ο Ντερβίς Ερογλου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να  επιδείξει ευαισθησία σε αυτό τον τομέα, γιατί, όπως σημείωσε, η Τουρκοκυπριακή πλευρά δέχτηκε όλα τα σχέδια λύσης του ΟΗΕ που παρουσιάστηκαν ενώπιον της. Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει προτάσσεις, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τις έχει απορρίψει.

Σύνταξη: Νίκος Κέττηρος

Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης - Νέα Υόρκη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 16:00

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.